Az Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat” a feature freeze időszakába lépett

kami911 képe

Ahogy belépünk márciusba, az Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat” a feature freeze időszakába lépett előre. Ez azt jelenti, hogy további döntő újdonságot már nem fog tartalmazni ez a kiadás a hivatalos áprilisi megjelenése előtt.

Ezzel együtt a fejlesztés hangsúlya áthelyeződik az újdonságok beépítéséről és fejlesztéséről a hibajavításra. Azonban néhány nagyszerű új jellemző és szolgáltatás még mindig megjelenhet ebben a kiadásban – csak az már külön engedélyezés útján kerülhet be. Azon verzióugrások közül, amelyeket még mindig várunk, az Ubuntu 24.04 valószínűleg a Linux 6.8-cal érkezik majd . Bár még még mindig a v6.5 kernelen van benne, mint az Ubuntu 23.10 esetében, de erre az újdonságra még számítani lehet. Nagyon várjuk és alig várjuk, hogy láthassuk az Ubuntu 24.04-et a friss Linux 6.8-al, amely stabil változatként jelenik meg a következő egy-két hétben.

Az Ubuntu 24.04 LTS rendelkezik a Mesa 24.0 grafikus illesztőprogramokkal is, a GCC 13 stabil sorozatú fordítóval, a GNU Binutils 2.42-vel, a Glibc 2.39-gyel valamint még számos más szoftverfrissítéssel, amelyek megtalálhatók ebben a hamarosan megjelenő hosszú távú támogatású kiadásban. Az Ubuntu 24.04 asztali telepítője is néhány szép frissítést kapott, és további javítások jelentek meg a Thunderbird Snap kiadásában is.

Tehát a mai bejelentéssel az Ubuntu 24.04 LTS hivatalosan is a jellemzők fagyasztási időszakába lépett. Az Ubuntu 24.04 ütemterve szerint a felhasználói felület fagyasztása március 21-én várható, a kernel jellemzőinek fagyasztása március 29-én, a hardver támogatásának fagyasztása április 1-jén.

Az Ubuntu 24.04 béta kiadása pedig április 4-én. Ha minden jól megy, a Canonical bejelentése értelmében az Ubuntu következő verziójának, a 24.04-es LTS verziónak, amelynek kódneve „Noble Numbat” lett, a terveik szerint 2024. április 25-én kerül kiadásra.

Az Ubuntu 24.04 „Noble Numbat” a Canonical 40. Ubuntu kiadása, és ez is egy hosszú ideig támogatott kiadás, amelyet öt évig támogatnak majd szoftver- és biztonsági frissítésekkel, egészen 2029 júliusáig. Ez lesz a következő LTS (Long Term Support - hosszú támogatású) kiadás, azaz az Ubuntu 24.04 LTS.

A Numbat (Myrmecobius fasciatus), vagy más néven erszényeshangyász egy kis emlős, amely Ausztrália őshonos területén, különösen a délnyugati részen található. A Numbat az egyetlen faj a Myrmecobiidae családban, és a szárazföldi teremtések (Marsupialia) osztályán belül a ragadozók (Dasyuromorphia) rendjébe tartozik.

A Numbat egy kis méretű emlős, általában 20-30 centiméter hosszú, és testét színes csíkok borítják, ami miatt a „Szalagos hangyász” („Banded Anteater”) név is elterjedt. Sajnos a Numbat populációja veszélyeztetett, és az erdőirtás és az élőhelyvesztés miatt fennmaradásukért aktív védelemre van szükség. Az emberek és a természetvédők erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megőrizzék ezt a különleges emlősfajt.

Mivel ez egy LTS kiadás, ezért valamivel konzervatívabb lesz a változások terén, mint a köztes, nem LTS ciklusokban. Az LTS (Hosszú távú támogatás) kiadások általában kisebb mértékű változtatásokra összpontosítanak, mint az átmeneti nem LTS ciklusokban.

Az Ubuntu kiadásoknak mindig vannak kódnevei, amelyek a kiadásokra utalnak. Az Ubuntu 24.04 LTS kódneve "Noble Numbat". Az Ubuntu kódnevek általában egy-egy állatfaj nevéből és egy jelzőből állnak, és ezeket az Ubuntu kiadások fejlesztői választják ki. Az LTS a "Long-Term Support" (Hosszú távú támogatás) rövidítése, és azt jelzi, hogy az adott kiadás hosszú ideig, általában 5 évig kap frissítéseket és biztonsági támogatást. Az Ubuntu kiadásokat rendszerint két különböző időszakra tervezik: normál kiadások (Regular Releases) és LTS kiadások. Az LTS kiadásokat kifejezetten a hosszú távú támogatás céljából fejlesztik ki, és ezeket általában vállalati és szerver környezetekben alkalmazzák.