Operációs rendszer frissítés újabb kiadásra - kernel frissítése.

szhf62 képe

A Windows XP támogatásának megszűnésekor a frissebb változatokkal nem voltam kibékülve, ezért véglegesen szakítottam azzal az operációs rendszerrel. Azóta leginkább Linux Mintet használok. Ezt a rendszert az első pillanattól kezdve megkedveltem. Sok olyan tevékenység volt, amit Windowson egyáltalán nem használtam, itt sajátítottam el (és még jelenleg is tanulom, nagy segítséggel) ezeknek a kezelését.

Mostanra sikerült elérnem, hogy saját magam tudtam mindegyik gépemen - hosszas kísérletezések után - a jelenlegi legfrissebb Linux Mint 17.3 XFCE környezetre frissíteni, és az ehhez az ajánlott kernelt feltenni. Sokat olvastam arról, hogy ezt írták különböző helyeken: "Frissítettem az operációs rendszert.", vagy "Kernelt frissítettem.". Ezek az írások (eddig) nekem csak szakmai zsargonnak tűntek. Nem tudtam, hogy mi az értelmük, és miért kell alkalmazni ezeket. A sokszor kapott  tanácsokat, javaslatokat sem tudtam igazából értékelni (leginkább hasznosítani), miszerint "frissítsd a kernelt, vagy az oprendszert.". Ezt ugyan miként lehet? Erre nem régen kaptam nagyon könnyen érthető, a kezdők számára is világos leírást, amivel bátran nekiláttam. Ezt osztanám meg azokkal, akiknek hozzám hasonlóképpen nem volt dolguk ezekkel a "feladatokkal".

Rendszerfrissítés:

Nagyon könnyen frissíthető a meglevő rendszer újabbra. A Frissítéskezelő (pajzs) ikonjára kattintva, azon belül a "Szerkesztés"-t kiválasztva megjelenik (abban az esetben ha elérhető) a legújabb rendszerre való frissítés lehetősége. Ha ezt válasszuk, nézzük meg (ha tehetjük) a rendszer leírását, és minél többet tudjunk meg róla, mielőtt rászánjuk magunkat a frissítésre, nehogy a gép megterhelése a friss rendszer használatával később problémákat okozzon. Aki kívánja, előzőleg az addig használatban levő rendszeréről készíthet egy teljes rendszermentést, de az eddigi tapasztalataim szerint erre még nem volt szükség. Az új rendszer a kiválasztás után önmagától frissül, megtartva a használt sémákat, kiegészítve ezeket az újdonságokkal, amiket tartalmaz. Ez után már újraindítással használható a friss rendszer.

Kernel frissítése:

Szintén a pajzsról kell (vagy lehet) elindítani a Frissítéskezelőt. Ez után a "Nézet"-re kattintva felugró (legördülő) menüben jelenik meg a "Linux kernelek" lehetőség. Ezt kiválasztva győződhetünk meg róla, hogy a rendszerünk milyen kernelen fut, és melyik az ajánlott hozzá. Az "Ajánlott" (pipával jelölt) kernelt telepítsük ha szükséges. Ez már tesztelt, és rendelkezik a Linux Mint ajánlásával. Belátásunk szerint telepíthetjük (akár a frissített rendszerrel együtt, de lehet külön is) azt. Az itt látható figyelmeztetés bizonyára az ajánlott kernelnél nagyobb verziószámú kiadásokra vonatkozik, aki még nem csinált hasonlót, inkább azzal ne is kísérletezzen! Hasonlóan a rendszerfrissítéshez, ez is újraindítás után aktiválódik.

Ha a frissítéseknél bármilyen hiba történt, és előtte csináltunk teljes rendszermentést, vissza tudjuk állítani az előző rendszerállapotot.

 

CsatolmányMéret
Kép ikon lm_17.3_xfce.png371.66 KB

Hozzászólások

vyla képe

Re

Mielőtt ilyen manőverekbe kezdesz, célszerű feltenni, és megbarátkozni a Systemback nevű igen hasznos programmal.
http://ubuntu.hu/node/39566

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:Re

A Systembackot hogy lehet magyar nyelvi menüssé tenni? Nem találnok a Synapticban ehhez csomagot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
vyla képe

Re

Ha telepítetted a programot, ott van a synapticban, systemback-locales néven.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én frissítettem magasabb

Én frissítettem magasabb verziójú kernelre de azóta a rendszer valahogy nemm az igazi. Vissza lehet a régit állitani? Látom van olyan lehetöség ,hogy az adott kernel törlése opció. De utána elindul a rendszer a régivel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Én frissítettem magasabb

#6 Ha a régi telepítve van, akkor igen, de ez a törlés talán az egyik legkényesebb folyamat, óvatosságot, körültekintést igényel.

(Mielőtt törölsz, nézd meg, hogy van-e legalább egy támogatott telepítve a törlendőn kívűl. Működő kernel nélkül maradni nagyon cinkes volna.
Egy rendszeren én amúgy legalább két kernelt meg szoktam hagyni, ha az egyikkel nem indul, vagy valamiért rosszul működik a rendszer, akkor a gép bekapcsolása után
a GRUB-menüből [amennyiben automatikusan nem jelenik meg, akkor a [[baloldali]] Shift billentyű szorgalmas nyomogatásával előcsalogatható]
kiválasztható a korábbi kernel.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:Én frissítettem magasabb

Van még egy alternatíva ami nagy biztonsággal megoldja a visszalépést. Rákattintasz a rendszerfrissítés ikonjára a "Frissítéskezelő"-re. Megnyitod a "Nézet" "Linux kernelek" sorokat és a "Telepíthető kernelek"-nél kattints a vízszintes fejlécen található "Telepítve" feliratra. Ott láthatod mely kernelek vannak telepítve jelenleg a gépeden és a "Betöltve" gomb elárulja melyik az aktív de ezt úgy is tudod. A telepített kernelek közül a régebbire rákattintva az ablak jobb alsó részén megtalálod a lehetőséget a visszaállításra. Újraindítod a gépet miután lefutott és újra a régi kerneled dolgozik a rendszerben. Tisztán és biztonságosan tudod ezzel a módszerrel cserélgetni a kerneleket, mindössze a nagyon összetett,  kernelfrissítés után telepített programokkal jelentkezhet probléma ami vagy bejáródik vagy el kell távolítani a programot és újra telepíteni az aktuális kernelen. Ehhez azért hozzátenném, hogy ha rendszerfrissítést is végrehajtottál nem csak kernelt cseréltél, nagy az esély, hogy azzal kapcsolatosak a hibajelenségek amennyiben azt a kernelt telepítetted ami az "Ajánlott" feliratra kattintva jelent meg mint ahogy azt a témaindító SzHF nagyon helyesen leírta.. Ha nem ezt tetted fel akkor teljes összeomlás is előfordulhatott volna és valóban lehet esély kernelhibára!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:http://kepfeltoltes.hu/160202

Szerintem megtaláltad a lényeget. Ott van három telepített kernel. Jelenleg az ajánlott, (tehát rendszert is frissítettél és Rosa fut a gépeden) 3.19.0-32-es kernel aktív és ott van még két korábbi amelyek közül az egyik az eredeti telepítéskori kerneled és egy másik korábbi kernel van még telepítve. A jelenlegiből ki kellene szállnod és visszalépni az eredetibe ami 17.2 Rafaela esetén a 3.16.0-38-as. Ha a kernelek soraira kattintasz mindig látod mit tudsz velük kezdeni ott jobbra lent ahol a közzétett képen a 3.16.0-38 törlését ajánlja fel. Amenniben Rafaela volt az eredeti rendszered azzal kezdeném a dolgot, hogy törölném a 3.13.0-37-et és utána megnézném a többit. Jó munkát!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:A 3.13 -at töröltem De még

