AV Linux MX Edition 23.1

Az AV Linux 23.1 'Enlightened' egy jelentős frissítés, beleértve az MX-23/Debian 12 bázis, az Enlightenment 0.25.4 és a PipeWire 1.0.0 bevezetését. A legtöbben az első kérdés, ami felvetődik a fejében, valószínűleg az: „Mi is az az AV Linux?” Íme a válasz. Ez egy sokoldalú, MX Linux-alapú disztribúció, amelyet kifejezetten hang- és videógyártásra terveztek.
Ez egy menedék azok számára, akik használatra kész, átfogó multimédiás eszközöket szeretnének az egyedi telepítések és konfigurációk gondja nélkül.

Emiatt az AV Linux előtelepített audio- és videoalkalmazások széles választékával érkezik, amelyek kielégítik a zenészek, hangmérnökök, videószerkesztők és médiakészítők igényeit. Legalábbis elvben, mert nem feltétlenül pontosan azt a programot kapod meg, amire számítasz, így mindenképp érdemes előbb tájékozódni az előre telepített programokról.

A legújabb, 21.2-es verzió óta eltelt több mint egy év kihagyás után megérkezett a teljesen felújított 23.1-es kiadás. Tehát nézzük meg, mit is kapunk.

AV Linux MX Edition 23.1: Újdonságok?

A legújabb kiadás számos rendszer frissítést tartalmaz, beleértve a Liquorix 6.6.9-es kernelt, amely alacsony késleltetéséről ismert, és telepítés után választhat az ember a systemd vagy a sysvinit között. Ez egy nagyon kényelmes megoldás, mert a hiánbvaló systemd párti és ellenző fellángolásoknak elejét veszi.

Az alapot, amelyre a disztribúció épül, szintén alapvetően felváltotta az MX-21/Debian 11 „Bullseye”-ről az MX-23/Debian 12 „Bookworm”-ra való átállás.

Ezenkívül az Enlightenment Desktop Environment 0.25.4-es verziójában történő átállás elegáns, felhasználóbarát felületet kínál, míg a PipeWire 1.0.0 bevezetése forradalmasítja az audiorendszert.

De ez nem csak a mögöttes technológiáról szól; az alkalmazáscsomag ugyanilyen lenyűgöző.

Az Ardor 8.2.5-től, amely egy hivatalosan támogatott bináris fájl hanggyártáshoz, az Audacity 3.4.0-ig a hangszerkesztéshez és a Blender 4.0.2-ig a 3D modellezéshez és animációhoz, az AV Linux 23.1 a kreativitás erőműve.
A videószerkesztők értékelni fogják a Kdenlive 23.08.4-et és az Openshot 3.1.1-et, míg a zeneszerzők a MuseScore 4-ben és a Hydrogen 1.2.0-ban is elmélyülhetnek.
Még a Harrison Mixbus 32C 9.2.172 demóverziója is elérhető azoknak, akik csúcskategóriás hangkeverési és mastering élményre vágynak.

Az AV Linux 23.1 több mint 1000 ingyenes és nyílt forráskódú szoftvert (FLOSS) és kereskedelmi demó audio beépülő modult is tartalmaz, amelyek a hang testreszabási lehetőségek széles skáláját biztosítják a felhasználók számára.
Ezen túlmenően, felismerve, hogy egyes felhasználók az egyszerűbb élményt részesítik előnyben, talál egy eltávolító programot a demóalkalmazások eltávolításához, ha nincs rájuk szükség. Ezt az alkalmazást már régen hiányolták, hiszen a sok demó program eltávolítása manuálisan nem egyszerű feladat. Saját véleményem szerint érdemes lehetne fordítva megoldani: olyan programot belerakni, ami telepíti a demókat, de csak azt, amit én kiválasztok.

Mivel azonban ebben a kiadásban olyan mélyreható változások történtek, a felhasználóknak új telepítést kell végrehajtaniuk, mivel nincs közvetlen frissítési útvonal az előző verzióhoz, az AV Linux 21.3-hoz.

Érdemes lehet megnézni a 87 perces videós bemutatót, átfogó útmutatót, amelyet Glen MacArthur, az AV Linux mögött álló ember készített hogy segítsen a felhasználóknak gyorsan megismerkedni az AV Linux 23.1 „Enlightened” új szolgáltatásaival és funkcióival.

Az összes változásról részletes tájékoztatást a kiadási közleménybenolvashatunk.
Az ISO telepítési képek itt érhetőek le.