Közös újdonságok

kami911 képe

Webalkalmazások

A Linux Mint 20.1-ben bármelyik webhely asztali alkalmazássá alakítható. Csak indítsa el a Webalkalmazások programot és hozza létre saját webalkalomazását.

Webalkalmazások létrehozása nagyon egszerű és annyit hozhat létre, amennyit csak szeretne:

Ha ön készít egy „webalkalmazást“, közvetlenül az alkalmazás menüből indíthatja el a weboldalát.Ez a saját ablakában fut és a saját böngésző profiljával.

A webalkalmazásokhopz is létrejönnek az indítóikonok a Menü alkalmazásai között is:

Ez egyszerűvé teszi azt, hogy odaváltsunk rá a panel vagy az Alt-tab kiválasztó használatával.

És rögzítheti a panelhoz, hogy még egyszerűbbé tegye az elindítást vagy a hozzáférést.

Hypnotix

Egy másik alkalmazás is érkezett a Linux Mint 20.1-gyel, aminek neve Hypnotix. Ez egy IPTV lejátszó a M3U lehjáztszási listákhoz.
Ezek a szolgáltatók a helyi M3U lejátszási listákon, távoli M3U URL-eken vagy az Xtream API-n keresztül konfigurálhatók.
Néhány beállítás is hozzáadásra került, hogy lehetővé tegyük az MPV-beállítások, a HTTP-felhasználó ügynök és a HTTP-hivatkozó beállítását:

A tartalomszolgáltatótól függően a tartalom kategóriák szerint rendezhető:

Ezután kiválaszthatja a TV-csatornáját a bal oldalon, és megtekintheti a jobb oldalon, vagy áttérhet teljes képernyőre:

A VOD (Filmek és sorozatok) kissé másképp működnek. Ha kiválaszt egy kategóriát, az összes tartalma megjelenik:

A Hipnotix lekérdezi az IMDb információkat a megtekinteni kívánt filmhez vagy sorozathoz:

A könnyű böngészés érdekében a TV-sorozaton belüli epizódokat évadok szerint rendezik:

A Hypnotix egy beállítási képernyőt kapott, ahol mostantól több TV-szolgáltatót is konfigurálhat:

Ezek a szolgáltatók a helyi M3U lejátszási listákon, távoli M3U URL-eken vagy az Xtream API-n keresztül konfigurálhatók.
Néhány beállítás is hozzáadásra került, hogy lehetővé tegyük az MPV-beállítások, a HTTP-felhasználó ügynök és a HTTP-hivatkozó beállítását:

Nyomtatási és szkennelési fejlesztések

A Linux Mint 19.3-ban (és az Ubuntu 18.04-ben), illetve a korábbi kiadásokban a nyomtatók és a szkennerek az illesztőprogramok rendelkezésre állására támaszkodtak (függetlenül attól, hogy ezek benne voltak a Linux kernelben, vagy manuálisan adtuk hozzá).

A Linux Mint 20-ban (és az Ubuntu 20.04-ben) a disztribúció az ippusbxd-vel érkezett, amely az IPP megvalósítása USB-n keresztül. Az IPP-nek, más néven illesztőprogram nélküli nyomtatásnak/szkennelésnek köszönhetően az eszközök illesztőprogramok nélkül, szabványos módon felismerhetők és használhatók . Sajnos az IPP USB-n keresztüli jelenléte azt is jelenti, hogy a meghajtókat megkerülik és letiltják. Kiderült, hogy az ippusbxd csalódás, és több problémát okozott, mint amennyit megoldott.

A Linux Mint 20.1-ben az ippusbxd-t eltávolították, így a nyomtatás és szkennelés ugyanúgy működik, mint a Linux Mint 19.x-ben és a korábbi kiadásokban.

A HPLIP 3.20.11 verzióra frissült, hogy a HP nyomtatók és szkennerek legújabb támogatását hozza.

Documentációfejezeteket adtunk hozzá a Linux Mint User Guide felhasználói útmutatóhoz az IPP-USB-re és Sane-Airscan-re, a két nagyon új, de ígéretes projektre vonatkozóan, amelyek alapértelmezés szerint benne lehetnek a következő kiadásokban.

Mind az ipp-usb, mind a sane-airscan elérhető a Linux Mint 20.1 csomagtárolókban. Próbálja ki őket, ha nem tudja használni a nyomtatót vagy a szkennert a szoftver-illesztőprogramokkal.

Xapp-ok fejlesztései

  • Az óraformátum a Slick Greeter-ben (a bejelentkezési képernyőn) most konfigurálható.
  • A Xed most automatikusan képes bezárni a zárójeleket, amikor forráskód szerkesztésére használjuk.
  • Az XViewer-ben az elsődleges és másodlagos (dönthető) egérkerekek viselkedése most konfigurálható.
  • A Pix mostantól értékelés alapján is szűrhető.

Egyéb fejlesztések

A hardveres videógyorsítás mostantól alapértelmezetten engedélyezett a Celluloidban. A legtöbb számítógépen ez simább lejátszást, jobb teljesítményt és kisebb CPU-használatot eredményez.

Az illesztőprogram-kezelőt migráltu a PackageKit csomagba. A csomagfüggőségek erősebb feloldását nyújtja, és a felhasználói felületét is fejlesztettük.

Egyes projekteket, mint például a mintsystem és a mintDrivers, most visszaportoltuk a korábbi kiadásokb, és tartalmazzák saját fordításaikat.

Chromium

A Chromium böngésző most elérhető a hivatalos csomagtárolókban mind a Linux Minthez, mind az LMDE-hez. A csomag neve megegyezik a Linux Mintben és LMDE-ben: „chromium“.

Rendszerfejlesztések

A Linux Mint 20.1 már az egyesített fájlrendszer kialakítással rendelekezik.

A Compiz alapértelmezetten már nem került eltelepítésre a rendszerre.

Ez a verzió a linux-firmware csomag 1.187 verzióját és a Linux Kernel 5.4 verióját szállítja.

Grafikai fejlesztések

A Linux Mint 20.1 remek háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Bruno Fantinatti, Evgeni Tcherkasski, Fabien Bellanger, Jan Kaluza, Jase Bloor, Joanna Kosinska, James Donovan, Jung Ho Park, Llyoyd Blunk, Lucas Marconnet, Lerone Pieters, Paul Carmona, Ryan Booth, Rohit Ranwa, Simon Berger, Samuel Ferrara, Mohammad Shahhosseini, Sandro Schuh, Smit Shah, Szabolcs Toth, Scott Umstattd and Tangerine Chan

Melléklet: