Közös újdonságok

Rendszerjelentések

Valami újat fog észrevenni az értesítési területén, miután telepíti a Linux Mint 19.3-at. Egy kis figyelmeztető ikon megpróbálja felkelteni az ön figyelmét és azt jelzi, hogy van néhány dolog, amit át kell tekintenie.

A múltban azon dolgoztunk, hogy fejlesszük a dokumentációt (mint például a Telepítési útmutatót) és az üdvözletet, amelyet akkor kap, amikor először jelentkezik be (például az Üdvözlőképernyő első lépések részét).

A Linux Mint 19.3 -ban egy lépéssel tovább fogunk lépni és megpróbáljuk felismerni a lehetséges hibákat az ön számítógépében.

Ha hiányzik önnek egy nyelvi csomag, egy multimédia kodek, ha elérhető egy hardver-meghajtó vagy a Linux Mint egy új verziója, ez a kis ikon tudatja önnel és megoldásokat nyújt.

A dokumentációban, a kiadási megjegyzésekben és bizonyos mértékben az üdvözlőképernyőn széleskörű hibákat dokumentálunk, amelyek általában minden felhasználót érintenek. A rendszerjelentésekkel futtatunk egy diagnosztikát, amely a gépére jellemző és képesek vagyunk arra, hogy olyan információkat jelenítsünk meg, amely különösen fontos önnek.

Nyelvi beállítások

A területi beállításokkal és a régióval együtt most a Nyelvi beállítások eszköz is lehetővé teszi az ön számára, hogy beállítsa az időformátumát.

HiDPI támogatás

A HiDPI támogatás majdnem készen van: Támogatott minden Linux Mint 19.3 kimutatásban, és a Hexchat és Qt5Settings kivételével minden alkalmazás által, amelyek alapértelmezés szerint szerepelnek.

Hála az XappStatusIcon-nak, az értesítési terület ikonjai élesnek látszanak.

A Nyelvi beállítások és Szoftverforrások eszközökben lévő zászlók többé már nem elmosódottak.

Celluloid

A Celluloid leváltja az Xplayert az alapértelmezett multimédia lejátszóként.

Egy mozifilm laptopon való lejátszása gyorsan lemerítheti az akkumulátort. Ha a CPU túl forróvá válik, a ventilátorok is beindulnak és a számítógép zajossá válik. Ha a felbontás túl magas a CPU számára ahhoz, hogy kezelje, a videó szaggatottá válik.

Az Xplayer a GStreameren/ClutterGST-n alapul és csak a CPU-n keresztül tudja megjeleníteni

A Celluloid a kiváló MPV háttérprogramon alapul, amely sokkal jobb teljesítményt és hardveresen gyorsított lejátszást nyújt. Ez sokkal nagyobb felbontásokat képes kezelni ugyanazon a számítógépen, mint az Xplayer.

Gnote

A Gnote leváltja a Tomboy-t a jegyzeteléshez használt alapértelmezett alkalmazásként. A tálcaikon kivételével a Gnote ugyanazt a funkcionalitást nyújtja, mint a Tomboy, de modernebb technológiára épül.

A Tomboy volt az utolsó alkalmazás a Linux Mintben, amely a Mono-n alapul, és egyike a nagyon kevés appoknak, amelyek nem támogatták az HiDPI-t.

Drawing

A Gimp egy kiváló alkalmazás, de nagyon meredek tanulási görbéje van és a felhasználói felülete elég megfélemlítő a kezdő felhasználók számára.

A Linux Mint 19.3-ban eltávolították a Gimpet az alapértelmezett szoftverválasztékból és kicserélték egy „Drawing” nevű sokkal egyszerűbb alkalmazásra.

Ez az új alkalmazás lehetővé teszi az ön számára, hogy rajzoljon, de a képek módosítását, átméretezését és levágását is.

Xapp-ok fejlesztései

Állapotjelző ikonok

A libxapp 1.6-os verziója bemutat egy új XAppStatusIcon nevű értesítési terület megoldást.

Itt vannak ennek előnyei a GtkStatusIcon-nal összehasonlítva:

 • HiDPI támogatás

 • A sötét témák és szimbolikus ikonok támogatása

 • Nincsenek megjelenítési, méretezési vagy levágási hibák

 • Nincs függőség az elavult GtkSocket/GtkPlug technológiától

Ez a következő előnyöket is nyújtja az AppIndicator-ral összehasonlítva:

 • Bármilyen egérkattintás, gombnyomás és gomb-felengedési esemény támogatása

 • Több menük támogatása

 • Natív menük

 • Több tálca támogatása

A szimbolikus ikonokat elkülönítik a teljesen színes ikonoktól, hogy a tálcát el ezzel a tálca még lecsiszoltabb legyen. Az ikonok élesnek látszanak HiDPI-ben és közvetlenül a panel kisalkalmazás jeleníti meg őket.

A Cinnamonnak, MATE-nek és az Xfce-nek vannak kisalkalmazásai XAppStatusIcon-hoz. Az 1.6-os LibXApp is nyújt egy API-t, amely nagyon egyszerűvé teszi a kisalkalmazások írását más asztali környezetekhez.

A Linux Mint 19.3-ban az összes kiadás XAppStatusIcon kisalkalmazással érkezik. Mint azelőtt, a libAppIndicator támogatását alapértelmezésben letiltották, de azok az alkalmazások, amelyek többé már nem használják ezt a könyvtárat alapértelmezetten a GtkStatusIcon-hoz, ehelyett ezek az XAppStatusIcon-t használják alapértelmezés szerint.

Ikonválasztó

Az XAppIconChooser widgetet javították, hogy támogasson egy alapértelmezett ikont és egyedi ikonkategóriákat.

Többek között ezt a menü kisalkalmazás is használja, hogy lehetővé tegye az ön számára, hogy többféle Linux Mint logóból válasszon:

Blueberry

A Blueberry kapott egy vizuális nagyjavítást.

A motorháztető alatt ez jobb eszközfelismerést, jobb hibajelentést nyújt és több Bluetooth-eszközt támogat, mint korábban.

Egyéb fejlesztések

 • Pix: A diavetítés figyelembe veszi a nagyítási minőség beállításait és az alapértelmezett minőséget Magasra változtatta.

 • Xed: Most jobb egérgombbal kattinthat a hivatkozásokra, hogy meglátogassa őket.

 • Xreader: Új magyarázó gombokat adtak hozzá az oldalsávhoz.

 • Xviewer: A Ctrl+KP_0 (a billentyűzeten lévő 0 billentyű) visszaállítja a nagyítási szintet.

 • LightDM beállítások: Most kiválaszthat egy egérmutató témát a bejelentkezési képernyőhöz.

Rendszerfejlesztések

A „Hardver felismerő eszközt” ("Hardware Detection Tool") hozzáadták az ISO képfájl BIOS menüjéhez.

Ez a kiadás a linux-firmware 1.173.9-vel és a 5.0 verziójú linuxos kernellel érkezik.

Grafikai fejlesztések

Elkészült a Linux Mint új logója. Az új egyszerűsített logó, már nem "LM" alakú levelet formál, hanem egy körben helyezkedik el. Ez sokkal több szabadságot és rugalmasságot biztosít a művészeknek, amikor a grafika létrehozásáról van szó, termelő munkát, és képesek vagyunk arra, hogy szimbolikus ikonokat hozzunk létre és sokkal könnyen igazítsuk a különböző színekhez.

A Plymouth splash screen most azt kínálja, amit a csapat a „mosógépnek” ("Washing Machine") hív:

Az indító menüt is áttervezték:

A Linux Mint 19.3 a következő emberektől nyújtja a remek háttérgyűjteményt Alberto Restifo, Andreas Gucklhorn, Andrey Andreyev, Arto Marttinen, Brady Bellini, Bruno Fantinatti, Dawid Zawila, Hoach Le Dinh, Jan Kaluza, Jenna Beekhuis, Juergen Donauer, Julius Rinke, Kevin Young, Olivier Miche, Rob Bates, Ryan Booth és Thomas Tucker.

Az Xfce-ben az alapértelmezett betűkészleteket kicserélték az Ubuntu betűkészletekre, a címsor gombjait pedig sötétítették, hogy több kontrasztot adjanak neki..

A fő komponensek

A Linux Mint 19.3 a Xfce 4.14-et, a Linux kernel 5.0-át és egy Ubuntu 18.04-es csomagbázist nyújt.

Hosszú ideig támogatott (LTS) stratégia

A Linux Mint 19.3 2023-ig kap biztonsági frissítéseket.

2020-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagbázist fogják használni, mint a Linux Mint 19.3, hogy az emberek számára triviálissá tegyék a frissítést.

2020-ig a fejlesztőcsapat nem kezd új bázison dolgozni és erre a bázisra fog összpontosítani.

Melléklet: