Megjelent a PeerTube 6

Megjelent a PeerTube 6! Jelszóval védett videókkal, storyboard előnézetekkel és videók újrafeltöltésével...

A PeerTube egy ingyenes, decentralizált és egyesített videóplatform, amelyet a központosított platformok, például a YouTube, a Vimeo stb. alternatívájaként fejlesztettek ki. A Fediverse, az egymással összekapcsolt, de független szerverek szövetségének része, amely különféle közösségi média platformokat üzemeltet.
Tegnap a PeerTube fejlesztői kiadtak egy nagy frissítést a platformhoz, a PeerTube 6-ot. Lássuk az újdonságokat.

A PeerTube 6 újdonságai

A PeerTube most adta ki a hatodik nagy verzióját, a PeerTube 6-ot, amelyet a legambiciózusabbnak hirdettek a peer-to-peer élő közvetítés bevezetése óta, főként azért, mert számos olyan funkciót tartalmaz, amelyeket közvetlenül a felhasználói javaslatok inspiráltak. Íme ezek közül a legfontosabbak.

Jelszavas védelem videókhoz: régóta várt funkció

A kiadás kiemelkedő funkciója a videók jelszavas védelme. Ez a funkció lehetővé teszi az alkotók számára, hogy exkluzív tartalmakat kínáljanak, támogassák az oktatási kezdeményezéseket, vagy megosszák a videókat egy megbízható körön belül.
Ez nagyon fontos annak a tükrében, hogy a nagy és sok esetben reklámokkal tarkított videómegosztó platformok erősen cenzúráznak. Sok esetben a média fogyasztók is aktívan részt vesznek a cenzúra életében: jelzik és jelentik a "nem megfelelő" tartalmakat. Így csak azokhoz jut el a videóanyag, akihez a készítő szánja.

Egyetlen jelszót állíthatnak be a feltöltés vagy frissítés során, míg az adminisztrátorok és fejlesztők több jelszót is kezelhetnek a REST API-n keresztül, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a hozzáférés szabályozásában.

Bemutatkozik a Video Storyboards

Egy másik izgalmas kiegészítés a videó storyboard funkció. Ez az eszköz a képkockák előnézetét nyújtja, amikor az egérmutatót a videó folyamatjelző sávja fölé viszi, javítva a felhasználói élményt. Ezt már akár lejátszó, akár pedig nagyobb megosztó hálózatokon megtapasztalhattuk. Kényelmes.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a forgatókönyvek csak a 6-os verzióra való frissítés után feltöltött új videókhoz lesznek elérhetők, kivéve, ha a rendszergazdák egy adott parancsot használnak forgatókönyvek létrehozására a régebbi videókhoz.

Töltsd fel a videók új verzióit

A PeerTube 6 a meglévő videók új verzióinak feltöltését is lehetővé teszi. Ezzel a funkcióval az alkotók frissíthetik tartalmukat az eredeti URL, cím, megjegyzések és statisztikák megőrzése mellett. Ehhez azonban bizalomra van szükség a videókészítők és az adminisztrátorok között, mivel visszaélhetnek vele. Ezért elérhetősége a platform adminisztrátorok belátása szerint történik. Ez - ha teljes mértékben így lesz - haladás a többi platformmal szemben, mert egy hiba javítása, itt az újabb verzióra térés okán nem kell egy új videóhelyet létrehozni, elveszítve a hozzászólásokat és a "lájkokat".

Fejezetek hozzáadása a videókhoz

Az alkotók mostantól fejezeteket is hozzáadhatnak videóikhoz, így a nézők könnyebben navigálhatnak a tartalom között. Ez a funkció akkor hasznos, ha más platformokról importál videókat, mivel a PeerTube automatikusan felismeri és importálja a meglévő fejezeteket.

Teljesítménynövelések és stressztesztek

A tavalyi sikeres stressztesztet követően több mint 400 egyidejű nézővel, a PeerTube további tesztek elvégzését tervezi, akár ezer felhasználót szimulálva. Bár ez egy nagy szám, de ismertebb videósoknál, premiereknél nem elérhetetlen egyidejű nézőszám!

Ezek a tesztek célja a teljesítmény szűk keresztmetszetek azonosítása és a szerverkonfigurációk optimalizálása. A v6 frissítés számos technikai fejlesztést tartalmaz a teljesítmény javítása érdekében, mint például az SQL lekérdezések optimalizálása és a HTTP-naplók kikapcsolásának képessége.

Műszaki és hozzáférési fejlesztések

Végül a PeerTube 6 a technikai adóssággal foglalkozik a WebTorrent támogatásának megszüntetésével a HLS (a WebRTC P2P) javára, ami jobban megfelel a platform irányításának. Ezenkívül a videólejátszót a hatékonyságra optimalizálták, és akadálymentesítési fejlesztéseket hajtottak végre a fogyatékkal élő felhasználók számára.

A PeerTube 6 összes változásával kapcsolatos részletes információkat itt találod. Vagy csak használd és élvezd a lehetőségeket!

Hozzászólások

Használjátok?

Használtok szabadabb videómegosztót mint a Youtube?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve