Mennyire vagy elégedett a Linux Mint 19 „Tara” kiadással?

kami911 képe
Szuper lett!
29% (12 szavazat)
Jó, de nincs nagy különbség az eddigiekhez képest.
21% (9 szavazat)
Kicsit visszalépésnek érzem.
10% (4 szavazat)
Eléggé rossz lett.
2% (1 szavazat)
Még nem frissítettem...
29% (12 szavazat)
Nem Linux Mint-et használok.
10% (4 szavazat)
Összes szavazat: 42

Hozzászólások

kimarite képe

Mennyire vagy elégedett a Linux Mint 19 „Tara” kiadással?

#1 Most is láttam egy mentőt hazafelé ...
Persze, autóhoz sem kell mindent megvenni, csak azért, mert kapható. Majd, ha elromlik, tudd, hol veszed meg.

kami911 képe

 Vegyes.  Frissítéskezelőben

#2 Ennek az az oka, hogy a mentési rendszer miatt feleslegessé váltak. Csak be kell állítani a mentést, amely mindenképpen ajánlott :)

Szabó Marcell képe

Nem is tudom

Nekem sok bajom nincsen vele. Érezhető rendszerlassulás van (erősebb gépen, mint ami a 18.3 volt), de nem vészes, a cinnamon javult, bár a Muffin még mindig nem elég gyors a kwin vagy a mutterhez képest. Az ikontéma szebb, kicsit az asztal is. Én viszont a régi üdvözlőképernyőt jobban szerettem.

tonsur képe

Észrevételek a Tara-val kapcsolatban

Virtualboxban tesztelgetem a Tara-t, és ami nagyon nem tetszik, az a timeshift.Jobban tetszett a 18.3-ban használt frissitéskezelő,ezért teljesen eltávolitottam a Tara-ból a timeshift-et (sudo apt-get purge timeshift*) és az eredmény a 18.3-al megeggyező frissitéskezelő, igy már jobban tetszik. A másik észrevétel, hogy az első frissitéskor a májusban megjelent 4.15.0-23-as régebbi kernelt akarta telepiteni, ezért a frissités elött felvettem a canonical hivatalos kernel ppa-t:
sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo apt-get update
igy már az aktuális 4.15.0-26-os kernelt telepitette. A Szoftverkezelőt nem érdemes használni, mert többségében régiek a szoftverek benne, érdemesebb ppa-ból telepiteni,vagy portable verziókat használni.Úgy néz ki, hogy mire mindent beállitok, hozzájutok egy kicsit gyorsabb, frissitett 18.3-hoz,ami egyenlőre tetszik.
Folytatom a tesztelést.

Észrevételek a Tara-val kapcsolatban

Ez nagyon hasznos információ, hogy az időgép teljes eltávolítása után a korábbi frissítéskezelőt kapjuk vissza. Kérdés, hogy 19 alatt is ugyanúgy működik-e mint 18.3-nál. 

kimarite képe

Észrevételek a Tara-val kapcsolatban

#6teljesen eltávolitottam a Tara-ból a timeshift-et
(sudo apt-get purge timeshift*)
és az eredmény a 18.3-al megeggyező frissitéskezelő

szhf62 képe

Nem rossz, de kissé szokatlan a korábbihoz viszonyítva.