   Az aktív kernel nem tudja a visszaléptetést károsodás nélkül megoldani de az indítómenü 3.19.0-32 Recovery móddal vissza tudsz lépni és eredeti állapotba kerül a gép. Ha nincs indító menü a gépen mert csak egy rendszer van telepítve akkor újraindítod a rendszert és amikor a BIOS elkezd fekete-fehérben sorokat futtatni. szép kényelmesen elkezded nyomkodni a bal SHIFT gombot. Válaszd ki a "Speciális beállítások ehhez..." kezdetű sort a le-fel nyilakkal és nyomj entert. Utána válaszd ki a "Linux Mint ....with Linux 3.19.0-32generic (recovery.." sort és enter. A többit megcsinálja magától. Újraindulás után a régi kernelnek kell betöltődni. Ha megváltoztak a megjelenítési beállítások akkor vagy visszaveszed a korábbi kernelt vagy ehhez állítasz mindent. Betűnagyság és egyéb apróságok. Olyan dolgok is elveszhetnek mint pl. ha több ablak közti váltás lehetőségét beállítottad a panelen de mindent vissza lehet állítani. Ajánlom, hogy először teszteld a korábbi panaszokat ami miatt a kernel visszaállítására gondoltál és ha azok nem szüntek meg akkor sajnos nem ép rendszerrel vágtál bele a szoftverfrissítésbe és az okozhatja a gondokat. Ebben az esetben első lépcsőben vissza is állíthatod a magasabb kernekverziót és neki kellene állnod a rendszeredet helyre tenni. Jelezd a fejleményeket a téma gazdája SzHF sporttárs leírja mi a teendő. Sajnos utólag nem garantált a siker. Szoftverfrissítés előtt kell egy nagyobb rendrakást végezni ami nem csak a szemetelésből áll hanem az esetleges törött fájlok rendbetételéből, esetleges hibás vagy befejezetlen telepítések lezárásából, az eltávolított programok beállítási fáljainak eltávolításából, fölösleges telepítőfájlok kitakarításából amiket féltve őriz a gép és szokványos tisztító parancsok vagy a BleancheBit nem fog kitakarítani. Negyed óra és jöhet a rendszerfrissítés ami egy kényes folyamat és ami nem javítja a problémákat eseti szinten. Ez egy rendszerszintű folyamat és további gondok keletkeznek ha hibákba ütközik. Ha visszatetted a kernelt tesztelés után majd szólsz mik a fejlemények.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Kiegészítés, ami talán segíthet.

 Az ajánlott kernelt telepítsék annak ellenére, hogy a rendszerfrissítés okozhatja a hibajelenséget és nem a kernelfrissítés. Amennyiben nem egyértelműen a külön külön elvégzett rendszerfrissítés és kernelfrissítés történt és kernelfrissítés után jelentkeztek hibák a rendszer működésében, nagyobb esély van a szoftverfrissítés okozta hibákra. 

 A rendszerfrissítés főleg abban az esetben okozhat hibákat ha nem végeznek szoftverfrissítés előtt egy alapos  karbantartást! 
(ez a régebben üzemeltetett és viharvertebb rendszereknél válik fontosabbá.)

Folyamata: Kattintsunk a rendszerkarbantartó pajzsra és nyissuk meg a "Szerkesztés"t. Ott menjünk a "Szoftverforrások"-ba és nyissuk meg balra legalul a "Karbantartás"t. Válasszuk ki a felső kettő lehetőséget és ezek után jöhet a szoftverfrissítés. 

Elvileg egy frissen telepített vagy felelősséggel karban tartott és nem összevissza kisérletekkel teli rendszerben itt nem történik semmi de mivel előfordulhat, hogy valaki nem ismeri a karbantartási lehetőségeket és a telepítéssel és uninstallal is akadnak gondjai. Nem nagy fáradság  lefuttatni még akkor sem ha nem szoftverfrissítésre készül az ember csak szeretné rendben tudni a rendszerét. 
 
 Talán érdemes lenne pár parancssor lefuttatását is megejteni a karbantartás befejeztével és még a szofverfrissítés előtt mert akkor nem lesznek elvarratlan szálak és vadregényes ügyek a frissítendő rendszerben. 

Ezek a parancsok a következők: "sudo apt-get update", "sudo apt-get autoremove", utána "apt-get clean", "sudo aptitude purge dpkg --get-selections | grep deinstall | awk '{print $1}' ".

