SparkyLinux 2024.01: Új kezdet az évhez

SparkyLinux 2024.01: Új kezdet az évhez. A Sparky 2024.01 félig gördülő verziója tartalmazza a 6.6-os Linux kernelt, a Debian „Trixie” alapot, a PipeWire-t alapértelmezettként, a legújabb asztali környezeteket és még sok más érdekes újításokat.
A SparkyLinux, a Debian alapú sokoldalú Linux-disztribúció könnyű súlya miatt népszerű, így kiváló választás új és régi hardverekhez.

A Sparky csapata a közelmúltban bejelentette frissített ISO képfájlokat az asztali számítógépre fókuszált, félig gördülő változatához (nem tévesztendő össze a stabil Sparky point-release kiadással). Nézzük az újdonságokat.

Mi újdonság a Sparky 2024.01-ben?

A Sparky 2024.01 frissítés számos fejlesztést és új funkciót tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy a felhasználók hozzáférjenek a legújabb és legjobb szoftverekhez. A legfontosabb frissítések a következők:

  • Frissített csomagok : 2024. január 17-től minden csomag frissítve lett a Debian „Trixie” és a Sparky „sisters” tárhelyén.
  • Linux kernel : A frissítés tartalmazza a 6.6.11-es Linux-kernelt, a Sparky-tárolókban elérhető további verziókkal, mint például a 6.7.0, 6.1.73-LTS és 5.15.147-LTS.
  • Asztali környezetek és ablakkezelők : Ez a kiadás az LXQt 1.4.0, a KDE Plasma 5.27.10, a MATE 1.26, az Xfce 4.18 és az Openbox 3.6.1-11 verzióit tartalmazza.
  • Audioszerver : A PipeWire 1.0.1 váltja fel a PulseAudio-t, ami jelentős változást jelez az audiokezelő rendszerben.
  • Segédprogramok és alkalmazások : A frissítés egy új sparky-usb-imager eszközt tartalmaz, a Firefox 115.6.0esr, a Thunderbird 115.6.0, a LibreOffice 7.6.4 és a VLC 3.0.20.
  • Sparky CLI Desktop telepítője : Az MLVWM (Macintosh-szerű virtuális ablakkezelő) és különféle webböngészők, például az Iron, a Librewolf és az Opera Stable kiegészítője.

Egyéb figyelemre méltó változások

A Sparky CLI telepítőben fejlesztések történtek, beleértve a fájlmásolás során hozzáadott folyamat jelzőket, valamint a BIOS gépeken a Btrfs fájlrendszer telepítési támogatásának eltávolítását. Azok a felhasználók, akik PulseAudioról PipeWire-re szeretnének váltani, könnyen megtehetik a sparky-pipewire szkript letöltésével és futtatásával.

wget https://sparkylinux.org/files/sparky-pipewire
chmod +x sparky-pipewire
./sparky-pipewire

Részletes információkért nézd meg a kiadási közleményt .

Letöltés és frissítés

Mivel a Sparky semi-rolling egy gördülő disztró, nem szükséges újratelepíteni, ha már ott van a számítógépen. Ehelyett egyszerűen frissíthetsz a parancssoron keresztül.

Azok számára, akik új telepítést választanak, a Sparky 2024.01 félig gördülő változata különböző verziókban érhető el, beleértve az LXQt, KDE Plasma, MATE, Xfce, MinimalGUI (Openbox) és MinimalCLI (szöveges mód) verziókat, amelyek a projekt letöltési oldaláról érhetők el .

Mi is az a Sparky Linux?

A SparkyLinux egy Debian alapú Linux disztribúció, amely könnyűsége és testre szabhatósága miatt ismert. A Debian egy másik népszerű Linux disztribúció alapjául szolgál, és a SparkyLinux erre épül, továbbá tartalmazza a Debian "testing" vagy "stable" kiadásainak elemzéseit.

A SparkyLinux különböző asztali környezetekkel (például Xfce, LXQt, Openbox) érhető el, így a felhasználók kiválaszthatják a nekik leginkább megfelelőt. A könnyűsége miatt a SparkyLinux különösen alkalmas régebbi vagy kevésbé erőteljes hardverrel rendelkező számítógépek számára.

Ezenkívül a SparkyLinux kiemelkedik azért, mert támogatja az "gördülő kiadásokat" (rolling release), ami azt jelenti, hogy a rendszer folyamatosan frissül, és nem szükséges újratelepíteni a teljes operációs rendszert a frissítések telepítésekor.

Fontos kiemelni, hogy a disztribúciók és azok jellemzői változhatnak az idő múlásával, így mindig érdemes a legfrissebb információkat a hivatalos SparkyLinux weboldalról vagy forráskódból szerezni.

Hozzászólások

Sparky

Nekem a Sparky Plasma 24.01 Calamarese a vége felé elszállt, nem tudta telepíteni a grubot, a Garuda ugyan felvette az indítható OS-ek közé, de initramfs hibával elszáll. Sebaj, talán legközelebb...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

sparky...

...tesztelgettem ezt a sparkyt,egy ido után kezdtek eltunedezni belole a dolgok...eloszor eltunt a panel...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

sparky...

#2 melyik asztali környezetet tetted fel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

sparky... sparky...

#2.1

#2.1 .MATE...ezt akkor probalgattam,amikor az ubuntu MATE-bol kiszerelték a mate menut...a sparkyban még megvolt...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
zmintzoltan képe

Sparky - Openbox

Én a Sparky Openbox változatot próbáltam ki. Szerintem annak való, aki szereti hegeszteni a rendszerét. Én nem ilyen vagyok, ez tehát nem a Sparky hibája. Kb. 2 hét után untam meg, hogy nem ott és nem úgy vannak a dolgok, ahogy én gondolom.

Mivel az Openbox érdekelt, kipróbáltam a Maboxot. No, az egy kész rendszer. Most is ott van az LMDE mellett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
samli képe

Sparky-Xfce

Pozitívum, hogy USB-ről indítva azonnal lehet nyelvet választani. Egyetlen problémát találtam, Vlc lejátszás közben is aktiválódik a képernyőzár.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve