Mentsük, ami menthető!

kami911 képe

Szeretem felhívni a figyelmet a mentés fontosságra. Arra, hogy állandóan biztonsági mentéseket készítsünk az értékes adatokról, fájlokról, képekről és dokumentumokról. Amiről nincs mentés, az nem fontos adat. Miket használtok mentések készítésére? Ti mikor mentettetek utoljára? És, mikor ellenőriztétek vissza?

A mentés azt jelenti, hogy másolatot készítünk az adatokról, amelyet a számítógépen, vagy más eszközökön tárolunk. Egy biztonsági másolat az összes fontos fájlról készült másolat - például a családi fényképeidről, otthoni videóidról, dokumentumaidról és e-maileidről. Ahelyett, hogy mindent egy helyen (mint például a számítógépeden vagy okostelefonodon) tárolnál, mindenről készítesz egy másolatot, valahol biztonságos helyen. Ez lehetővé teszi, hogy az adatok ne vesszenek el, ha valami történik a számítógéppel vagy az eszközzel, például ha elromlik, eltűnik, ellopják vagy meghackelik - például zsarolóvírus áldozata lesz. A mentések segítségével visszaállíthatjuk az adatokat a mentés előtti állapotba, így megóvjuk őket a végleges elvesztéstől.

Ahogy a régi mondás tartja:

Egy mentés nem mentés, két mentés fél mentés, három mentés egy mentés. Ez a régi bölcsesség jól rezonál a napjainkban elterjedt 3-2-1-es szabállyal.

A 3-2-1 szabály a mentési stratégia egyik elterjedt módszere, amely biztosítja, hogy az adatokat megfelelően védjük és könnyen helyreállíthatóak legyenek, ha az szükséges.

A 3-2-1 szabály három alapelvet foglal magában:

  1. Legalább három másolatot kell készíteni az adatokról: Az eredeti adatok mellett legalább két másik másolatot kell készíteni. Ezek lehetnek például egy külső merevlemezre mentett másolatok, a felhőben tárolt másolatok vagy másik számítógépen található másolatok.

  2. A másolatokat különböző helyeken kell tárolni: A másolatokat különböző fizikai helyeken kell tárolni. Például egy másolatot lehet otthon tárolni, egy másikat az irodában vagy adatközpontban, és egy harmadikat a felhőben.

  3. Legalább az egyik másolatot offline, azaz fizikailag elkülönített tárolóeszközön kell tárolni: Az offline másolatot, például egy merevlemezt vagy USB meghajtót, olyan helyen kell tárolni, amelyet nem érhet el az internet vagy más hálózatok, így védve az adatokat a kártékony szoftverektől vagy hackerek támadásaitól.

Az ilyen módon elmentett adatokat könnyen helyreállíthatjuk, ha szükséges, és biztosítjuk az adatok megfelelő védelmét és hozzáférhetőségét.

„Egy mentés jobb a semminél.” A mentések elkészítése nem csak az otthoni felhasználóknak fontos, hanem a vállalkozásoknak és a szervezeteknek is, akiknek jelentős mennyiségű fontos adatuk van.

A rengeteg kereskedelmi termék mellett, számos kiváló szabad szoftveres mentőeszköz van. A Linux Mint operációs rendszerbe a legegyszerűbben használható eszköz évekkel ezelőtt integrálva lett ez a TImeshift. De emellett kiválóan használható a rdiff-backup, Borg Backup, rsync, Syncthing, Duplicati, Cobian Backup/Cobian Reflector, Proxmox Backup Server, Amanda, Bacula.

(kép, kép)

Hozzászólások

Adatok mentése

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Engem csak a fontos adatok mentése érdekel. Én csak azokról készítek mentést, ami nálam másolatot jelent, amik pótolhatatlanon. Például a régi családi képek, és hasonlók.
Az állandóan módosuló Dokumentumok mappa a MEGA tárhelyre van szinkronizálva.
A telefonon lévő képekre meg a Google vigyáz.

Az operációs rendszer nem tartozik a fontos dolgok közé, és a TimeShift nem érdekel.

Acronis True Image.
Ezt Windows 2000-en használtam.
Lemezről indult, és egy másik lemezre készített egy „mentést” a Windowsról.
Új telepítés, és napokig tartó frissítések telepítése után (100 újraindítással), directX, és .NET keretrendszer és minden beállítás elvégzése után csináltam meg a lemezt.
Ha gond volt, fél óra alatt visszaállítottam a mentéskori állapotot.
Ott ennek nagy jelentősége volt.
De most az újratelepítés csak 20 perc.

A dokumentumokat felhőbe

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A dokumentumokat felhőbe mentem. Dropbox. Azokat, amiket már nem használok, egy másik meghajtón tárolom archív mappában. A fényképekről 3db vinyón van mentésem, mert azok a legfontosabbak.

Magát az oprendszerről nem csinálok mentést. A Mabox és a Bunsen cfg file-t viszont külön lementem, ez tulajdonképp egy könyvtárban van tárolva. Illetve van egy silabuszom, hogy mit állítsak be a telepítésnél.