Közös újdonságok

kami911 képe

Hypnotix

A Hypnotix IPTV lejátszó jobban néz ki, mint valaha, köszönhetően a sötét üzemmód támogatásnak és az új zászlóknak:

A Hypnotix IPTV lejátszó

Új keresési funkciót került az alkalmazásba, így könnyedén megtalálhatja a tévécsatornákat, filmeket és sorozatokat.

TV-csatornák keresése

Az M3U és a helyi lejátszási listák mellett az IPTV-lejátszó mostantól az Xtream API-t is támogatja.

Thingy

A Linux Mint 20.3 egy vadonatúj XApp-ot vezet be Thingy néven.

Az új dokumentumkezelő
Thingy egy dokumentumkezelő. Gyors hozzáférést biztosít a kedvenc és a nemrég megnyitott dokumentumokhoz, és nyomon követi az olvasás előrehaladását.

Ragadós jegyzetek

A Sticky Notes alkalmazás mostantól rendelkezik keresési funkcióval:

Keresés funkció a Sticky Notes-ban

A jegyzetek megjelenését javítottuk a címnek a jegyzetbe való beágyazásával.

Többféle szövegméret

A jegyzetek eszköztáron belül egy új vezérlőelem került hozzáadásra a szöveg méretének szabályozásához.

Témaváltozások

A Linux Mint 20.3 frissített megjelenéssel rendelkezik, nagyobb címsor-gombokkal, lekerekített sarkokkal, letisztultabb témával és a sötét mód támogatásával.

Címsorok és sarkok

A címsorok meglehetősen kicsik voltak. Kerekebbé tették a fejlesztők őket, nagyobb gombokkal, hogy az asztal kellemesebbnek és nagyvonalúbbnak tűnjön. Az ikonok körüli lebegő zónát is kiszélesítettük, hogy könnyebb legyen megnyomni a gombokat.

Lekerekített címsorok és nagy ablakgombok

A maximalizálás és az eredeti méret ikonja intuitívabb, mint korábban.

Kiemelések és színek

A „hangsúlyozás” a téma olyan része, amely élénk színt használ, hogy felkeltse a figyelmet, és feltűnőbbnek tűnjön, mint a téma többi része.

A hangsúlyozások szépen, vonzóan, élénken, sőt szórakoztatóan teszik a témát, különösen a szürke szín mellett, amely elég szigorú lehet. De ennek ára van. Versengenek a figyelméért, és elvonják a figyelmét a tényleges tartalomról.

A „hangsúlyozás”, a kevesebb több.

Az alapértelmezett Mint-Y téma kellemesebbé tétele érdekében a hangsúlyozást és a funkciószíneket eltávolítottuk néhány widgetről (eszköztár gombok, menük, fájlböngésző oldalsávja), és az alapszínt a szürke egy világosabb árnyalatára változtattuk.

A hangsúlyozás megmaradtak a kis widgeteken, mint például a csúszkák, jelölőnégyzetek, rádiók és a bezárás gomb továbbra is a kedvenc kiemelő színét adja, míg a téma többi része visszalép és letisztultabbnak tűnik, mint korábban.

Sötét üzemmód

A Linux asztallal összefüggésben a Sötét üzemmód az a lehetőség, hogy bizonyos alkalmazások sötétnek tűnjenek, sötét téma használata nélkül. Más szóval lehetővé teszi, hogy egyes alkalmazások sötétek legyenek, miközben az asztal többi része világos marad.

A Linux Mint 20.3 teljes mértékben támogatja a sötét módot, és ezt kihasználva a terminál és a multimédiás alkalmazások megkülönböztető megjelenést kapnak.

A videólejátszó kihasználja a sötét mód támogatását.A következő alkalmazásokat sötétben szállítjuk:

  • Celluloid
  • Hypnotix
  • Xviewer
  • Pix
  • Gnome Terminal

Egyéb fejlesztések

A Mint-Y-t racionalizálták a fejlesztők, hogy kevésbé legyen bonyolult és jobban működjön a különböző esetekben. Ahelyett, hogy két külön címsor témát (egy világos és egy sötét) biztosítana, most egy olyan témát biztosít, amely dinamikusan igazítja a színeit a kiválasztott vezérlő témájához.

Megszűntek a „sötétebb" változatok, amelyek a sötét eszköztárakat világos ablakokkal keverték, és rosszul mutatták a monokróm ikontémákkal.

