COSMIC alfa verzió várható

Íme egy kis bepillantás a COSMIC asztali komponensek, és az alfa kiadásújdonságaiba. A fejlesztés jó úton halad! 2024 remekül indul. A System76 csapata néhány további részletet közölt a saját fejlesztésű új Linux asztali környezetről, a COSMIC desktopról. Most először láthattunk izgalmas frissítéseket az asztali komponensekről, viselkedésről és néhány szükséges alkalmazásról. Mindegyiket a nulláról fejlesztik ki, hogy teljesen megfeleljenek a COSMIC környezetnek és mindenben együtt működjenek azzal.

Azok számára, akik nem ismerik, íme egy gyors összefoglaló.:A COSMIC desktop egy új asztali környezet, amelyet a System76 fejleszt saját Pop OS disztribúciójához. A semmiből íródott Rust, libcosmic és iced toolkit segítségével. Ezek mindegyike modern keretrendszer, és nyilvánvalóan nyílt forráskódú. A System76 azért fejleszti ezt az új asztalt, hogy eltávolodjon a GNOME ökoszisztémától. Mi, Linux-felhasználók pedig egy teljesen új, önállóan fejlesztett asztali számítógépet tapasztalhatunk meg

Jelenleg intenzív fejlesztés alatt áll, és hamarosan megjelenik egy alfa-pillanatfelvétel. Nincs dátum, mint olyan, amit be kellene tartani: kész lesz akkor, amikor készen áll az alfa kipróbálásra. Azt mondanám, hogy „amikor készen lesz” elérhető lesz. Ami bizonyos biztonságot ad a kipróbálásra, mert a szorító határidő már sok esetben hozptt kevésbé ideális eredményeket.
Az ütemterv szerint az asztali csapat jelenleg a fennmaradó funkciókészletek véglegesítésén dolgozik, és a hibajavításokra, a dokumentációra és más szükséges tevékenységekre koncentrál.

COSMIC asztali frissítések az Alpha számára

Összességében az új asztal úgy néz ki, mint a Pop OS jelenlegi testreszabott GNOME-asztala. A csapat az alap megjelenését hasonló módon megtartja a könnyű használat érdekében. A motorháztető alatt azonban minden más. Az új COSMIC asztalon egy felső panelt kap értesítési területtel és rendszertálcával. Alul egy testreszabott dokkoló, amelyen értékes alkalmazásikonjai vannak.

COSMIC terminál

Ebben az Alpha frissítésben tudjuk meg először, hogy a csapat új terminált fejleszt! COSMIC Terminal-nak hívják (a csomag neve „ cosmic-term”). A COSMIC terminál tervezése és fejlesztése a sokéves tapasztalat figyelembevételével történt. Támogatja a kétirányú megjelenítést, gépelést, az összetett ligatúrákat, az asztali témákat, a szintaktikai témákat és a GPU-megjelenítést/gyorsítést! Ezek mind be lesznek építve. A csapat több funkción is dolgozik, például egéremuláción és hiperhivatkozások támogatásán a terminálban.

A terminál a legendás Alacrity terminál keretrendszeren alapul, új fejlesztésű egyedi renderelő COSMIC szöveggel. A program rendkívül gyors, köszönhetően számos beépített optimalizálásnak.

A COSMIC terminálban használt kulcscsomagok összefoglalása:

Játék a kijelzőkkel a COSMIC Randr

Valószínűleg már tisztában vagy azzal, hogy létezik egy nagyszerű eszköz az X11 számára az „XRandR” néven, amelyet elsősorban több képernyő elhelyezésére és elforgatására használnak a Linux rendszerben parancssoron keresztül. Ez egy hatékony segédprogram, és úgy működik, mint egy varázslat. De Waylandben ez nem működik.

A COSMIC csapat fejleszti a „ COSMIC Randr ”-t, egy új könyvtárat, amely a COSMIC asztalon található Waylndben a képernyők listázására és kezelésére szolgál. Használhatjuk külön a terminálban vagy a beállításokat tartalmazó párbeszédpanelen keresztül.

Egy új Képernyőkép eszköz

Egy új asztali környezet nem teljes képernyőkép eszköz nélkül. Az új screenshot segédprogram egy alsó panellel rendelkezik, amelyen lehetőség van a kijelölések, az ablakok vagy a teljes képernyő rögzítésére. Vágólapra mentési lehetőséggel rendelkezik, így beillesztheti kedvenc képszerkesztőjébe.

Mivel mindig szükségünk van egy jó képernyőképes eszközre a Waylandben, remélem, ez egy időzítő késleltetési opcióval, automatikus vágólapra másolással és egy opcionális képernyőrögzítővel érkezik. Ez egy kívánságlista, és remélem, hogy a jövőben ilyenek lesznek. Mert nem sok jól működő képernyőképes eszköz létezik a Wayland számára.

Csempézés és lebegó ablakok

Az új COSMIC asztalon nem kell további alkalmazást vagy bővítményt telepíteni a csempézés élményéhez. Előre feltöltve és beállítva érkezik. Az új alkalmazást most tervezték át. Számos lehetőség közül választhatunk a csempézési viselkedés módosításához, például munkaterületenként vagy az összes munkaterületen legyen árvényben a csempézés. A lebegő opció is ott van, ha szeretnéd, hogy a munkaterülete ilyen legyen. Bár maga a a program nem közelíti meg az I+WM-et de nagyon hasznos és jól működő lehetésget ad a csempézős megoldáshoz.
Lebegő módban egy halmozási lehetőség fejlesztés alatt áll az ablak halmozásának működésére. Remek kiegészítője lesz ennek az új asztali számítógépnek. Mert a csempézés és a lebegés fúziója nagyszerű termelékenységnövelő. A kettő együtt kis gyakorlat mellett a munkafolyamatokat gyorsíthatja, és csak ritkán kell a kezeket a billentyűzetről elvenni: minden ablakműveletet irányíthatunk erről!

További frissítések

A fentieken kívül néhány kulcsfontosságú kiemelés, amelyet a csapat bemutatott a COSMIC asztali alfa-kiadása során a következő napokban:

  • Hibrid grafikus mód és energiatakarékos mód az egyéni GPU triggerhez a beállítások alapján: ezt a funkciót már nagyon várom kipróbálásra.
  • A COSMIC témamotorja elmosódott átlátszósággal érkezik
  • Új háttérképek és ikonok
  • Képernyő-megjelenítések (OSD) az ALT+TAB és más alapfunkciókhoz
  • Félelmetes megjelenésű zároló és bejelentkezési képernyők
  • Sok új lehetőség a Beállításokban

Izgatott? Fogadok, hogy az vagy. Én is.

Záró megjegyzések

Miközben izgatottan várjuk a COSMIC asztali Alpha ISO-t, a csapat azon dolgozik, hogy javítsa az elemeket és új funkciókat adjon hozzá az első alfa verzióhoz. Ritka az olyan, a semmiből kifejlesztett új asztali számítógép, amely kompatibilis a modern hardverekkel és protokollokkal, mint például a Wayland.

Nyílt forráskód lévén, a Pop OS-en kívül is megtapasztalhatjuk, például Arch Linuxban, Ubuntuban kellő időben.

A fejlesztést követhetjük a hivatalos System76 blogon és a GitHubban.