 A beta verzió óta használom a LM 19 MATE-t. A Frissítéskezelő a régi (17-en megszokott) jobb volt. Ezzel elég sokat küzdöttem, sokszor jelzett hibát de nemrégen @kimarite leírása alapján javítottam.
https://linuxmint.hu/blog/2018/07/a-frissiteskezelo-es-a-szoftverforraso... )
Azóta kevesebb alkalommal rakoncátlankodik ("piros X" a pajzson).
Az Avidemux-ot (végleg?) száműzték, ezt nem lehet feltenni sehogy rá. (.exe-vel nem akarok küszködni, a Wine is más formában telepíthető.)
A böngészők (Chrome, Vivaldi) elég lassan indulnak el, a MATE "sajátosságán" a panel alkalmazásindító "rögzítésén" jó lett volna egy kis finomítás.
Néha váratlanul lefagy (7 GB RAM-mal), sok esetben a Bleachbit root-tal való futtatása közben is.
A Thimeshift heti mentésre van beállítva, de valamiért csak 1 mentett "összeg" jelenik meg rajta összesen.
A korábban használt webkamerák működtetése is megváltozott, most a régivel használható néhány Voip szolgáltatás, az "újabbat" nem ismeri fel.
A felugró értesítési területen (nekem) zavaró az (a sokszor megjelenő) angol nyelvű szöveg...

Kiegészítés:
Sikerült az Avidemux telepítése.  https://linuxmint.hu/blog/2016/04/az-avidemux-forrasbol-valo-telepitese-...
 

kimarite képe

Nem rossz, de kissé szokatlan a korábbihoz viszonyítva.

#7 Az Avidemux-ot (végleg?) száműzték, ezt nem lehet feltenni sehogy rá. (.exe-vel nem akarok küszködni, a Wine is más formában telepíthető.)
-- írod is, hogy sikerült

A böngészők (Chrome, Vivaldi) elég lassan indulnak el,
-- ezt nem tudom, most nincs egyik sem telepítve, de terinálból indítva rá lehet jönni valamilyen turpisságra

a MATE "sajátosságán" a panel alkalmazásindító "rögzítésén" jó lett volna egy kis finomítás.
-- mi a gond? Egyszer kell rögzíteni. Talán van ott is egy panelszerkesztő üzemmód, az általában kikapcsolva jó. Az „Értesítési terület”-re indulás szerint kerülnek ki az alkalmazások, de ezt lehet finomítani a 'sleep' paranccsal, mármint sorrendet készíteni.

Néha váratlanul lefagy (7 GB RAM-mal), sok esetben a Bleachbit root-tal való futtatása közben is.
-- syslog, dmesg: sok mindent elárul (ha megosztod). A BleachBit-nek van pkexec szabálya?

A Thimeshift heti mentésre van beállítva, de valamiért csak 1 mentett "összeg" jelenik meg rajta összesen.
-- ha heti egy mentés van beállítva, akkor mindig egy mentés van elmentve, az látható.

A korábban használt webkamerák működtetése is megváltozott, most a régivel használható néhány Voip szolgáltatás, az "újabbat" nem ismeri fel.
-- dmesg, syslog ... (lspci -nnkv, lsusb)

A felugró értesítési területen (nekem) zavaró az (a sokszor megjelenő) angol nyelvű szöveg...
-- mi például? Hogy vihar jön vagy ilyesmi?

szhf62 képe

Nem rossz, de kissé szokatlan a korábbihoz viszonyítva.

  #7.1 Elnézést, most láttam meg, hogy kihagytam ezt a "részt". (Szokásom, hogy a jobb oldali csúszkát "lerántom" az utolsó hozzászóláshoz, nem olvasom mindig végig az egész lapot...)

A böngészők (a napi első bekapcsolás után) valóban sokkal lassabban indulnak. Ez a LM 17.xxx-en lényegesen gyorsabban ment. (Ubuntu 18.04-en is ugyanennyi ideig kellett várakozni rájuk.) A böngésző ablakok közötti váltás kissé lelassult (ez lehet a Chrome hibajavítási folyamatának is köszönhető - lásd egy másik hozzászólásban 
https://linuxmint.hu/comment/20298#comment-20298

A panel alkalmazásindítókat a rendszer (eleinte) felcserélgette, hiába rögzítettem (lehet hogy akkor még valamelyik kernelfrissítés zavart be?). Mostanára megmaradtak a rögzítéseknek megfelelően a beállítások (kivétel a bluetooth ikon, ami lekerült a panel értesítési területéről. Nem zavar, most nincs BT eszközöm, de ha mégis lenne majd, más módon is tudom indítani.) Panelszerkesztő üzemmódot nem találok a MATE-n, a tulajdonságok beállítása eléggé szűk lehetőségű.

A fagyás is csökkent mostanára egy Nvidia Geoforce MSI GT 710 videókártya betevésével, és 3 GB RAM eltávolításával (a benne hagyott 4 GB RAM párban fut 700 MHz-n). A Bleachbit ennek ellenére kissé "gyanúsan" működik... (A böngészők jelszavai és néha a memória és a szabad terület kivételével mindent törlök root módban.) Root nélkül is hasonló "fagyásokat" tapasztaltam vele, rootnál a szabad terület törlésénél a hátra levő időt nem mutatja. Pkexec szabályról nem tudok a Bleachbitnél.

A LM 17-en az értesítések (jobb oldalon felül felugró ablakban) szinte teljesen magyarul jelentek meg (pl: "Most már eltávolíthatja az adathordozót" vagy egyéb). Ha itt a rendszer nyelve magyar, mié' kell ezt angolból kisilabizálni - ha nem tanultam ángliusul?  :) A vihart is kiírná magyarul ha beállítanám de az asszony "hatásosabb" sodrófával a kezében erre a célra.   :D

Webkamera (most nincs csatlakoztatva) dolgában: https://paste.ubuntu.com/p/jRtddmRP47/
Az "őskövület" noname kamera ad képet a weben (elég szegényes felbontásban), az "újabb" Trust-ot csatlakoztatva a Skype kiírja ugyan hogy "usb2cam", de csak sötét a képernyő. (Illesztő programot nem találtam rá a Trust oldalán.)

A caffeine indicator aktiválva nem mindig "látja el a feladatát". Tárolóba való feltöltésnél az aktív Caffeine nem blokkolta a képernyőt... (Első alkalommal csinálta ezt, de nem lenne jó ha megismétlődne.)

Még egy észrevétel:
Amióta az új videókártya bekerült a gépbe, a máshol megemlített "törött tükör szerű" képtörés megszűnt, viszont a fájlkezelőben a baloldali menüalbalon megjelent olyan "szörnyűség" hogy "Floppy disk". Ezt nem tudom eltűntetni onnan, sőt a bekapcsoláskor a bootolás előtt egy sípolás után "kéri" vagy az F1-et, vagy az F2-őt a folytatáshoz. Mit és hogyan kell állítani, hogy egyből a grub (rendszerindító) jelenjen meg?

Újabb furcsaság: A rendszergazdai joggal (jelszóval) leválasztott particiót (xx GB lemez) visszacsatolja, megjeleníti az asztalon és a fájlkezelőben a baloldalon.

A Stacer jól használható rajta.

kimarite képe

Nem rossz, de kissé szokatlan a korábbihoz viszonyítva.

#7.1.1 Próbáld a Bluetooth-ra berakni a képen látható szöveget.

Mindezt itt: dconf szerkesztő

Telepítése:

sudo apt-get install dconf-editor

Neked MATE van, tehát:

org/mate/...

A szöveg számozása értelmezhető (balról jobbra növekvő felsorolás).
A balra és a jobbra: left és right.

szhf62 képe

Nem rossz, de kissé szokatlan a korábbihoz viszonyítva.

#7.1.1.1  Köszi, a bluetooth ikont (talán a frissítéseknek köszönhetően) - tegnap a bezárás előtt - "vissza kaptam" a panel értesítési területére (ez a probléma letudva :)   ).
Már csak a "Floppy lemez" eltávolítását kellene valahogyan megoldani, és a biossal valamit kezdeni hogy ne kéregesse indításnál az F1-F2-őt visítozva... (A legszebb az ebben a dologban, hogy a Floppy lemez megjelent az Ubuntuban is... Itt még nem néztem a leválasztott particiós rész visszacsatolását, de ami késik - nem sámli.  :D  )

kimarite képe

Nem rossz, de kissé szokatlan a korábbihoz viszonyítva.

