Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

kami911 képe

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) egy adózási előnyökkel rendelkező befektetési lehetőség Magyarországon. Az alábbi ismertető megmutatja, hogy miért jó választás és hogyan lehet igénybe venni.

A TBSZ hosszú távú befektetésekhez lett kifejlesztve - teljes előnyét legalább hat év után nyújtja - és azokat a megtakarítókat célozza meg, akik hajlandóak hosszabb távon elhelyezni a pénzüket. A TBSZ egy olyan befektetési számla, amelyen keresztül különböző befektetési eszközökbe fektethet be, mint például: részvények, kötvények, állampapírok, befektetési jegyek, határidős termékek, opciók, deviza ügyletek, külföldi értékpapírok, ETF alapok. A Tartós Befektetési Számla futamideje alatt a fenti termékekkel szabadon kereskedhet eladhat, új befektetések vásárolhatók, akár napon belüli kereskedés is folytatható a számlán. A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) évente nyitható és egy gyjtőévvel indul, amely során lehet pénzt befizetni a számlára, majd öt éven ketesztül az a pénz a számlán marad, de közben folyamatosan lehet tőzsdén kersekedni, befektetni az adott évhez tartozó számlán. Egy évben egy személy csak egy TBSZ számlát nyithat egy pénzügyi intézménynél, de más további TBSZ számlát, befektetési számlát kezelő pénzügyi intézménynél van lehetőség van Tartós Befektetési Számlát nyitni ugyanarra az évre is.

A TBSZ-nek számos előnye van:

 1. Adókedvezmények: Az egyik legnagyobb előnye a TBSZ-nek az adókedvezmények, amelyeket a befektetésekből, úgy nevezett ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó nyereségekre adnak.

  1. Ha a befektetése legalább 5 (+1) éven át fennáll, akkor a befektetési jövedelem után nincs személyi jövedelemadó és a kamatadó 15%-os különadóját sem kell megfizetni, továbbá az európai vagy magyar tőzsdei befektetések után kapott osztalék utáni adófizetés alól is mentesül az adózó.

  2. Ha a befektetése legalább 3 (+1) éven át fennáll, akkor a befektetési jövedelem után nincs személyi jövedelemadó és a kamatadó 10%-ra csükkentett különadóként kell megfizetni, továbbá az európai vagy magyar tőzsdei befektetések után kapott osztalék utáni adót is meg kell fizetnie adózónak. Amennyiben pénzt kíván kivinni a TBSZ számláról, akkor az azévi TBSZ számlát részben is fel lehet törni, és felvenni a pénzt a 10 százaléknyi kamatadó megfizetése mellett kerül kiutalásra.

  3. Ha a befketetés időtartama nem éri el 3 (+1) évet, és pénzt kíván kivinni a TBSZ számláról, akkor az egész azévi TBSZ számlát lehet csak feltörni és felvenni a pénzt a 15 százaléknyi kamatadó megfizetése mellett, továbbá az európai vagy magyar tőzsdei befektetések után kapott osztalék utáni adót is meg kell fizetnie adózónak.

 2. Rugalmasság: A TBSZ-n belül szabadon lehet váltani befektetési eszközök között, így lehetőség van az elhelyezett pénz diverzifikálására és a portfólió kezelésére.

 3. Szociális hozzájárulas (SzocHo) mentesség: A TBSZ befektetések a Szociális hozzájárulas (SzocHo: 13 százalékos adó) mentesek.

A TBSZ igénybevételének folyamata:

 1. Befektetési számla megnyitása: Első lépésként meg kell nyitnia egy TBSZ-t nyújtó pénzintézetnél, például banknál vagy bróker cégnél. Ezt általában személyesen a pénzintézet fiókjaiban vagy online módon lehet elvégezni.

 2. Befizetés: A számla megnyitása után befizethet pénzt a TBSZ-re. Általában néhány tízezer forintnyi minimális befizetési követelmény szokott lenni, de érdemes megfontolni, hogy hosszú távú befektetésről van szó, így rendszeresen befizetni a megtakarítást a számlára.

 3. Befektetések kiválasztása: Miután a pénz a számlán van, választhat a különböző befektetési eszközök közül. Ebben a lépésben érdemes pénzügyi tanácsadót vagy befektetési szakértőt is igénybe venni, akik segítenek a megfelelő befektetések kiválasztásában az Ön befektetési céloinak és kockázatvállalási hajlandóságának figyelembevételével.

 4. Befektetési stratégia végrehajtása: Miután kiválasztotta a befektetéseket, követnie kell a stratégiát és elhelyeznie a pénzt a kiválasztott eszközökbe. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a TBSZ hosszú távú befektetési számla, így a befektetéseket hosszabb időn át érdemes tartani, hogy kihasználja az adókedvezményeket.

 5. Nyomon követés és portfólió menedzsment: Rendszeresen érdemes nyomon követni a befektetéseket és az esetleges változásokat a piacon. Szükség esetén módosíthatja a portfólióját a befektetési célok és piaci feltételek alapján.