A Mint-Y Cinnamon téma világos panelt biztosít (megjegyzendő, hogy a Mint-Y-Dark itt még mindig az alapértelmezett Cinnamon téma).

A Mint-Y ikontéma új emblémákat kapott:

Új emblémák

A Mint-X stílust kapott az alkalmazáson belüli értesítésekhez és egy jobban kinéző Nemo eszköztárat:

Nemo eszköztár a Mint-X-ben

Örökség és konfiguráció

A vizuális preferenciák mindig szubjektívek. Bár nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a 20.3 verzióban végrehajtott változtatásokkal kapcsolatban, fontosnak tartották a fejlesztők, hogy támogassák azokat a felhasználókat is, akik a dolgokat úgy szeretnék megtartani, ahogyan voltak eddig voltak.

Ezért a Mint-Y téma eredeti verzióját "Mint-Y-Legacy"-re nevezték át a fejlesztők, és elérhetővé tették a tárolókban.

Ha azt szeretné, hogy a Linux Mint pontosan úgy nézzen ki, mint korábban, egyszerűen telepítse a „mint-themes-legacy" csomagot, és változtassa meg a témát, hogy a Legacy-t válassza.

Az alapértelmezett szoftverválasztékunkban a sötét mód is konfigurálható mindenhol, ahol használjuk. Ha nem szeretné, hogy a Hypnotix, a Celluloid, a Pix, az Xviewer vagy a GNOME Terminál sötét legyen, nyissa meg a beállításaikat, és egyszerűen kapcsolja ki az beállítást.

Nyomtatási és szkennelési fejlesztések

A HPLIP csomagot a 3.21.8-as verzióra lett frissítve, hogy a HP nyomtatók és szkennerek a legfrissebb támogatást kapják.

Az ipp-usb és a sane-airscan legújabb verzióit is visszaportolták a fejlesztők, és ezek elérhetőek lettek a Linux Mint 20.3 tárolókban. Próbálja ki őket, ha a nyomtatóját vagy szkennerét nem tudja működésre bírni a szoftveres illesztőprogramokkal.

XApps fejlesztések

Az Xreader PDF-olvasó megfelelő mangaregény-támogatást kapott. Jobbra-balra módban a nyílbillentyűk iránya is megfordult, így a balra lépés előre megy a dokumentumban, ahogyan az egy manga regény olvasásakor is történne.

Megfelelő manga támogatás az Xreaderben

Az Xviewer képnézegető megkapta azt a képességet, hogy a képet gyorsan az ablak magasságához vagy szélességéhez igazítsa.

Az Xed szövegszerkesztőben mostantól a Ctrl-Tab és a Ctrl-Shift-Tab billentyűkombinációval navigálhatsz a lapok között.

Az Xed és az Xreader rendelkezik a menüsor elrejtésének lehetőségével. Ha el van rejtve, az alkalmazás kevesebb helyet használ, és kisebb képernyőfelbontásokon is elfér. Az Alt billentyű lenyomásával a menüsor egy pillanatra láthatóvá válik.

Az Xreader már nem jeleníti meg az eszköztárát teljes képernyős módban.

Egyéb fejlesztések

Az akkumulátor élettartamának és az erőforrás-felhasználás csökkentésének érdekében a rendszerjelentések, amelyek korábban óránként futottak, mostantól csak naponta egyszer futnak.

Egy új jelentéssel egészült ki a fájlrendszer összevonásának biztosítása (az usrmerge specifikációknak megfelelően). Alapértelmezés szerint a Linux Mint 20.3 és 20.2 új telepítései összevonásra kerülnek, de ez nem feltétlenül így van a frissítést végző felhasználók esetében.

A Webalkalmazás-kezelőben új oszlop mutatja, hogy melyik böngészőt használják az egyes Webalkalmazásokhoz.

Webalkalmazás-kezelő

A Bluetooth mostantól közvetlenül a bluetooth tálca menüjéből kapcsolható be vagy ki.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 20.3 remek háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: AaronBurden, AndrewCoelho, AndyHolmes, DerickDaily, DavidvanDijk, EnginEselioğlu, FakurianDesign, JungHoPark, JoniRajala, JillWarvel, KirSimakov, LorenaPreda, LiZhang, MikeU, MoEid, MarekPiwnicki, NathanWatson, PaulCarmona, SimonLee és YashBindra.

Melléklet: