Hogyan írjunk cikket, blogbejegyzést?

kami911 képe

A LinuxMint.hu lehetőséget nyújt többféle tartalom hozzáadására, és a következő bejegyzés témája, hogyan küldhetsz be saját anyagokat Cikk vagy Blogbejegyzés formájában.

Miről írjak?

Röviden: Bármiről!

Kicsit részletesebben: Bármiről, ami kapcsolódik a Linux Mint-hez vagy a szabad szoftverekhez! Ha van egy jól bevált trükköd, oszd meg, hogy mások is használhassák, és könnyítsd meg az életüket. Ha érdekes információt találsz, fordítsd le magyarra, ha szükséges, és jelöld meg a forrást, majd publikáld!

Alapelveként fontos megjegyezni, hogy ha nagy érdeklődésre számot tartó dologról írsz akkor a Hírek kategóriába kerülhet, ha saját dolgaidról írsz, esetleg személyesebb hangvételben a Blogbejegyzés a megfelelő választás. A Blogbejegyzés is kikerülhet a főoldalra, ha mégis úgy látszik, hogy nagyobb érdeklődésre tart számot. Minden felhasználónak van saját blogja, tehát oda gyakorlatilag bármilyen tartalom megírható, míg a Hírek közé inkább a Linux Mint-tel és a szabad szoftverekkel kapcsolatos írások kerülhetnek.

Hogyan írjak?

Vázlat

A vázlatokat érdemes a LibreOffice Witer-ben (én ezt használom és az alap Linux Mint telepítés része), vagy a Google Dokumentumokban készíteni, majd a tartalom ebből készülhet, figyelembe véve néhány, a LinuxMint.hu-ra jellemző dolgot:

  • A formázási lehetőségek között csak a H3 és a H4 engedélyezett, ezért ezeket a címsorokat válasszuk. Így nem lesz probléma az oldalon történő tartalomközléskor.
  • Töltsd fel az oldalra a képeket a „Tartalom beküldése” a „Képek” résznél és a szerkesztőben a képeket is itt illesszük be - képként. Így a linuxmint.hu oldalon lesz a kép is és a dokumentum tartalma is. A kép nevénél a 202405_, azaz a dátum év hónap és egy aláhúzás karakter szoktam megadni, mad a rá jellemző további információt, ékezet nélkül, kisbetűkkel, aláhúzás karakterekkel, például: 202507_linux_mint_installation_hu_06.png. Arra ügyelj, hogy a kép típusával megegyező, kisbetűs kiterjesztést adj a képnek, például: png, jpg, gif.
  • Ugyanez vonatkozik a listákra, linkekre és hasonlókra is, ezek automatikusan megkapják a megfelelő HTML tulajdonságokat, így nincs szükség plusz formázásra.
  • Ha külső forrásból dolgozol, akkor add meg a forrást így:
    (forrás), vagy több forrásra: (forrás, forrás)
  • A képet is így tudod linkelni, ha erre a licencek miatt szükség van.
  • Tölts fel képet a hír, blog illusztrálására is! Ez megjelenik a fenti kiemelésben, és a főoldalon is.

Írások felhasználása

  • Amennyiben meg van jelölve az ott megjelent írás forrása, akkor célszerű arrafelé indulni, a legtöbb esetben az  ősforrás nem tiltott jogállású. 
  • Mindenképpen érdemes ennek ellenére nem konkrét fordítást használni, hanem saját magunk átfogalmazni, kiegészíteni, pláne ha saját szempontunk alapján más, sokkal érdekesebb infót lehet kidomborítani, ami netán az eredeti cikkben nem is szerepel.
  • Figyeljünk mindig a forrás oldalon a jogi kitételekre az impresszumban. Az amerikai szerzői jog szerint a fordítás származtatott jognak számít, amire ugyanúgy vonatkozik a korlátozás.

Képek és jogok

Érdemes a képeket saját magunk készíteni, így az adja a posztunknak az egyediségét és az általunk létrehozott teljességet. Természetesen van, amikor ez nem lehetséges, ilyenkor nyugodtan használhatunk más képeket, ha a forrás engedélyezi. Használhatsz akár AI-t is a képgeneráláshoz, csak ne legyen bizarr, megbot

Illusztrációnak én a pixabay-ről szoktam képeket szerezni, ezek Public Domain (szabadon felhasználható forrás-megjelelölés nélkül, akár üzleti célra is) típusú képek, azonban amennyiben meg van jelölve a forrásodnál, azok a képek is felhasználhatóak (lásd még a Wikipédia Creative Commons szócikkét).

A linuxmint.hu-ra felkerülő anyagok a CC-BY-SA 3.0 licenceléssel tovább használhatóak. A képek és cikkek forrását a cikk, hír, blogbejegyzés végére írva szoktam megadni „forrás”, „kép” szövegek linkekkel ellátva.

Inspiráció

Keress hasonló témájú oldalakat, akár szakmait, akár „bulvárosabbat”. Bármiből lehet cikk vagy bejegyzés! Akár egy játék telepítéséből is, egy weboldal használatához, egy program megjelenéséből, új funkcióiból, majdnem akármiből!

  • Ha úgy érzed, hogy valamit hozzá tudsz adni a közösséghez, ne fogd vissza magad!
  • Ha olvasol egy érdekes cikket, írj róla egy rövid összefoglalót és oszd meg a linket hírként!
  • Ha találsz egy érdekes Youtube-videót, szintén egy rövid összefoglalóval mehet a blogodba!
  • A rövid összefoglalókat azért hasznosak, mert előfordulhat, hogy egy címből és egy linkből nem derül ki pontosan, miről is van szó, az összefoglalóval pedig megkönnyíted azok dolgát, akik nem beszélnek mondjuk angolul.
  • Írj helyesen, magyarul és tartsd be az oldal szabályzatát.

(kép)

Hozzászólások

csuhas32 képe

19 fénykép, tehetem ide mind?

Jártattam a csőrömet, hogy szerintem a Váltás Windowsról című cikk már több helyen elavult, ráférne egy ráncfelvarrás. Hogy ne csak dumáljak, nekifogtam egy blog megírásának a saját elképzelésem szerint.
Szándék szerint átfogó, a nulláról a telepített Linux Mint első sikeres indításáig kíséri el a kedves érdeklődőt és jelenleg 19 fénykép van a munkakönyvtárában.

Kérdés: Eddig úgy írtam a blogokat, hogy az ilyen sok képet ImgBB-re tettem és onnan linkeltem ide. Maradjak most is ennél, vagy tehetem ide is a képet?
Nektek melyik a jobb megoldás?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

19 fénykép, tehetem ide mind?

#1 Én  jobban szertem, ha az oldalon van a kép,  nem függ külső szolgáltatótól.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

19 fénykép, tehetem ide mind?

#1.1 Most már lehet ide képeket feltölteni? Nem korlátozott a hely?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

19 fénykép, tehetem ide mind?

#1.1.2 Korlátozottnak korlátozott, de még  mindig jobb, mint a megszűnő képhivatkozásokra vadászni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pár gondolat

Szöveg szerkesztése: én sima txt alapú szerkesztővel dolgozom, így nem lesz semmi olyan formázási dolog a szövegben, amit esetleg az oldalakon lévő szerkesztő program félreértene. Én az Obsidian mellett döntöttem, ami nagyon jó és kezes program.

Képek: ha programról készít valaki leírást két megoldást érdemes megnézni. Az egyik a Shutter, amiben van alap szerkesztési lehetőség is. Ilyen a számok, nyilak, kiemelések vonalak lehetősége. Előnye, hogy ablakot, monitort, kijelölést is tud menteni. Illetve van lehetőség késleltetett kép készítésre, ami igen hasznos. A másik a Flameshot, aminél mentés előtt már (ha akarod) feliratokat, nyilakat stb. tudsz elhelyezni a képre.

Formázás: ha csak ide rakod fel a szöveget, akkor érdemes az itteni szerkesztővel formázni. Ha nincs nagyon erős okod rá, akkor maradj meg a minimalizmus elvénél. Minél kevesebb fajta formázást használsz, annál profibb lesz a kinézet. Nem kell minden második szót dőlten, majd bold típussal majd aláhúzva formázni. Bár nagyon vonzó lehet, de felejtős itt a forráskód gomb használata. Ezzel elvileg a szövegszerkesztői módból át lehet váltani egy olyan nézetre, aminél a html formátumú szövegeket lehetne beilleszteni. Elvileg, de gyakorlatilag nem minden formázási jelölést ismer fel, így ha egy html szerkesztővel megformázott forrást tennél be, a fele formázás elveszne.

"ez elvileg kód formázás lenne" legalábbis html szerkesztőben, de az oldal simán jeleníti meg és még a html jelölőket (<code>) is átírja sima   <p>-re Ami nem gond, ha tudunk róla.

A téma választása: a legtöbb ellenérv amit hallani, hogy "nincs olyan tudásom, hogy..." Ez alapvetően hülyeség. Aki használja a Linuxot, ő már a kedvenc programjáról tud írni. Kezdő, alap szinten. Ami sok esetben hasznos, hiszen a kezdőknél nagy segítség, ha valaki felhívja a figyelmet egy programra, vagy a program egyes funkciójára.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ha valaki írt, írna valamit, 

Ha valaki írt, írna valamit,  akkor szóljatok,  kiteszem a főoldalra,  ha olyan az írás. Valaki van valami feladatban most, vagy hol akadtatok el?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)