Új és fontos fejlesztés emojik terén!

Egy barna gomba, egy szelet lime és egy tüzes főnix – nem, ez nem egy favicc kezdete, hanem a Unicode szabványhoz hozzáadott 118 új emoji válogatása.
Az Ubuntu-felhasználók pedig jóval az Apple-felhasználók előtt láthatják és használhatják ezeket az új hangulatjeleket!

A héten megjelent:

  • Főnix
  • Elszakadt link/lánc
  • Függőleges fejrázás
  • Vízszintes fejrázás

Ezenkívül a legújabb kiadás több mint 100 új irányú jelet tartalmaz a futó, imádkozó, térdelő, tolószéket használó és így tovább, amelyek alapértelmezés szerint balra néznek, tehát az újak jobbra néznek.

És van 4 új családi hangulatjel a sziluettben, a meglévő családi csoport hangulatjelei pedig az új, egyszerűsített kialakításhoz igazodnak.

A frissítés összes változását megtekintheted böngészőjében az Emojipedia.org webhelyen .

Az emojikat látni egy dolog, beírni őket más…

A Unicode 15.1-ben található új hangulatjelek nulla szélességű joiner (ZWJ) szekvenciák. Ezek lehetővé teszik a már meglévő emoji-párok kombinálását. Újat akkor hoznak hozzanak létre, amikor a láthatatlan ZWJ karaktert (amelyet általában zwidge-nek neveznek) közéjük helyezik.

Például az új Phoenix kombinálásával jön létre emoji a szokásos madár és tűz emoji és ZWJ ; hogy a futó emoji jobbra nézzen, hozzáadják a megfelelő irány emojit, ismét egy ZWJ-vel a kettő között, és így tovább.

A ZWJ-szekvenciák manuális bevitele kissé fárasztó, mivel ehhez előzetesen ismerni kell a kombinációt, és meg kell találnia a láthatatlan ZWJ karaktert (amit a legtöbb hangulatjelválasztó eszköz nem jelenít meg).

Tehát körülbelül egy hét múlva egy kis frissítés érkezik a GNOME Characters alkalmazáshoz az Ubuntu 23.10-ben. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az új hangulatjeleket egyedi hangulatjelekként lássák a Karakterek alkalmazásban (és amikor a GNOME Shell használatával keresnek), ugyanúgy, mint a többi gyakran használt ZWG-szekvenciánál.
Sajnos az Ubuntu 22.04-ben szereplő karakterek verziója nem frissül, mivel „más mechanizmust használ a hangulatjelek megjelenítésére, és nem támogatja az elmúlt évek hangulatjeleit”. Megmutatásukhoz a GTK jelentős frissítésére lenne szükség, ami más eszközökre is hatással lenne.

Bosszantó, de legalább más alkalmazásokban láthatod majd az új emojit. Amúgy mikor volt szükséged utoljára barna gombára? Egyáltalán az alap pár tucaton kívül használtál már ilyent?