XFCE újdonságok

kami911 képe

Ebben a 4.12 ciklusban elsősorban az asztal és az ablakkezelő felhasználói élményének tökéletesítésére fókuszáltak a fejlesztők, valamint néhány komponens frissítésére, a legújabb elérhető technológiákért.

Ezen kiadás legfőbb újdonságai:

  • Az ablakkezelő szert tett egy új témázható Alt+Tab párbeszédablakra, opcionális ablak előnézettel és lista móddal. A kliens oldali dekorációs támogatás immár megoldott, az ablak csempézési mód a sarokcsempézés támogatással lett továbbfejlesztve, és egy új zoom mód is beépítésre került. Egy nagy felbontású Xfwm téma is rendelkezésre áll.
  • A panel már intelligensen elrejti magát, támogatja a Gtk3 bővítményeket és együttműködik a sok harmadik fél által készített, a 4.10 funkcióinak teljes kihasználásához frissített bővítménnyel.
  • Az asztalnak új háttérkép beállító párbeszédablaka van, munkaterületenkénti háttérkép támogatása és jobb több monitoros kezelése. Támogatja a borítóképek és emblémák megjelenítését az ikonokon.
  • A munkamenet-kezelő frissült a logind és/vagy a upower (ha elérhető) használatával a hibernálás/felfüggesztés támogatásához. A hordozhatóságért és felhasználóink választásainak figyelembevételéért visszalépő módok kerültek bevezetésre operációsrendszer-specifikus háttéralkalmazásokra támaszkodva.
  • A több monitoros használat támogatása javult egy új képernyő-beállítások párbeszédablakban, és monitor csatlakoztatáskor egy gyorsbeállító felugróablakban.
  • A megjelenés beállításai párbeszédablak már megjeleníti az ikonok és a témák előnézeteit.
  • Az Xfsettingsd már támogatja a libinputot.
  • Az energiakezelés sem lett elfelejtve: egy új panel bővítmény készült, a logind/upower támogatás is beépítésre került a battery/lid/brightness események kezelésére, és a light-locker zárolás is megvalósított. A beállító párbeszédablak is átalakításra került, az X11 screenblanking támogatott.
  • Szeretett fájlkezelőnk ‒ a Thunar ‒ hihetetlen mennyiségű javítást kapott: lapok támogatása, hibajavítások, gyorsítások, billentyűparancsok az egyéni műveletekhez, fájl másolatok és linkek jobb elnevezése, csinos szabad terület sáv a tulajdonságokban, finomhangolások az átnevezéshez és más párbeszédablakokhoz, javított navigáció billentyűzettel, javítások az oldalsáv fa nézetéhez, jobb háttérkép támogatás, Gtk3 könyvjelző támogatás, többszörös fájltulajdonságok... soroljuk még?
  • Az Xfce jövőjére készülve a Gtk3-mal ‒ melynek nincs szüksége téma motorra ‒ a fejlesztők leállítják Gtk téma motoruk fejlesztését és ejtjük saját Gtk3 motorukat; egyúttal felkérjük a téma készítőket, hogy frissítsék témáikat CSS-re, ha szeretnék, hogy azok a következő Xfce verzión is működjenek.

További információk