#7.1.1.1.1 A BIOS-ban tiltsd le a floppy meghajtókat.

kybersas képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

Azt mondanám, mióta linuxozok, ilyen kezes gyors, disztróm nem volt .

Egy valami rontja az örömöt : Visszaköszön egy régi Ubuntu-s probléma .

A Rendszerfigyelőben állandóan magas a piros csík ( kiraktam a panelra ) - hogy lássam

Ha nem csinálok semmit, akkor is néha 1 fölött van az átlagos terhelés.

Ez egy négymagos alaplap, viszonylag gyors, de  szerintem egy gyengébb alaplapot megfektet, sajnos volt ilyen problémám ubuntuval  régen

Nem találom mi zabál, vagyis " mit csinál mikor nem csinál semmit " ?

Debian rendszeren ez az érték képes 0 lenni, a LinuxMint Sárá-n is néha ezrelékek.

Mi zabál feleslegesen ? Hogy kellene kilőni ?

kybersas

 

 

kimarite képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8 Szia kybersas. Erre írtam neked a

chkservice

alkalmazást, ami olyan, mint a BUM (már nem telepíthető).

Nem jött össze?
Privát írtam ;) és ezt:
-- Nézd meg, ugyanaz csinálja-e a magas load-ot:az smfpd
Válaszul erre: „Leállítottam az smfpd -t terminálból, aztán végleg kilőttem a bum-al.
Itt volt téma: http://ubuntu.hu/node/21005

kybersas képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8.1   Köszönöm ...ez valami rolyasmi, mint a htop

De : honnan tudom mit kell kilőni, és hogyan ?

az smfpt-t megírták, ugye..

Ebben nincs smfpd... tehát megintcsak : Mit lőjek ki, és hogyan ????

kybersas

kimarite képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8.1.1Köszönöm ...ez valami rolyasmi, mint a htop
-- teljesen más a chkservice, mint a htop, előbbivel szabályozol, utóbbiban nézelődsz

De : honnan tudom mit kell kilőni, és hogyan ?
az smfpt-t megírták, ugye..
Ebben nincs smfpd... tehát megintcsak : Mit lőjek ki, és hogyan ????

-- megnézed a htop-ban, mi az ami a legtöbbet fogyasztja. Én azt hittem, az smfpd. Először találd meg mi fogyasztja a legtöbbet, de véleményed szerint semmi szükség rá, és nem logikus, hogy elindul. Hasonlóan kell keresni, mint az smfpd-t.

Azt hittem, rég megoldottad. Nem jeleztél. :)

kybersas képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8.1.1.1 Fenéket oldottam.

Csak néha dolgoznom is kell, meg mindenféle fehérköpenyes alakok szurkálnak, meg gépekbe raknak, aztán beszorulok műszaki hiba miatt, és hiába mondom szedjék ki a tűt belőlem , és adjanak egy rohadt csavarhúzót, majd renoválok a " Grub" -ján..nem értik. ( CT )

Ilyen is csak velem esik.

Alig van időm " alinux"-ban kártékonykodni.

De valahogy tényleg nyomára kell jutni, mint írtam nekem ez az első olyan disztróm ami  " minden egyből indul" - vérmes terveim vannak vele itt kis irodai szinten.

Az smfpd-t nyilván a Samsung-driver tette fel -még utána kell olvasnom.

No, ezen meg még nincs Samsung-driver, tehát valószínűsíthrtően más a tettes.

kybersas

 

kimarite képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8.1.1.1.1 Te is tudod, hogy mindezeket tudom. Csak jelzés nem jött, így gondoltam, megoldottad. Na jó, majd beszélünk ..., utánajárunk. ;)

kimarite képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8 A rendszerfigyelő egy grafikus alkalmazás, ott tudod megnézni a „legegyszerűbben” a legnagyobb fogyasztót. A „Folyamatnév”-től jobbra a táblázatban a nevekre kattintva tudod rangsorolni, hogy mi szerint láttatod az alkalmazásokat: CPU, RAM, stb..

És a https://paste.ubuntu.com/ oldal segítségével megosztva:
(a szokásos használat közben)

dmesg
xdg-open /var/log/syslog
xdg-open /var/log/Xorg.0.log
xdg-open .xsession-errors

Másféle teszt: A jelenleg csatlakoztatott eszközöket húzd le a rendszer indítás előtt, pl. a nyomtatót, pendrive-okat, és mittudomén, mit használsz (pl. külső meghajtó). Az ezek által okozott hibákat így szűröd.

szhf62 képe

Magas rendszerhasználat, Átlagos terhelés

#8  https://drive.google.com/file/d/17WXrmnVOZlxCPzNcnsLGGHONa4De5M66/view?u...

Nálam ez megy, csak a böngésző van 2 lappal megnyitva. A processzor 4 magos, a videókártya is "primőr", lásd fentebb ( https://linuxmint.hu/comment/20300#comment-20300  )

Szerintetek jól van ez így? Vagy a gép halálozik ki a rendszer alól?

tonsur képe

Észrevételek a Tara-val kapcsolatban

#9 #9
Mit hiányolsz?
A sudo apt-get purge timeshift* parancsal való eltávolitás után csak a szerkesztés menüpontban látok különbséget,a 18.3-nál fel vannak sorolva a gyorsbillentyű parancsok, és szerepel a listán a frissitési házirend.

Felemás érzések

Magával a kiadással nincs problémám (19 Cinnamon) - viszont olyat még nem tapasztaltam
az ezt megelőző kiadásoknál, hogy ha a saját hivatalos tárolójából telepítettem alkalmazást,
az ne működött volna megfelelően.
A 19-nél, ez bizony előfordul !
Ez valószínű a Canonical sara - mert olyan sok változtatás került be az Ubuntu 18.04-be
hogy az alkalmazások fejlesztői nem tudnak lépést tartani vele.
Néhány példa.
qBittorrent: nem tölt be, lefagyasztja a gépet - stable, unstable ppa, flatpak-al telepítve, ugyanaz.
Docky: az oldalsó (általam +-ként betett) dock ikonjára kattintva, az ablak megnyílik, de a Docky lefagy - majd néhány sec. múlva kilép.
Screenlets-pack-all: még nincs erre a kiadásra.
Unetbootin: nincs is bent a tárolókban - a net. ről letölthető verziók nem v. nem megfelelően
müködnek.
És még említhetnék egyéb alkalmazásokat / csomagokat, melyek még nem készültek el.
3 hónappal a 18.04 kiadása után !

Felemás érzések

@lala: Nekem a Wine-nel vannak gondjaim. Próbáltam a WineHQ oldal szerint telepíteni, kami911 ajánlása szerint, és a szoftverközpontból is, de a régi megszokott módon nem tudom használatba venni (nem található telepítés után a menüben az alkalmazás, csak akkor, ha beírom a keresőbe a Wine-t; de hiába találom meg, nem indul). A programok telepítése (pl. 7-zip, Total Commander) nagyon körülményes lett. Eddig, ha elindítottam a Wine-telepítőt, bejött az ablaka, ahonnan ki lehetett választani a telepítendő exe-alkalmazást.  Miért kell elrontani azt, ami eddig jól működött?! Még jó, hogy a Timeshift jól szuperál. Minden ilyen próbálkozás után használatra kerül. Azt hiszem, elhamarkodott volt a lelkesedésem a 19-es verzióért. Bizonyára béna vagyok, de egy kezdő mit tesz ilyenkor?

tonsur képe

Felemás érzések Felemás érzések

#11 #11
Én is eldöntöttem, hogy az újabb gépemnél maradok az ubuntu 18.04-nél, (amit 16.04-ről frissitettem unity-vel használom nem gnome-al) az mostanra teljesen jól működik,nincsenek benne ilyen hibák. Wine simán települ a winehq leirása szerint,exe-ék dupla klikk és települnek, bionicos ppa-k jól működnek, rendszermentést akkor készitek amikor szükségét látom,mostanra úgy belőttem,hogy nem maradtak benne sallangok. A régebbi gépnél meg használom a Linux Mint 18.3-at.

szhf62 képe

Felemás érzések

#11 LM 19 MATE-n még nem telepítettem a Wine-t (csak a Szoftverközpontból veszem igénybe ha kellene), de megérzésem szerint csak egy "alapverzió" települ elsőre. Ha visszaemlékszel a régebbi Wine-okra, a windowsos programok indításakor mindig frissült a Wine. Talán itt is az van, csak "más köntösben"... Nem kell megijedni (ennyire) az újabb kiadástól, lehet hogy idővel meg lesz minden használt alkalmazás rajta. Próbáld meg a Wine telepítését, és egy kissebb windowsos programmal futtatni, hogy "erre mit lép"...  :)

Felemás érzések

#11 Én úgy oldom meg, hogy mentem az előző verzióval feltelepitett .wine mappát (tartalma nálam totalcmd, office 7, diablo 2) az új linuxra ezt bemásolom, és csak utána telepitem a csomagkezelővel (pacman, synaptic) a wine-t bármely archra, debianra, ubuntura, mintre. Igaz, menüt nem hoz léttre, de inditóikon gyártással vagy a menü szerkesztésével kiválóan fut.

tonsur képe

Winetricks

Használjátok a winetricks-progit,benne van a teljes wine menü.
Letöltés és telepités:
wget https://raw.githubusercontent.com/Winetricks/winetricks/master/src/winet...
chmod +x winetricks
sudo mv -v winetricks /usr/local/bin
A menüeditorban pedig csinálni kell egy programinditó ikont neki és kész:
Name:Winetricks
command:/usr/local/bin/winetricks
comment:Wine kezelő
Én ezt az ikont használtam fel hozzá.
Ehhez kimarite itt már csinált egy leirást Linux Mintre vonatkoztatva.
Ubuntun a Főmenüben (menüeditor) jelenik meg a Wine által telepitett alkalmazások listája, és az új programok telepitése,akárcsak Windowson dupla klikk az exe-re történik.

tonsur képe

Winetricks

#13
A 7zip p7zip néven telepithető a synaptic-ból,miért akarod wine alatt futtatni?
Minden exe-nél ha dupla klikkel inditod ebbe a hibába futsz?

Winetricks

@tonsur: Mindegyiknél ez a hiba van. A 7-zip-et és a Total Commandert megszoktam már, ezért szeretném használni, bár van helyettük a PeaZip, Double Commander és GNOME Commander, de mindent másképp csinálnak.
Kösz szépen a tanácsokat, hagyom a fenébe az egészet, megleszek a Wine nélkül is. 

tonsur képe

Wine telepitése Linux Mint 19-re

Kedves Hosszú Lajos!
Virtualboxban futtatott Linux Mint 19-re sikeresen feltelepitettem a legújabb stabil (3.0.2-es) wine-t, a következő WineHQ által ajánlott módon:
1 - A már fenntlévő wine teljes törlése:
sudo apt-get purge wine-stable winetricks
sudo apt purge winehq-stable
2 - hozzáadni a 32 bites arhitekturát:
sudo dpkg --add-architecture i386
3 - tároló felvétele:
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/Release.key
sudo apt-key add Release.key
sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ bionic main'
4 - rendszer frissitése:
sudo apt-get update
5 - majd telepités:
sudo apt-get install --install-recommends winehq-stable
Ezután bármilyen .exe-re jobb klikk - megnyitás ezzel - megnyitás más alkalmazással - wine windows programloader kiválasztása - legyen alapértelmezett ehhez a fájl tipushoz,ezután már az .exe-k dupla klikkel telepithetőek.
Sikeresen feltelepitettem a 7zip-et, Total commandert,és egyéb 32, és 64 bites windows-os alkalmazásokat.
Törlésük vagy közvetlenül a .wine könyvtárból, vagy a Winetricks-en keresztül inditható.
Tehát a Linux Mint 19-en minden gond nélkül telepithetőek a már megszokott windows-os programok.

