Xfce újdonságok

kami911 képe

Xfce 4.14

A Linux Mint 20 a legfrissebb Xfce 4.14-gyel érkezik, amely HiDPI támogatást és sok fejlesztést nyújt.

Az ablakkezelő VSync támogatást kapott (a Present vagy az OpenGL háttérként való használatával), hogy csökkentse vagy eltávolítsa a képernyővibrálást, valamint HiDPI támogatást, javított GLX támogatást NVIDIA saját/zárt forrású meghajtó-programokkal, XInput2 támogatást és különböző compositor fejlesztéseket.

A panel támogatást kapott a RandR elsődleges monitor funkciójához, javított ablakcsoportosítást a feladatlista bővítményben (jobb UX, vizuális csoportindikátor, stb), egy panelenkénti „ikonméret” ("icon-size") beállítást, egy új alapértelmezett óraformátumot és egy óraformátum kiértékelőt.

Az asztali környezetben van most támogatás a RandR elsődleges monitor funkciójához, egy tájolási lehetőség az ikon-elrendezéshez, egy „Következő háttér” környezeti menü opció a háttérkép léptetéséhez, és ez most szinkronizálja a felhasználó háttérkép-kiválasztását az AccountsService-zel.

Egy teljesen új beállítási párbeszédablakot hoztak létre a színprofilok kezeléséhez. A legtöbb felhasználó számára ez a telepítés után azonnali támogatást jelent a színkezelt nyomtatáshoz (a cupsd-on keresztül) és a szkenneléshez (a saned-en keresztül). A monitorprofilokhoz majd egy további szolgáltatást kell telepítenie, mint pl. az xiccd.

A megjelenítési beállításokban a felhasználók most képesek teljes több-képernyős konfigurációkat elmenteni és (automatikusan) visszaállítani, amely különösen azoknak hasznos, akik gyakran csatlakoztatják a laptopjukat különböző dokkoló állomásokhoz vagy berendezésekhez. Azonkívül sok időt töltöttek azzal, hogy intuitívabbá tegyék a felhasználói felületet és egy rejtett opciót adtak hozzá, hogy támogassák a RandR kijelző méretezést (Xfconf-on keresztül konfigurálva)

Egy opciót adtak hozzá a Megjelenítési beállításokhoz, hogy lehetővé tegyék a Gtk ablakméretezést.

A munkamenet-kezelő kapott hibrid alvás támogatást, fejlesztéseket az alapértelmezett munkamenet-indítóhoz, hogy elkerülje a versengési körülményeket, egy funkciót az automatikusan elinduló bejegyzések hozzáadásához és szerkesztéséhez, egy felhasználó váltás gombot a kijelentkezési párbeszédablakban és fejlesztett munkamenet-választó és beállítások párbeszédablakokat (az utóbbit új füllel, amely mutatja az elmentett munkameneteket). Azonkívül most nemcsak „automatikusan elinduló” stílusban futtathat parancsokat bejelentkezéskor, hanem akkor is, amikor a számítógépe alvó állapotba kerül, kijelentkezik, stb. A Gtk alkalmazások munkamenetét most végre Dbus-on keresztül kezelik, a képernyőkímélőkkel pedig szintén Dbus-on keresztül (pl. Felfüggesztve) kommunikálnak.

A Thunarban átdolgozták az elérési útvonalat jelző sávot (pathbar), hozzáadták a nagyobb bélyegképek, valamint egy „mappa.jpg” fájl támogatását, amely változtatja a mappa ikonját (pl. a zenei albumborítókhoz). A haladó felhasználók a javított billentyűzetnavigációt (nagyítás, tabulátorral történő navigáció) is észre fogják venni. A Thunar hangerőszabályzója Bluray támogatást kapott.

A Tumbler, a bélyegkép-megjelenítő szolgáltatás sok javítást kapott, valamint a Fujifilm RAF formátum támogatását.

Az alkalmazás keresőt most opcionálisan megnyithatja egyetlen ablakban és most könnyebben navigálható csak billentyűzet használatával.

A teljesítménykezelő sok hibajavítást és néhány kisebb funkciót kapott, beleértve az XF86Battery gomb és az újonnan létrehozott xfce4-képernyőkímélő támogatását. A panelbővítmény is számos fejlesztést látott: most opcionálisan képes megjeleníteni a hátralévő időt és/vagy százalékot és most az UPower szabványos ikonneveire támaszkodik, hogy a telepítés után azonnal több ikontémával működjön.

Az értesítési szolgáltatás állandó támogatást - más szóval: értesítésnaplózást kapott - és egy "Ne zavarj" üzemmódot, amely elnyomja az összes értesítést. Egy új bővítmény készült, amely megjeleníti a kimaradt értesítéseket (különösen hasznos a "Ne zavarj" üzemmód idején), és gyors hozzáférést biztosít a "Ne zavarj" üzemmód ki-/bekapcsolásához. Végre hozzáadták az értesítéseknek a RandR elsődleges monitorán való megjelenítésének a támogatását.

A képernyőkép-készítő (screenshooter) most lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mozgassa a kiválasztó négyszöget, és ezzel egy időben megjelenítse annak szélesség és magasságát. Az imgur feltöltési párbeszédablakot átalakították és a parancssor több rugalmasságot tesz lehetővé.

A vágólapkezelőben most javított gyorsbillentyű támogatás (a GtkApplication-ra való portoláson keresztül), javított és következetesebb ikonméretezés, valamint egy új alkalmazásikon van.

A pulseaudio panel bővítmény MPRIS2 támogatást kapott, hogy képes legyen távolról vezérelnie a média-lejátszókat, illetve asztali környezet szintű multimédiás billentyűtámogatást.

A parancsértelmező hatalmas mennyiségű hibajavítást és fejlesztést kapott az Xfce 4.12 óta.

Az Xfce 4.12 és Xfce 4.14 kiadások közötti változások részletes áttekintése a következő oldalon található:

https://www.xfce.org/download/changelogs

Ez a kiadás letölthető önálló csomagok készleteként, vagy egy nagy tarball-ként, mely az összes egyedi verziót tartalmazza:

https://archive.xfce.org/xfce/4.14

(Forrás)