Közös újdonságok

kami911 képe

X-alkalmazások: Xed

Új keresőmező

Xed, a szövegszerkesztő egy teljesen új keresőmezét kapott.

Keresés közben a szövegbe nem takar be egy párbeszédablak, hanem a keresőmező a szerkesztő alján jelenik meg.

Keresés a Xedben

A keresés már gépelés közben is találatokat ad, és lehet köztük ugrálni az Enter lenyomásával. Ezzel sokkal könnyebben lehet megtalálni vagy cserélni valamit.

Ha ismerős ez a keresés, az nem véltetlen, ugyanis ezt a módszert használja már több népszerű alkalmazás is, mint a Firefox, az Eclipse vagy a Sublime (innen jött az inspiráció is).

Fejlesztések a felhasználói felületen (UI)

A Xedben a következő UI fejlesztések találhatóak meg:

 • A sötét témák teljeskörű támogatása

 • Egy piros sáv (mint a Nemoban) megjelenítése akkor, amikor a Xed rendszergazdai jogosultságokkal fut.

Megjegyzés: A fenti képernyőképen a Xed rendszergazdaként fut és a Mint-Y-Darker témát használja, hogy a fentiek mindegyike látható legyen.

X-alkalmazások: Xplayer

Kijelző elsötétítése

Az Xplayer médialejátszó már képes elsötétíteni a többi kijelzőt.

Másik kijelző elsötétítése az Xplayer-rel

Ha több kijelzővel rendelkezik a rendszer, a “Többi kijelző elsötétítése” gomb megnyomásával el lehet sötétíteni a többi kijelzőt, ha teljes kijelzőn nézzük a videot. Az elsötétítést vissza lehet kapcsolni, valamint automatikusan leáll, ha elhagyjuk a teljes képernyős megjelenítést vagy bezárjuk a lejátszót.
Ez elérhető akkor is, ha egy laptopra külső megjelentítőt csatlakozatunk, lehetővé válik tehát akár a külső kijelző, akár a laptop saját kijelzőjének elsötétítése anélkül, hogy lecsuknánk a laptop fedelét. Ezt eddig is meg lehetett oldani úgy, hogy kikapcsoltuk a monitort vagy lecsuktuk a fedelet, azonban ez néhány felhasználónál problémákat okozott, ennek okai vagy az energiagazdálkodási beállítások, vagy a megjelenítésért felelős daemon (ablakok mozgatása), vagy az energiatakarékossági megoldások (ez főleg Dell monitoroknák volt gyakori) voltak.

Egyéb fejlesztések

Az Xplayer már helyesen kezeli az EXIF orientációs jelzéseit. Más szavakkal automatikusan felismeri és elforgatja a videokat annak megfelelően, hogy hogyan lettek rögzítve.

Ez a beépülő alapértelmezettként aktív, így rögtön képes elforgatni a videokat. A kézi elforgatáshoz a Ctrl+R kombináció használható, vagy a “Nézet -> Elforgatás” menüpont.

A feliratok kiegészítő is be van kapcsolva alapértelmezettként. Filmnézés közben ha szükséges, akkor a “Nézet -> Feliratok -> Feliratok letöltése” menüpontban érhető el.

Feliratok letöltése az Xplayer-rel

Az egyéb fejlesztések között megtalálható:

 • Fejlesztett MPRIS támogatás (szintén alapértelmezettként bekapcsolva)
 • A sötét témák teljes támogatása
 • Integrációs fejlesztések (az oldalsáv alapértelmezettként rejtve van és az Xplayer a “Médialejátszó” nevet kapta)

X-alkalmazások: Xviewer

 • Az Xviewerben a képek interpolációja fejlesztve lett, így csökkent a pixelesedés és az aliasing mértéke a nagyított képeknél.
 • Eddig a képek forgatáse egy beépülő segítségével volt megoldva, mostanra ez az alkalmazás része lett.

X-alkalmazások: Xreader

Az Xreader PDF és dokumentummegjelenítő sok hibajavítást és fejlesztést kapott, az Atrilból és az Evinceből backportolva.

 • A fő nézetben már támogatott a HiDPI.
 • Az árnyékok jobban néznek ki.

X-alkalmazások:Libxapp

 • Az X-Alkalmazások (X-Apps) projekt továbbra is azért működik, hogy könnyebbé tegye a különböző asztali környezetek közötti használatot, a jobb asztali környezet kialakításával.
 • Új könyvtárakat és erőforrásokat tettünk elérhetővé a cross-desktop fejlesztésekhez, az X-Alkalmazások mellett más projektekben is.
 • Ilyen például az Xplayer képernyő elsötétítése funkciója. Ez nem magában az Xplayerben található meg, hanem a libxapp csomagban, így ez a funkció elérhető más alkalmazásoknak is.
 • A Cinnamon 3.2 billentyűzetkiosztás-kezelőjének egy része is a libxapp része lett, így elérhető más alkalmazásokban és asztali környezetben is.

Frisítéskezelő

Bekerült egy új oszlop, amelyben az látható, hogy a frissítések honnan származnak és eszerint rendezi is ezeket.

A rendszermag-frissítések a fő nézetben tisztábban látszanak és a verziószámuk is könnyebben látható.

Az elérhető frissítések böngészése

A rendszermag ablakban a rendszermagok verziószám szerint vannak rendezve és ajánlások is vannak a legstabilabb és a legbiztonságosabb rendszermaghoz egyaránt.

 • Az elérhető rendszermagok bngészése
 • A frissítések listája nem frissül, ha egy ellenőrzés nem sikerül, vagy megszakad.
 • A változások listája már gyorsítótárba kerül, és csak akkor töltődik le, ha szükséges.
 • A névfeloldás (csoportos frissítések elnevezése a Frissítéskezelőben) és a különleges karakterek támogatása is fejlesztve lett.
 • A biztonsági házirend megjelenítése fejlesztve lett.
 • A Frissítéskezelő verziószáma megtekinthető a „Súgó” → „Névjegy” ablakban,
 • The list of updates is no longer refreshed if an update fails or if it is interrupted.

Nyelvi beállítások és beviteli lehetőségek

The Language Settings checks are more exhaustive than before. In previous versions, full support for a particular language included its language packs and localized versions of popular applications such as Thunderbird and Firefox. This now includes a lot more packages such as dictionaries, help packages, fonts, and optional components which depend on the list of applications you installed.

Installing language support

The "Input Methods" configuration tool was completely redesigned. In the past, you were presented with a list of input methods and you could choose the ones you wanted to install. This was a bit confusing to novice users. Not only did it install support for other languages than the one they wanted, but they often didn't know which input methods were relevant to their language.

This was changed in Linux Mint 18.1. Users now choose a language and the tool installs the appropriate input methods for it.

Installing input methods

Thanks to a new collection of flags, the language settings now fully support HiDPI.

Software Sources

The Software Sources tool was given support for anycast IP global mirrors.

Anycast IP mirrors are now available

These mirrors provide multiple servers across the World and automatically redirect your requests to the appropriate server.

Unlike other mirrors which are located in a particular country, these mirrors are more or less "Worldwide" and available to all users.

MDM

The MDM display manager, which is responsible for the login screen, received many technical improvements:

 • The login screen now forcefully applies keyboard layout configuration. This fixes a long-standing issue with Logitech wireless keyboards.
 • In cases where monitor plug names are not available (which is the case in Ubuntu Xenial due to a regression in GTK+), monitors can now be selected by ID.
 • XDG_DATA_DIRS is now modified much later in the login sequence. Among other consequences, this fixes support for Flatpack.
 • Fixes were made in the shutdown sequence and the execution of PostSession scripts.
 • SIGHUP signals no longer kill the session.

System improvements

In the default software selection, Banshee was replaced with Rhythmbox.

Banshee was a great application but it suffered many regressions lately, due to lack of development upstream and its reliance on Mono.

Rhythmbox provides most of its features and we made sure it integrated properly with our various environments:

 • Rhythmbox is supported by the Cinnamon sound applet and screensaver.
 • To ensure proper integration in MATE and Xfce, Linux Mint is now involved in the development of rhythmbox-plugin-tray-icon.

This release ships with linux-firmware 1.157.5 and the Linux kernel 4.4.0-31.

Artwork improvements

"folder-color-switcher" now supports theme inheritance. You can modify the color of your folders even if you're using Mint-Y or Mint-X-Dark.

Linux Mint 18.1 features a superb collection of backgrounds from Anders Jilden, Andres Nieto Porras, Alberto Restifo, Graziano Capelli, David Marcu, Dorin Vancea, Emma Hall, Eric Kilby, John Chavez, Joe Gardner, Juergen Donauer, Jan Vasek, Kace Rodriguez, Lionello DelPiccolo, Maxime Staudenmann, Petra Fischer, Philippe Wuyts, Robert Lukeman, Sylvain Guiheneuc, Stephen Radford and Sam Schooler.

An overview of some of the new backgrounds