Wine

 @tonsur: Bármennyire igyekszem, nekem nem jön össze problémamentesen. A Wine települ, és telepíthető a Total Commander és a 7-Zip is, de a menüben nem mindegyik jelenik meg. A menüszerkesztő működése is egy kissé zavaros. Ráadásul visszaállítottam a Timeshifttel a reggeli állapotot, és 5 gigával több helyet foglal a rendszer - fogalmam sincs miért. Sokszor az agyamra megy a Linux. Miért nem lehet a szoftverkezelővel telepíteni a Wine-t, miért kell így bűvészkedni?!

szhf62 képe

Wine

#16  Kedves Hosszú Lajos.
A Wine az nem csodaszer. Vannak Windowsos programok, amik simán elindulnak vele, vannak amelyek csak részben, vagy hibásan működnek alatta, és vannak amelyik programokat NEM képes elindítani a Wine sem. Erre magadnak kell rájönni, hogy melyik működik rajta tökéletesen, és melyik az a (megszokott) program, amelyik helyett MUSZÁLY alternatívát keresned, ha szeretnéd hasonló "minőségben" használni. A példa kedvéért: Windowson a YTD Downloadert használtam, ezt linux alatt a Wine csak hibásan tudta működtetni, ezért kerestem mást helyette, és találtam (néha még "übereli" a YTD-t, viszont több más programot használok ezért).
A Total Commandert ugyan nem használtam Windowson, de a "megérzésem szerint" a Double Commander is képes szinte ugyanazokra mint a Windowson a T.C. Nem tudom, miért kellene Wine-al futtatni a Total Commandert, és a Double Commander mit csinálhat másként?
"A menüszerkesztő működése is egy kissé zavaros". Itt a Főmenüben látható alkalmazások/programok elhelyezésére (láthatóságára) gondolsz? Korábbi fórumtémákban találsz erre is megoldást.

tonsur képe

Wine - Timeshift

Nálam a wine-on keresztül telepitett progik ikont raknak az asztalra,azzal tudom inditani,vagy csinálok nekik egyenként egy gyorsbillentyüt,ha gyakran használom,neked is ezt ajánlom (beállitások-billentyűzet-alkalmazás gyorsbillentyűk) inditó parancsnak az asztalra kirakott ikon inditóparancsát használd. A Timeshift volt az első amit töröltem a tara telepitésénél.Helyette már évek óta az fsarchiver live dvd-t használom mentésre,ez egy ubuntuba, vagy xubuntu-ba ágyazott rendszermentő,kiváló,és egyszerű használni.Működő rendszerről nem szabad mentést késziteni, hibákat okozhat rendszerviszaállitásnál,ezért kell live cd-ről mentést késziteni.Ha kedved van kipróbálhatod, le kell tölteni az iso-t van 32, és 64 bites,a telepitett rendszernek megfelelőt kell használni,( a kisebb Live-xx-64-en-0.8.4-5-ubuntu live dvd, a nagyobb-live-bb-64-en-0.8.4-5-xubuntu-live dvd), innen lehet letölteni, majd a unetbootin-al kiirod egy legalább 2GB-os pendrive-ra, és bebootolsz róla,megkeresed az fsarchiver-t (ubuntusnál fenntről lefelé a második).Particionként lehet menteni+mbr/gpt,és EFI particiot is,vagy visszaállitani,nagyon gyors,pár perc alatt megvan, és a visszaállitott rendszer pontosan megegyezik a mentett rendszer méretével. Ha elakadsz ird meg.

kimarite képe

Wine - Timeshift

#17Működő rendszerről nem szabad mentést késziteni, hibákat okozhat rendszerviszaállitásnál,ezért kell live cd-ről mentést késziteni.
-- nem hiszem, hogy biztosan állítható, hogy nem lehet a működő rendszert menteni. Le van írva ez valami „könyvben” is?

kimarite képe

Wine - Timeshift

#17.1 A Timeshift és a Systemback képes erre. Más kérdés, hogy az fsarchiver vélhetően nem.

Wine - Timeshift

@tonsur: Kösz szépen az ajánlást. Tényleg jó ez az fsarchiver program. A 10,7 GiB-ból 3,7-re tömörítette a mentést.

tonsur képe

Wine - Timeshift

#18
Használd egészséggel.

Sylviát szeretem, nem Tarát!

@page { margin: 2cm }
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115% }

Xfce kezelővel próbáltam, kb 1 hétig bírtam elviselni a gépen, utána ment vissza a 18.3-as.  

A sebesség növekedés némileg érezhető, de: nekem teljesen bug-os, a hibák többségét jelentettem. Kedvenc játékom (Warzone2100) is hibásan fut rajta, ami még egy verzión sem vérzett el. Évek óta Mint-et használok, nagy megelégedéssel, ezért minden bántási szándék nélkül írom: a 19-es összecsapott, kiforratlan munka. Egyelőre nem is tervezem az újbóli telepítését. 2021-ig támogatott a 18.3, addig szerintem nem váltok.  

kimarite képe

Sylviát szeretem, nem Tarát!

#19 Szia, tiszta sor, azt használd, amivel elégedett vagy.

 Amennyiben valaki nem tudja

 Amennyiben valaki nem tudja eldőnteni milyen asztali környezetet használjon mondjuk a gépe teljesítménye miatt, az az XFCE-vel nem nyúl mellé.

Szabó Marcell képe

Jobb a 18.3

Én nekem több tesztelés után nem jön be annyira, mint ahogy az ubuntu 18.04 sem. A 17.10 után valamiért lassult a az ubuntu, az előzőkkel semmi bajom nem volt, ezekkel nem tudom mi van. Az előző laptopokat rontott el, a mostani pedig kevésbé energikus, friss.nekem egy cinnamon, kde vagy valami nagy tudású lenne jó pl fedorán vagy hasonló stabil rendszeren. Ennek ellenére megvan a lehetőség a mint 19-ben, hátha javul még, van öt éve rá!

szhf62 képe

Jobb a 18.3

#21  Szerintem a gépen is sok műlik, hogy melyik rendszer használható gördülékenyen rajta. A gépem "mostani felállásánál" (jelentősebb hardver beruházás után) az Ubuntu 18.04-es lényegesen gyorsabban "dolgozik" a Linux Mint 19-nél, holott ezt szerettem volna elsősorban telepíteni, de csak a bosszantó apróbb problémák sokaságával kellett küszködni vele. Igaz, az Ubuntun is van néhány (enyhe) hiányosság, amivel küszködni kell (a Google Chrome-t "nem szívleli". Van hogy hibásan megy rajta - de csak a Chrome, a Vivaldi vagy a Chromium nem...), az Avidemuxon a képkocka léptetése nem annyira "kifinomult", mint az előző Linux Minteken, stb. Ennek ellenére inkább ezt a rendszert használom a gép "érdekében". A 18-as Mint nem igazán "bájolt el", a 17.3 volt (szerintem) a leg ütősebb, legjobb Linux Mint.

Jobb a 18.3

 @Szabó Marcell: Én is visszatértem a 18.3-ra (még 3 évig támogatott), a 19-es kissé lassú - talán a javított verziók jobbak lesznek. Frissítéskor egy picit össze is kócolta a tálcákat Xfce-n - igaz, ki lehet javítani.