Közös újdonságok

Kabika képe

Blueberry

A Linux Mint 18.2 Bluetooth-támogatása sokat fejlődött. Így néz ki az új Blueberry felülete:

blueberry.png

Egy oldalválasztó lett hozzáadva az eszköztárhoz:

Beépített OBEX-támogatással

 • Az OBEX fájlátvitelt már alapértelmezettként támogatja a Blueberry, így könnyen lehet akárhonnan fájlokat küldeni a számítógépre.
 • Egy új lehetőség is megjelent, így könnyű átnevezni a számítógép Bluetooth-nevét.
 • Végül, de nem utolsó sorban, az összes asztalon elérhető ikon mellett a Blueberryben megtalálható egy Cinnamon kisalkalmazás, amely szimbolikus ikonokat használ és a többi állapotjelzőhöz (pl.: Hang, Hálózat, Energiakezelő) hasonló megjelenésű. Amikor ez a kisalkalmazás jelen van, a Blueberry tálcaikonja automatikusan rejtve lesz.

Xed

A Xeddel - az általános célú szövegszerkesztővel - is sokat dolgozott a csapat. A felhasználói felületen kifejezetten izgalmas megjelenési fejlesztésekkel találkozhatunk. Többek között okos oldal- és alsó sávokkal, amelyek automatikusan igazodnak a betöltött tartalomhoz, és amelyeket egy gombnyomásra elrejthetünk/megjeleníthetünk.

xed.png

 • A sötét témák támogatása is tovább lett fejlesztve, így ha például a Mint-Y-Darker témát használjuk, ki lehet választani, hogy a szövegszerkesztő sötét, vagy világos legyen.
 • A sortörés könnyebben elérhetővé vált, hozzá lett adva a menühöz, így könnyebben lehet ki/bekapcsolni, nem szükséges a Beállításokhoz navigálni.
 • Ki lehet választani néhány sort és sorba lehet őket rendezni az F10 lenyomásával (vagy a „Szerkesztés -> Sorok szerinti rendezés” lehetőséggel)
 • Bele lehet nagyítani a szövegbe a menü, gyorsbillentyűk, vagy akár az egérgörgő segítségével is, így módosítva a szöveg méretét.
 • A kereső támogatja a reguláris kifejezéseket is.
 • A fülek között már lehet az egérgörgő használatával váltani.
 • A Libpeas Python kiterjesztések támogatottá váltak, így a Gedit 3 kiegészítőit nagyon könnyű a Xedre portolni.

Xplayer

A Xplayer médialejátszó felhasználói felületét is tovább csiszolta a csapat. Minden irányítás és a keresősáv egy vonalra lett helyezve és az állapotsort eltávolították annak érdekében, hogy az alkalmazás felülete minél tömörebb legyen.

 Felületi fejlesztések, lejátszási sebesség, fejlesztett OSD és felirat-támogatás

 • Ugyanazokkal a gyorsbillentyűkkel lehet irányítani a lejátszás sebességét, mint az MPV-ben, gy könnyen lehet lassítva vagy gyorsítva megnézni a filmeket.
 • A feliratfájlokat automatikusan betölti a lejátszó, de a feliratok alapértelmezettként nincsenek megjelenítve. Könnyen be- és kikapcsolhatóak, vagy kiválaszthatóak az S billentyű megnyomásával.
 • Ugyanígy az L gomb megnyomásával a hangsávok között is válthatunk.
 • Az OSD (On-Screen Display) ki lett javítva, és már mutatja a hangsávot, a feliratot, a lejátszási sebességet vagy a lejátszási pozíciót is keresés közben.
 • Sok hibajavítás is elkészült ,és a Xedhez hasonlóan a sötét témák támogatása is megjelent.

Pix

Sokkal könnyebb lett a navigáció a Pixben. A gyorsbillentyűket és az egérrel végrehajtható gyorsfunkciókat is átnézte a csapat és sokat javított ezeken. Ennek köszönhetően sokkal intuitívabbakká váltak és sokkal egységesebbek lettek a többi alkalmazásban (mint például az Xviewer) elérhető gyorsfunkciókkal.

A felhasználói felületre is nagy hangsúlyt helyeztek:

 Felület és navigációs fejlesztések

 • Az eszköztár és a menü ikonjai már szimbolikusak, így támogatják a sötét témákat.

Xreader

Az Xreader PDF- és dokumentummegjelenítő is sok hibajavítást és fejlesztést kapott. Az eszköz- és oldalsávok újra lettek gondolva, hogy az alkalmazás minél letisztultabb legyen.

 Felületi fejleztések és érintőképernyő-támogatás

 • Az eszköztáron már külön gombok találhatóak a különböző nézetekhez.
 • Az alkalmazás támogatja a szimbolikus ikonokat és a sötét témákat.
 • Az érintőképernyőket is támogatja, már lehet csúsztatni a lapozáshoz, valamint működik a csiptetős nagyítás is.

Xviewer

Mint a korábbiak, az Xviewer eszköztára is támogatja a sötét témákat.

 Felületi fejlesztések

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelőt is több helyen fejlesztették.

Továbbra is ugyanaz a feladata, mint korábban (a számítógép biztonságban tartása, hibajavítások eljuttatása és a védelem a regressziótól), de már kicsit másképp mutatja a dolgokat.

A házirendeket és a szintek meghatározását finomították hogy jobban mutassa a frissítések rendszerre gyakorolt hatását, és hogy ne kelljen aggódni az eredetüktől. A legtöbb frissítés 2-es szintű. Azok a frissítések, amelyek semmilyen hatással nincsenek az operációs rendszerre, 1-es szintűek. Az eszközkészletek és asztali környezetek vagy olyan könyvtárak, amelyek több alkalmazásra is hatással vannak, 3-as szintűek lettek. A rendszermag és egyéb érzékeny frissítések kapták a 4-es szintet.

Az 5-ös szint rendkívül ritka, és alapértelmezett állapotban nincs is használatban. Ez a szint a veszélyes vagy törött frissítéseknek van fenntartva.

A Frissítéskezelő tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk az elérhető frissítésekkel, a szintjüktől függően. A biztonsági és hibajavítások, frissítések és a szoftverek regressziói kerültek a középpontba, és sokkal többet lehet róluk tudni, mint korábban. A Frissítéskezelővel egy nagy súgó is érkezik, amelyben mindezek megtalálhatóak, sokkal részletesebben, mint azelőtt.

A Frissítéskezelő új súgója

Sok új információ elérhető a kernelekkel kapcsolatban is. Az új súgóban megtalálható a kernelek telepítésének módja, a grub előcsalogatása és az is, hogy hogyen ellenőrizzük a DKMS állapotát, valamint a korábbi kernel visszaállításának módja is.

Az Ubuntu HWE kernelek is támogatottá váltak, és a kernelválasztó ablakot is fejlesztették.

A fő ablakban elérhetővé vált több gyorsbillentyű és a menü is kibővült, így könnyebb végrehajtani olyan feladatokat, mint az újratöltés, a bizonyos szintű frissítések kiválasztása, vagy a változtatások alkalmazása.

Végül, de nem utolsósorban a hozzáértőbb Linux-felhasználók automatizálhatják a frissítéseket scriptekkel, rutinokkal és cron-utasításokkal, köszönhetően az új CLI-alkalmazásnak, a “mintupdate-tool”-nak. Ez az eszköz támogat minden olyan lehetőséget, amely a Frissítéskezelő ablakában elérhető, beleértve a szintválasztást, a biztonsági frissítéseket, a kernelfrissítéseket és a tiltólistát. Az eszköz egyaránt használható a frissítések kilistázásához és alkalmazásához.

A mintupdate-tool munka közben

Az eszköz megismerésében a “mintupdate-tool --help” parancs nyújt segítséget.

Szoftverforrások

Az idegen csomagok azok a csomagok, amelyek nem találhatóak meg egy tárolóban, vagy amelyek verziója különbözik a tárolóban találhatóéktól.

Ezen csomagok eltávolítása vagy visszaállítása könnyebbé vált, a Szoftverforrások több ide vágó helyén megtalálható lett az “Összes kiválasztása” gomb.

Könnyebb lett az idegen csomagok kezelése

LightDM

A Linux Mint 18.2-ben egy teljesen új bejelentkezési képernyő található. A LightDM képernyőkezelőt használja alapértelmezettként a “Slick” üdvözlővel és a “LightDM beállítások” eszközzel együtt.

A Slick üdvözlő támogatja a HiDPI-t és egy gyönyörű bejelentkezési képernyőt biztosít:

Új bejelentkezési képernyő

Nagy mértékben testre is szabható:

LightDM beállítások

A LightDM kiválóan támogatja az NVIDIA prime-ot és a több monitoros rendszereket, valamint egy rendkívül lágy átmenetet biztosít a rendszer indításakor és leállításakor is.

Egy modern képernyőkezelőről van szó, amelyet sok disztribúció használ, így könnyű a karbantartása és a hibaelhárítás is.

A LightDM-nak köszönhetően ez egyik legfontosabb dolog a vendég munkamenetek megjelenése. Ennek köszönhetően a látogatók és vendégek helyi fiók nélkül is használhatják a gépet, vendégként történő bejelentkezéskor egy átmeneti vendégfiók jön létre, amelynek nincsen hozzáférése a valós felhasználók adataihoz.

A vendégfelhasználók rendkívül hasznosak gyermekeknek, illetve olyan nyilvános számítógépek esetében, amikor a látogatóknak használniuk kell a gépet, azonban a rendszer üzemeltetője nem szeretné, hogy akármilyen rendszermódosítást hajthassanak végre. Ezek a vendégfiókok a Linux Mint 18.2-vel kezdődően alapértelmezett állapotban elérhetőek, azonban a LightDM beállításokban akármikor könnyen kikapcsolhatóak.

Rendszerfejlesztések

A Brasero elérhető a tárolókban, azonban nincsen alapérttelmezettként telepítve.

A root felhasználó zárolva van. A sudo parancs és a saját jelszó segítségével root felhasználóvá lehet válni a sudo -i paranccsal.

Az apt már támogatja a “markauto” és a “markmanual” parancsokat, amelyek segítségével meg lehet jelölni az automatikusan vagy kézzel telepítendő csomagokat.

A kiadás a linux-firmware 1.157.10-es, valamint a Linux kernel 4.8.0-53-as verziójával érkezik.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 18.2 csodálatos hátterei a következő művészeknek köszönhetőek: Ashim D'Silva, Eric Kilby, Guy Bowden, Grant McCurdy, Harald Hoyer, Jan Kaluza, Jeremy Bishop, Jens Enemark, Jason Leem, Jakob Owens, Luca Bravo, Matheus Bandoch, N. Feans, Robert Lukeman, Stanley Dai, Sezgin Mendil, Shontz Photography and srslyguys.

 

backgrounds.png

LTS stratégia

A Linux Mint 18.2-höz 2021-ig fognak biztonsági frissítések érkezni.

2018-ig a Linux Mint összes verziója ugyanazokra az alapokra fog épülni, mint a Linux Mint 18, megkönnyítve a frissítést a felhasználóknak.

2018-ig a fejlesztői csapat nem kezd el dolgozni új alapokon, teljesen erre a kiadásra fog koncentrálni.