Milyen rendszerről váltottál Linux Mintre? (2021)

kami911 képe
Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10
79% (227 szavazat)
Linux (Debian, Ubuntu, Fedora, Opensuse, Mandriva, Gentoo, Arch, Slackware, egyéb)
17% (50 szavazat)
macOS
0% (1 szavazat)
Egyéb, leírom a válaszban
3% (10 szavazat)
Összes szavazat: 288

Hozzászólások

OS-ek seregéből került a Mint legfelülre.

Commodore után a DOS-al kezdtem. Kevés kivétellel végigjártam a Win szinte összes kiadását, azok szépségeivel és nyűgjeivel. A Linux fele igazi áttörést a Windows 10 borzalmai hozták meg - kikényszerítették, hogy telepítsek egy Linuxot, mert más egészséges alternatíva a láthatáron sincs.
A mai napig dual, de inkább multiboot-al indulnak a gépeim. Az almások megtapasztalására sajnáltam a vastag pénzt, tudom jobb helyre tenni.
Jobban érzem magam Linux alatt. Hogy képbe kerüljek, és megtalálhassam az én disztribúciómat, mint egy distrohopper, párhuzamosan használtam sokáig többféle Linux terjesztést. A Debian vonal mindig jobban meggyőzött, mint mondjuk az Arch. (Számomra úgy tűnik átrendeződést kényszerít ki a rolling, ami a stabil vonalakat is szorongatja.) Kb két év után visszakanyarodtam a Mint-hez.
Mert a Mint:
- stabil
- kis erőfeszítéssel segíti a felhasználó fejlődését - felhasználó barát
- folyamatosan fejlődik
- és van a linuxmint.hu, ami hatalmas magyar nyelvű segítség egy fáradhatatlan és elkötelezett keménymag munkája által
Mindezek egyben megadják azt az érzést, hogy mit akarok én ennél többet?
Rabul ejtett a Stallman szemlélete, és hatalmas eredményei. A Linux nem csupán egy OS, amit Linus Torvalds indított útjára, hanem egy szemlélet, ami összetartó tömegeket tart egyben. És nem csupán a Linux nagyjai hatalmasok, hanem mindenki, aki önzetlenül hozzátesz bármit.
Ez az igazi különbség mára a Windows és a Linux között. Amíg az előbbiből csak elvesznek az emberek, utóbbihoz megállíthatatlanul hozzátesznek újra és újra.
Olyan alternatívák születtek mára, mint a Libreoffice, a Gimp, az Inkscape, a FreeCAD, a Blender, a Scribus, a Pinta... Professzionális letéteményesei egy tisztább, szabadabb világnak. Kitűnő otthont ad nekik a Linux Mint. Ráadásul egytlen egérkattintással elérhetők, és ingyen. Nagyon kellemes rabság ez. És tiszta. Jogtiszta.

kimarite képe

OS-ek seregéből került a Mint legfelülre.

#1 A Linux nem csupán egy OS, amit Linus Torvalds indított útjára, hanem egy szemlélet, ami összetartó tömegeket tart egyben. És nem csupán a Linux nagyjai hatalmasok, hanem mindenki, aki önzetlenül hozzátesz bármit.

Szemlélet igen. Most nem jut eszembe jobb hasonlat, de olyasmi, mint a sportszerűség..., hasznos a világnak, emberiségnek. :)