Janet Jackson képes volt összeomlasztani a laptopokat

kami911 képe

Egy kollégám megosztott egy történetet a Windows XP terméktámogatásáról. Egy nagy számítógép gyártója felfedezte, hogy Janet Jackson “Rhythm Nation” című zenei videójának lejátszása tönkretesz bizonyos laptopmodelleket. Nem szerettem volna ott lenni abban a laboratóriumban, amelyet biztosan azért hoztak létre, hogy ezt a problémát vizsgálják. Ez nem művészi ítélet.

A vizsgálat során kiderült, hogy a klip lejátszása néhány versenytársuk laptopját is tönkretette.

És akkor felfedeztek valami rendkívül furcsa dolgot: A zenei videó lejátszása az egyik laptopon a közelben lévő laptop összeomlását okozta, annak ellenére, hogy a másik laptop nem játszotta le a videót!

Mi folyik itt?

Kiderült, hogy a dal tartalmazta az általuk és más gyártók által használt merevlemezek 5400 fordulatszámon üzemelő merevlemezek egyik természetes rezonanciafrekvenciáját.

A gyártó úgy oldotta meg a problémát, hogy egy egyéni szűrőt épített be a hangfeldolgozóba, amely a hanglejátszás során észlelte és eltávolította a zavaró frekvenciákat.

És biztos vagyok benne, hogy a hangszűrőre a „Ne távolítsa el” matrica digitális változatát tették. (Bár aggódom, hogy a megoldás hozzáadása óta eltelt sok év alatt senki sem emlékszik arra, hogy miért van ott. Remélhetőleg a laptopjaikon még mindig nincs rajta ez a hangszűrő, hogy megvédje őket egy olyan merevlemezmodell károsodásától, amelyet már nem használnak.).

És természetesen a természetes rezonanciafrekvenciákról szóló történet sem múlhat el a Tacoma Narrows híd 1940-es összeomlásának említése nélkül..

A régi, lassú merevlemezzel rendelkező laptopok tulajdonosainak ezért nagyon óvatosnak kell lenniük, ha munka közben Janet Jackson-dallamokat hallanak - ezért nem ágyaztuk be a Rhythm Nation youtube videót ebbe a hírbe. A probléma sérülékenylista azonosítót is kapott: a CVE-2022-38392 néven szerepel, és a Tenable biztonsági szolgáltató már el is ismert:

Bizonyos 5400 RPM fordulatszámú merevlemezek, amelyeket laptopokhoz és más PC-khez gyártottak körülbelül 2005-ös évtől kezdődően, lehetővé teszik a fizikailag közelálló támadók számára, hogy a Rhythm Nation zenei videó hangjelével rezonanciafrekvenciás támadással szolgáltatásmegtagadást (eszközhiba és rendszerösszeomlás) okozzanak. A bejelentett termék a Seagate gyártó Backup Plus Desktop 4 TB (STDT4000100 763649053447) jelű terméke.

(forrás)

Hozzászólások

Hogy ettől nem lehet szabadulni, azt hittem már kimúlt..

Mármint Janet Jackson bariton hangjától rezonancia lépett fel (5400 rpm az 90 Hz), de ugyanakkor a voblerek, generátorok (színuszgenerátorok), stb. hangprogramokkal nem volt semmi gond.

Még nincs április elseje!

// Azt jó tudni, azokban az időkben születtek ilyenek, mint az RFC 2324, azaz a Hyper Text Coffee Pot Control Protocol részletesen kidolgozott metódushalmaz, a 418-as hibakód jelentése pl. I'm a teapot.

Tehát voltak akkor is vicces kedvűek, de ezeket ma nem kell azért véresen komolyan venni, szakállas viccek, nem többek.//

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hogy ettől nem lehet szabadulni, azt hittem már kimúlt..

#1

A CVE?

https://nvd.nist.gov/vuln/detail/CVE-2022-38392

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nem csoda

Ilyen f.stól nem csoda, hogy tönkrementek a gépek. Szerencsére olyanról nem hallottam, hogy Slayer, Metallica, vagy pl. Motörhead lett volna ilyen hatással a gépekre, pedig azok zúztak ám keményen :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve