Az Ubuntu a forrás ISO-k leállítását tervezi

Az Ubuntu a forrás ISO-k leállítását tervezi. Az Ubuntu telepítési adathordozója (ISO) nemrégiben megtörte a forrás ISO-k hagyományos összeállítását. Ezek azok az ISO-k, amelyek az Ubuntu Linux összes forráskód-csomagját tartalmazzák, azzal az eredeti motivációval, hogy segítsék a GPL-licenceknek való megfelelést, és biztosítsák a kód könnyű elérhetőségét. De a gyakorlatban a hasznosság korlátozott, és most az Ubuntu fejlesztői a forrás ISO-k megszüntetését fontolgatják.
Én talán a nagyon lassú, betárcsázós internet korában használtam CD-n megjelent Linux disztribúcióban a CD-ről lemásolt forráskódot. Manapság - ha valaki akarja - egyesével szedi le a kívánt forrást és nem DVD isoval - legalábbis szerintem.

A forrás ISO-k elméletben jók ahhoz, hogy biztosítsák, hogy a használt GPL-licenc kód valóban elérhető legyen, de a gyakorlatban nem használják széles körben... Mikor töltöttél le utoljára hat DVD értékű Ubuntu forráscsomagot? Az egyes Ubuntu/Debian forráscsomagok nem ISO-formátumban is elérhetők azok számára, akik külön-külön szeretnének különböző eszközöket. Az Ubuntu forrás ISO-k szintén nem tükröződnek a többi Ubuntu ISO bináris kiadással, így elérhetőségük kevésbé érdekes illetve kényelmes. Különféle Ubuntu mixek is felmerültek, és nem adják ki a forrás ISO-t. Ráadásul ez csak a forráskód állapota a kiadás időpontjában, és manuálisan kell lekérni a forráscsomagokat a tükrökről, ha az összes jelenlegi Ubuntu forráscsomagot biztonsági frissítésekkel szeretnéd birtokolni stb.

Ezért egy levelezőlista-vita indult az Ubuntu forrás ISO-k leállításáról. Az Ubuntu források továbbra is elérhetők maradnak, és ez nem arról szól, hogy ezt lezárjuk, hanem azt, hogy az érdemek és a folyamatos karbantartási teher megéri-e a forrás ISO-k összeállítását. Felmerült az is, hogy a Snap csomagok jelenleg egyébként sem szerepelnek az Ubuntu forrás ISO buildjei között, így ezek a forrás ISO-k hiányosak, és évek óta így vannak. Meglátjuk, meghúzzák-e a ravaszt a jelenlegi Ubuntu 24.04 LTS ciklusban, hogy felszámolják ezeket a meglehetősen szükségtelen forrásforrásokat.

Fontos!

Nem a kötelezően a felhasználóknak elérhetővé tett források eldugásáról van szó. A vita arról megy ezek az ISO formában elérhetőek legyenek, vagy ne. Eddig is elérhető volt minden olyan forráskód, amit el lehetett érni és el a licencek szerint elérhetővé kellett tenni. Így nagy változás nem fog történni!