Ezek hatékonyan rendet tesznek. Lezárják, befejezik az esetleges telepítési kisérleteket. Kitakarítják az eltávolított programok maradékait és még a visszamaradt beállítási fájlokat is lapátra teszik. Azok a fájlok amik ezek a parancsok hatására eltűnnek sajnos okozhatnak olyan anomáliákat amik miatt valaki az életben sem mer rendszert frissíteni és félni fog a kernelfrissítéstől aminek esetleg semmi köze sincs a gondokhoz.
Így együtt a fenti karbantartással és a parancsok lefuttatásával csökken az esély, hogy megörökölt hibák miatt gond legyen a frissítések után és ha mégis van valami, nem itt kell keresni a hibát.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Kiegészítés, ami talán segíthet.

#13 Szia!

Nekem az utolsó kettőre ezt írta: https://paste.ee/p/guqYL

Ez így rendben van? Az utolsó parancsal gondjai vannak. Tán csak azért, mert még 2016-ban íródott a bejegyzésed, és már más szelek fújnak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kiegészítés, ami talán segíthet.

#13.1 apt-get clean -> nem sudo-val indítottad, az a baj

sudo aptitude purge dpkg --get-selections | grep deinstall | awk '{print $1}' -ez két parancs, és a postban helytelenűl összekapcsolva.

sudo aptitude purge

sudo dpkg --get-selections | grep deinstall | awk '{print $1}'

De amúgy miért akarod ezeket futtatni, talán gond van a frissítéssel?

Ha elindítod a rendszerre a Mint 21 telepítőt, az úgyis fog szólni, ha meg tiszta telepítés mellett döntesz, akkor mindegy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kiegészítés, ami talán segíthet.

#13.1.1

Kedves T.istvan, köszönöm a fényt.
Azért csináltam, mert szhf62 azt írta, hogy frissítés előtt nem árt tisztázni a gépet, és ezeket javasolta a frissítéskezelő karantartója mellé. Jó is hogy megcsináltam, mert volt mit tennie, pl. többek között volt telepítva vagy 8 kernel (ennyire vagyok amatőr), a fölöslegeset leszedte, és a gépem is frissebbé vált tőle.
Most az általad írt parancsokkal még befejezem a rendbetételt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megcsináltam , remélem nem

Megcsináltam , remélem nem lesz gond. Még egy kérdés bár csakm közvetve tartozik ide. Ha megjelenik az új lts lehet rá frissíteni vagy inkább tiszta telepítés?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Megcsináltam , remélem nem

  #14 Ubuntus tapasztalataim szerint a verziófrissítés tovább tart és nagyobb eséllyel végződik hibával, mint egy friss telepítés.

Ķét rendszerpartíció és lehet a már belakott mellé telepíteni az újat. Így biztosan nem maradsz egy pillanatra sem jól működő rendszer nélkül, ráérsz az újat beállítgatni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kernel frissítése a frissítéskezelőben nem választható verzióra

Sziasztok!

https://www.kernel.org/

Itt nézelődtem, és látom hogy a rendszeremen levőnél van újabb stabil kernel. De a "pajzs" szerint a rendszerem naprakész. azon belűl (nézet-linux kernelek)is csak a 4.4**** számuak az elérhetőek. Hogyan tudom a netről leszedettet frissíteni a mostani kernel helyére? *.tar.xz kiterjesztésű jött let.

(van itt szórakozásra egy pc, tehát nem gond, ha valamit elrontok, csak kisérletezéssel lehet tanulni, tehát nem gond, ha a újra kell majd raknom a rendszert. )

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:Kernel frissítése a frissítéskezelőben nem választható...

#15

#15 Lehet hogy egy kicsit "veszélyes vizekre evezel" a magasabb verziójú stabil kernellel, de "próba-cseresznye" hátha bejön. :) Mostanában gyakran járok úgy, hogy a bekapcsolásnál (login) egy darabig villogva tölt be a laptop, utána sötét képernyőn csak a kurzornyíl látszik a rendszerbe való bejelentkezés előtt, és nem folytatódik a művelet. 3 telepített kernel van rajta (4.4.0.21, ...31, ...34), a legújabbal fut. Ha ezt még sűrűbben előadja, visszaállítom a kezdetire. Gyanítom hogy az akkumulátor (nullás), vagy az utángyártott (más cégtől) töltő is hibás lehet ebben, mivel nem jelez ki töltést.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve