Urbanisztika az OpenStreeMap-en, OpenStreetMap Meetup az Urbánumban

kami911 képe

Az OSM közösségi találkozó a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők havonkénti rendezett találkozási pontja. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az termelési értekezlet ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérünk minden résztvevőt, hogy az alábbi platformok egyikén jelezze a részvételi szándékát:

Helyszín: Urbanum

1111, Budapest, Budafoki út 10/c

Időpont: 2024. február 12., hétfő

17:00: Újra meetup, kezdők és újrakezdők fél órája, kötetlen beszélgetés, ad-hoc közös szerkesztés: kívánságműsor, kérdezz-felelek, bármi közönség igényei szerint, indoor mapping,

18:00: Előadások

Első előadás:
Báthory Péter: Épületek történeti adatai az OSM-ben

A város járva biztos kaptátok már fel a fejét egy épületre nézve, hogy „hű ez jól néz ki, de jó lenne róla többet tudni”. Vajon ki építhette, és mikor? Milyen jó lenne csak előkapni a zsebünkből a telefont, hogy az OSM rögtön megválaszolja. Az előadásomban elmesélem, hogy én hogyan és milyen forrásból viszem fel ezeket az adatokat, és mutatok példákat a felhasználásukra.

Második előadás:
Szakadát István: Térben szétoszló, kulturális, gazdasági, társadalmi relevanciával bíró adatok kezelése

Előadásomban azt mutatom be, hogy minden geometriát az OSM-re alapozva, és ehhez az alaphoz más helyekről hozzátéve kulturális adatszegmenseket, mit lehet kihozni. Mikor és hogyan kellett „hozzányúlni” az OSM-adatréteghez, hogy értelmes szolgáltatáshoz jussunk.

Harmadik előadás:
Sebesy Csanád: Városi téradatok urbanisztikai felhasználásai.

Negyedik előadás:
Kádár Iván: Nyílt adatok az Országos Közúthálózatról

Tavaly év végén megújult a Magyar Közút által üzemeltetett NAP Portál (Nemzeti Adathozzáférési Pont - https://napportal.kozut.hu/). Az EU-s irányelveknek megfelelően szabadon felhasználható, az Országos Közúti Adatbankból származó statikus adatok kerülnek publikálásra, melyek használhatóak OSM térképezéshez. Az előadásban röviden ismertetem az OKA és a NAP rendszereket, és az OSM pontosításához felhasználható adatcsomagokat.

21:00: További beszélgetés a helyszínen.

Stream link: https://www.youtube.com/watch?v=DhYgKxzitQk

További információk a wikiben.