Illegális kereskedelmi platformot kapcsolt le a rendőrség

kami911 képe

A düsseldorfi rendőrség lefoglalta a Crimemarket nevű, több mint 180.000 felhasználóval rendelkező, német nyelvű illegális kereskedelmi platformot, és hat embert, köztük az egyik üzemeltetőjét letartóztatta.

A Crimemarket az ország legnagyobb kiberbűnözői piaca volt. A kábítószerekkel és kiberbűnözői szolgáltatásokkal való kereskedelem központja, valamint különböző bűncselekmények elkövetéséhez szükséges oktatóanyagokat/útmutatókat is tartalmazott.

A lefoglalás egy többéves nyomozás és számos házkutatás eredménye, amelyek során begyűjtött bizonyítékok a platform üzemeltetőinek és számos felhasználójának azonosításához vezetett. Az akció részeként 2024. február 29-én este egyidejűleg 102 házkutatást hajtottak végre országszerte.

A rendőrségi közlemény szerint elsősorban Észak-Rajna-Vesztfáliára összpontosítottak, ahol három embert tartóztattak le, köztük egy 23 éves férfit, akit fő gyanúsítottként tartanak számon. Rajtuk kívül más államokban további három embert tartóztattak le.

A rendőrség számos bizonyítékot, mobiltelefonokat, informatikai eszközöket és adathordozókat foglalt le. Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrök 21 esetben foglaltak le kábítószert, többek között 1 kilogramm marihuánát és ecstasy tablettákat, valamint összesen közel 600.000 euró készpénzt és ingóságokat.

A német rendőrség közleménye szerint az akció nemcsak a Crimemarket platform üzemeltetőit, hanem annak felhasználóit is célba vette. Mivel a nyomozás még folyamatban van, ezért a rendőrség úgy döntött, hogy nem állítják le az oldalt, hogy a kiberbűnözők továbbra is használni tudják a platformot, így gyűjtve róluk azonosító és bejelentkezési adatokat valamint egyéb terhelő információkat.

(forrás, forrás)