Közös újdonságok

kami911 képe

Szoftverkezelő

A Linux Mint 18.3 legnagyobb újdonsága a teljesen megújult Szoftverkezelő.

Felfedezni, megismerni, telepíteni

Az alkalmazásboltok által inspirált Szoftverkezelő a Linux Mint-ben az elsők között jelent meg. Ez a régóta meglévő alkalmazás azonban lassan-lassan elavulttá vált az idők folyamán. A lenyűgözőbb kinézet és a jobb felhasználói élmény érdekében egy alapos felújítást kapott az alkalmazás. A fejlesztő sok munkával egy sokkal modernebb megjelenésű Szoftverkezelőt készítettek a Linux Mint 18.3-as verziójába.

A népszerűbb – akár zárt forráskódú – alkalmazások is, mint amilyen a Spotify, a WhatsApp, a Skype, a Google Earth, a Steam és a Minecraft a szerkesztők által kiemelésre kerültek, és nagyon egyszerűen telepíthetők lettek.

A felhasználói felület megfelel a kor elvárásainak, elrendezése a Gnome Szofver alkalmazáshoz hasonlatos. A letisztultabb kinézet egyszerűbb és nagyszerűbb.

A Szoftverkezelő nemcsak szebben néz ki mint az elődje, de jóval kisebb és fürgébb is. Nem használja többé a WebKit motort, a kategóriák és alkalmazások adatlapjának megjelenítése azonnal megtörténik és a szoftver indulása is háromszor gyorsabb.

A program alapjai át lettek írva az AptDaemon használatára, amely így már alapból felhasználói jogokkal fut. Ez azt jelenti, hogy a rendszergazdai jelszó beírása nélkül böngészhet az alkalmazások között, és csak a programok telepítéséhez és eltávolításához kell megadnia a rendszergazda jelszót. Ezt az alkalmazás rövid ideig megjegyzi, így nem kell minden egyes program telepítéséhez, vagy -eltávolításához megadni.

A Szoftverkezelő forráskódja egyszerűbb és modernebb lett, megkapta a legújabb technológiákat, amelyet a Linux Mint fejlesztői alkalmaznak.

Flatpak támogatás

A Flatpak támogatás segítségével játszi könnyedséggel telepítheti a legújabb alkalmazások legfisebb verziót, még akkor is, ha a programkönyvtár függőségek verziószámai nem kompatibilisek a Linux Mint aktuális verziójával.

A Linux Mint gyárilag előtelepítve biztosítja a Flatpak támogatást, amelyet a megújult Szoftverkezelő teljes mértékben és könnyen kezelhetően támogat.

A Frissítéskezelőből elérhető valamennyi beállított távoli Flatpak tároló:

A Linux Mint 18.3 Flatpakkal előtelepítve és előre beállítva érkezik, a két legnépszerűbb Flatpak tárolóval: a „Flathub” alkalmazásbolttal, és a gnome-apps-szal, amelyet főleg az upstream GNOME fejlesztők használnak.

A Flatpak az „asztali alkalmazások összeállításának és telepítésének következő generációs technológiájaként” lett beharangozva, amely több Linux disztribúcióban is biztonságosan működik. A PPA-kból telepített alkalmazásokkal ellentétben, a Flatpak appok saját, izolált környezetükben futnak. Ez a homokozó tartalmaz mindent, amely az app futtatásához szükséges (a függőségek megoszthatóak az alkalmazások között). Ez azt is jelenti, hogy a Flatpakkal ugyanazon alkalmazás több verziója futtatható egymás mellett, bárminemű probléma nélkül.

Ez a megoldás szinte a Linux Mintre lett szabva, mivel az stabil LTS alapokra épül. A disztribúciót rendszeresen kritizálják, mert „elavult szoftvereket” szállít. Többé már nem. A Flatpakkal a Linux Mint felhasználók – elméletben – képesek lesznek arra, hogy a legfrissebb szoftvereket telepítsék – még a stabil LTS alapokon is – anélkül, hogy a hiányzó függőségekkel és a csomagütközésekkel bajlódjanak, vagy harmadik féltől származó PPA-któl függjenek.

A csomagok, PPA-tárolók és a Flatpak-ek, valamint a Snap csomagok teljesen eltérő felépítésűek, mégis a megújult Szoftverkezelő egységes felületen jeleníti meg és teszi lehetővé a telepítésüket.

A Flatpak-ek teljesen úgy néznek mint a csomagok a Szoftverkezelőben:

Megtekintheti a távoli Flatpak tárolók tartalmát, és az alkalmazások képernyőképeit, véleményezheti, értékelheti, illetve megtekintheti az alkalmazásokat, majd telepítheti is innen a kívánt alkalmazásokat, akárcsak a többi program esetén.

Minden fontos dolgot mentsen el

A Linux Mint 18.3 mentési rendszere is alaposan megújult. Az eddigi mentőeszköz most már csak a felhasználó személyes mentésére alkalmas. A rendszer teljes mentésére a TimeShift nevű alkalmazás került a rendszerbe. Ezzel a programmal, rendszeres és pontos mentéseket, pillanatképeket készíthetnek a felhasználók.

Személyes fájlok

A Mentéskezelő szintén teljes megújuláson esett át:

A Mentéskezelő most már kizárólag a Saját mappa vagy egyéb felhasználói mappák mentésére koncentrál. Az összes felhasználói fájlt egy tar formátumú tömörített állományba menti el. Amikor a fájlok visszaállítására van szükség, a visszaállított fájlok a mentett fájllal megegyező dátummal és jogosultsággal lesznek visszaállítva. Ennek megfelelően az alkalmazás csak felhasználói jogosultsággal fut, nincs szüksége az alkalmazásnak a rendszergazdai jelszóra. A Mentéskezelő a feladatnak megfelelően sokkal egyszerűbbé vált, és megjegyzi a beállításokat is. A mentéshez és visszaállításhoz szükséges lépések nagyban leegyszerűsödnek. A telepített szoftverek listájának elmentéséhez nem kell az összes csomagot elmenteni, csak az alaprendszerhez képesti eltérés jelenik meg a listában.

Az alkalmazás jelentősen kisebb lett, és a fejlesztők modernizálták a program kódját is. A teljesítmény és stabilitás jelentősen nagyobb lett, különösen a többszálú végrehajtás és az adatok tömörítése tekintetében. Ahogyan a Szoftverkezelő, úgy az újraírt Mentéskezelő is az AptDaemon könyvtárra épül.

Pillanatképek a rendszerről

A rendszer mentésére a Linux Mint 18.3 a Timeshift nevű alkalmazást veti be. A Linux Mint-ben, újonnan megjelent mentőeszköz képes gyorsan és hatékonyan pillanatképeket készíteni a rendszerről. A pillanatképek készülhetnek a rendszermeghajtóra, de a legnagyobb biztonság érdekében érdemes egy külső meghajtóra készíteni a pillanatképeket, amelyek készülhetnek okos RSYNC megoldással, de ki tudja használni a BTRFS beépített pillanatkép készítő képességét is. Ütemezett pillanatképekkel a rendszerről napi, heti rendszerességgel készülhetnek pillanatképek. Ha nem sikerül a rendszer frissítése, vagy ha valamit véletlenül letörölt, a Timeshift-tel visszaállíthatja a szükséges komponenseket a meglévő mentésekből.

 A Timeshift harmónikus kiegészítője a Mentéskezelőnek, mert nem menti el a személyes adatokat, de tökéletes pillanatképet készít a rendszerről. A Mentéskezelőnek pedig kizárólag a személyes fájlok a szakterülete.

A Linux Mint 18.3 verzióhoz vezető fejlesztési ciklusban a Linux Mint fejlesztői szorosan együttműködtek Tony George-dzsal a Timeshift fejlesztőjével. Az együttműködés eredményeként több fordítás készült el (köztük a magyar nyelvű verzió), az alkalmazás HiDPI, tálca folyamatkijelzést és titkosított mappa támogatást kapott, illetve sokat fejlődött a felhasználói élmény is.

Hibajelentő

A lehetséges programhibák felderítésében a Hibajelentő lesz majd a fejlesztők segítségére, amely a felhasználóktól könnyebben gyűjti majd be a szükséges információkat. Különösen nagy segítség a fejlesztők számára, ha olyan nehezen reprodukálható hibába ütköznek, amely vagy ritkán jelentkezik, vagy csak az egyes felhasználók számítógépén.

A tapasztalatlan felhasználók nemigen tudják, hogyan készíthetnének veremlenyomatot , amely információ viszont életbevágóan fontos lehet egy-egy fejlesztő számára, amikor nem tudják reprodukálni saját környezetükben a hibát. Ez az eszköz mindenki számára sokkal egyszerűbbé teszi a veremlenyomatok készítését.

A program továbbá segít a hiányzó hibakeresési szimbólumok (-dbg csomagok) telepítésében és figyelmeztet a hibát okozó eltérések esetében.

Ezzel az alkalmazással készülhetnek információs jelentések is, amellyel a fejlesztőcsapat tájékoztatni tudja felhasználókat egyes egyedi hibajavításokról, elkerülő megoldásokról, amelyek nem érintenek minden felhasználót, de az elhárításához szükség van a felhasználó közreműködésére.

Az X-Alkalmazások újdonságai

A Linux Mint beépített alap alkalmazásai is hibajavításokat és új funkciókat kaptak.

Szövegszerkesztő

Az Xed, azaz a Szövegszerkesztő tájékozódási térképet kapott, amivel egyszerűsödik egy nagyobb dokumentumban történő navigáció:

Dokumentummegjelenítő

Az Xreader, azaz a Dokumentum-megjelenítő eszköztára is fejlesztéseket kapott. Az előzmények gombokat felváltották a navigáció gombjai. Az előzményekkel kapcsolatos műveletek elérhetőek maradtak a a menüből. A két gombbal megjelenő nagyítási funkció kiegészült az eredeti méret megjelenítésével, ami egységessé tette a többi XApp-ok működésével. A Dokumentum-megjelenítő érzékeli a kijelző DPI értékét és a kijelző méretét, így 100% méret esetén a dokumentum a kinyomtatottal azonos méretben jelenik meg a kijelzőn.

Az Xplayer, azaz a Médialejátszó teljesképernyős üzemmódja egységesítve lett a lejátszási ablak megjelenésével.

Bejelentkezési képernyő

A bejelentkezési képernyő az eddigieknél jobban testreszabhatóvá vált. Kényelmes beállítófelületen beállítható az automatikus bejelentkezés, így akár jelszó nélkül is beállítható – ennek minden kényelmével, és biztonsági problémáival. Központi bejelentkezést használó LDAP felhasználók bizonyára nagyra értékelik majd, hogy elrejthetik a felhasználók listáját és akár kézzel is beírhatják a felhasználónevet. A felhasználói felület elemei eszköztippeket jelenítenek meg, amennyiben ez engedélyezve van a beállítások között. A numlockx pedig ugyanitt gondoskodik a rendszer indításkor a Numlock billentyű megfelelő beállításáról.

Illesztőprogram-kezelő

Az Illesztőprogram-kezelő feladata a különféle eszközökhöz való zárt illesztőprogramok telepítése a rendszerre. Az alkalmazás felismeri a számítógép CPU-ját és a megfelelő mikrokód csomag telepítését ajánlja fel.

Többé nem része az alaptelepítésnek

A Feltöltéskezelő (mintupload) és a Weboldalblokkoló (mintnanny) többé nem része az alap telepítésnek. Természetesen az alkalmazások telepíthetők a Linux Mint szoftvertárolóiból.

VPN hozzáférés

A PIA Manager, amely a PIA VPN-kapcsolatok beállítására szolgál most már csak felhasználói üzemmódban fut, így indításkor nem kéri a felhasználói jelszót.

További fejlesztések

A Linux Mint alapból jobb helyesírás-ellenőrzővel és szinoníma szótárral érkezik angol, német, spanyol, francia, olasz, portugál és olasz nyelvekhez.

A Redshift alkalmazás is alapértelmezetten telepítésre kerül (bár régebbi verzióról frissítőknek kézzel kell telepíteniük) az új Linux Mint-ben. Az alkalmazás megpróbálja a napszakhoz igazítani a kijelző színhőmérsékletét. A melegebb képernyő színhőmérséklet esti alkalmazásával jobban alkalmazkodik a rendszer a felhasználók napi ciklusához és kíméli a szemet is.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 18.3 csodálatos háttérképeket kapott a következő hozzájárulók lévén: Adam Kool, Adriel Kloppenburg, Daniel Clarke, Daniel Olah, Drew Coffman, Jakob Owens, James Donovan, Jan Kaluza, Jyothish Kumar P.G, Kalen Emsley, Muhammad Masood, Next Voyage, Sezgin Mendil, Syd Sujuaan és Thomas B..

Melléklet: