Frissítés a Clonezilla Live 3.1.2 verzióval

kami911 képe

A fejlesztők nemrégiben kiadták a Clonezilla Live legújabb verzióját, a 3.1.2-t, amely számos újítást és fejlesztést hozott magával. A frissítés nemcsak a kernelre terjed ki, hanem a GNU/Linux operációs rendszer alapjaira is, amely mostantól a Debian Sid tárolóra épül, 2024. január 16-i pillanatnyi állapotra. Emellett új mechanizmust adtak a Unifont betöltéséhez, hogy kezeljék azt a problémát, amely a betűtípusok betöltésekor jelentkezett.

„A Debian újabb verziójából tanultunk egy hatékonyabb mechanizmust a Unifont betöltéséhez a Debian rendszerben. Ez megoldja azt a problémát, amelyet a GRUB biztonsági politikája blokkolt a betűtípusok betöltésekor. Ennek következtében a grafikus háttér megjelenik a biztonságos indítási mechanizmusban” - magyarázták a fejlesztők.

A Clonezilla Live 3.1.2 verzió további fejlesztéseket is tartalmaz, például megjeleníti a Clonezilla Live verzióját a GRUB netboot-ban a lite kliensben, vagy a tömeges telepítés módját a netboot kliensek boot menüjében. Ezenkívül a netboot fájlok, amikor a kliens netboot-ot használ, a művelet fennakadása esetén kerül csak módosításra.

Ez a kiadás újabb verzióval érkezik az Ezio (2.0.8) eszközhöz, amely lehetővé teszi a szerver merevlemezkép-klónozást és -telepítést a helyi hálózaton keresztül a BitTorrent protokollon alapulva. Emellett frissítették az ocs-ezio-leecher scriptet, hogy az Ezio egyszerű kimeneti módját használja, ha a terminál mérete 80×24 alatti.

Továbbá frissítették az ocs-prep-cache scriptet annak érdekében, hogy helyes tesztelési fájlnevet állítsanak be, frissítették a magyar fordítást, és a Memtest86+ memóriatesztelő eszközt is frissítették a 7.00 verzióra.

Újdonságok

A Clonezilla Live legújabb kiadása, a 3.1.2, számos fontos frissítést tartalmaz, amelyek még hatékonyabbá teszik a rendszert és növelik a felhasználói élményt. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változásokat:

  • GNU/Linux operációs rendszer frissítése: A Clonezilla Live ezen verziója új alapokra épül. Az alap GNU/Linux operációs rendszer frissült, és mostantól a Debian Sid tárolóra épül, 2024. január 16-tól kezdődően.

  • Linux kernel frissítése: A kernel frissítése mindig fontos lépés a rendszer stabilitásának és biztonságának biztosításában. A 3.1.2 verzió frissítette a Linux kernelt a 6.6.11-1 verzióra.

  • Ezio csomag frissítése: Az Ezio csomag, amely a szerver merevlemezkép-klónozást és -telepítést teszi lehetővé a helyi hálózaton keresztül a BitTorrent protokollon keresztül, frissült a 2.0.8 verzióra.

  • Clonezilla Live verziójának megjelenítése a grub netboot-ban: Mostantól a lite kliensekben megjeleníti a Clonezilla Live verzióját a grub netboot-ban, hogy könnyebben nyomon követhessék a felhasználók a rendszer változatait.

  • Tömeges telepítés módjának megjelenítése a netboot kliensek boot menüjében: A netboot kliensek boot menüjében most már megjelenik a Tömeges Telepítés módja is, ami megkönnyíti a nagyszámú gép telepítését.

  • ocs-ezio-leecher: Az Ezio egyszerű kimeneti módjának használata: Amikor a terminál kisebb, mint 80x24, az ocs-ezio-leecher script automatikusan az Ezio egyszerű kimeneti módjára vált.

  • Netboot fájlok módosítása csak a megálláskor: A netboot kliensek esetében a fájlok csak a művelet leállításakor lesznek módosítva, ami lehetővé teszi a folyamat folyamatosságát és hatékonyságát.

  • Magyar nyelvi fájl frissítése: A hu_HU nyelvi fájl frissült a Greg által nyújtott segítségnek köszönhetően, ami javítja a magyar nyelvű felhasználók felhasználói élményét.

  • Memtest86+ frissítése: Az ellenőrző memóriatesztelő eszköz, a Memtest86+, frissült a v7.00 verzióra, ami segít az esetleges memóriaproblémák azonosításában és megoldásában.

A Clonezilla a True Image® vagy a Norton Ghost® programhoz hasonló partíció- és lemezkép készítő és klónozó program. Segít a rendszer telepítésében, a teljes gép biztonsági mentésben és a helyreállításban. A Clonezilla három típusa érhető el:

A Clonezilla live egyetlen gép mentésére és visszaállítására alkalmas. Míg a Clonezilla Lite Server vagy SE a tömeges telepítésre való, sok (több mint 40!) számítógépet tud egyszerre klónozni. A Clonezilla csak a merevlemezen használt blokkokat menti és állítja vissza. Ez növeli a klónozás hatékonyságát. Néhány csúcskategóriás hardverrel egy 42 csomópontos fürtben 8 GB/perc sebességű multicast helyreállításról számoltak be.

További részletek a Clonezilláról

A Clonezilla Live 3.1.2-es kiadása a 2024. január 16-i Debian Sid tárolón alapul, és frissített nyelvi fordításokat tartalmaz. Letölthető a hivatalos weboldalról, vagy az alábbi hivatkozásokról: