Frissítések a Pop!_OS-ben

A Pop!_OS 22.04 LTS mostantól a 6.6.6-os Linux-kernelt, a PipeWire 1.0.0-t és a Mesa 23.3.0-t tartalmazza. A COSMIC asztali számítógépek fejlesztése valóban gyorsan halad.

2023 végéhez közeledve a Pop!_OS 22.04 LTS, egy felhasználóbarát Ubuntu-alapú Linux disztribúció fontos frissítéseket kapott, amelyek jelentősen javítják a multimédia kezelését és a grafikus teljesítményt.

Ezek közül a legszembetűnőbb a PipeWire 1.0.0 vadonatúj verziója – egy modern multimédiás keretrendszer, amely kezeli az audio- és videofolyamokat Linux alatt.

Ezenkívül a WirePlumber, a PipeWire munkamenet-kezelője is a 0.4.17-es verzióra került, és a Linux kernel is frissítést kapott a legújabb és legfrissebb 6.6.6-os verzióra.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Mesa 23.3.0 beépítését, amely továbbfejlesztett Vulkan támogatást nyújt a Pop!_OS 22.04 felhasználóknak, valamint frissítéseket biztosít a különböző grafikus illesztőprogramokhoz, jobb teljesítményt és kompatibilitást kínálva a hardverek széles skálájával.

A fenti frissítések mellett a Pop!_OS fejlesztői ígéretes részleteket osztottak meg a COSMIC (Computer Operating System Main Interface Components) asztali környezet folyamatos fejlesztésével kapcsolatban.

A COSMIC asztali környezet formát ölt

A COSMIC egy folyamatban lévő, fejlesztés alatt lévő asztali környezet, amelyet a Rustban írtak a semmiből, és a System76 fejlesztette ki, a Pop!_OS mögött álló vállalat.

Jelentős felhajtást kelt a nyílt forráskódú közösségben, mivel az ígéretek szerint visszaadják a GNOME-ot a felhasználóknak, ahogy azt sokan szeretnék – állandó panellel, tálcaterülettel stb., ami sokkal egyszerűbb és kiszámíthatóbb asztali élményt biztosít.

Íme, mit tartalmaznak a legújabb frissítések.

  • Továbbfejlesztett ablakkezelés: A felhasználók most már egyszerűen kezelhetik az ablakokat az egér segítségével. Ha jobb egérgombbal kattint az ablak címsorára, lehetőség nyílik az áthelyezésre, átméretezésre, halmozásra, csempézésre vagy képernyőképek készítésére, a megfelelő billentyűparancsokkal együtt.
  • Megújított COSMIC szövegszerkesztő: A szövegszerkesztő mostantól lehetővé teszi a dupla kattintással egy szó kiemelését, és a háromszori kattintással egy teljes sort. Új kontextusfiók a projektek kereséséhez és GIT-integráció a változások követéséhez differenciákkal.
  • Többmonitoros támogatás: A felhasználók parancsokat állíthatnak be a teljes munkaterületek különböző képernyőkre való áthelyezéséhez. A rendszer immár intelligensen határozza meg a kijelző kimenetét a csatlakoztatott monitorok elhelyezkedése alapján, javítva ezzel a felhasználó tájékozódását.
  • Háttérképbeállítások panel: Ez a frissítés teljes mértékben megvalósítja az egyéni háttérkép-beállításokat, lehetővé téve a felhasználók számára a színek vagy képek kiválasztását, és még háttérkép-diavetítések beállítását is a zárolási és bejelentkezési képernyőkön.
  • Több ablakos támogatás a libcosmic alkalmazásokhoz: Az iced toolkit rebase ugyanazon alkalmazás több ablakát nyitja meg, kiterjesztve ezt a képességet a libcosmic alkalmazásokra, például a COSMIC szövegszerkesztőre.
  • Bluetooth kisalkalmazás: A kisalkalmazás immár megbízhatóbban tükrözi be/ki állapotát.
  • MPRIS Media Control: Az MPRIS mostantól az aktív médialejátszóra vált, amikor a felhasználók különböző médiaforrások között váltanak, például YouTube-videóról Spotify lejátszási listára lépnek.
  • Nagy felbontású görgetés: A COSMIC összeállítója és a Smithay mostantól támogatja a kisebb lépésekben történő görgetést, növelve ezzel a kompatibilis egerek pontosságát.
  • Egypéldányos alkalmazástámogatás: Továbbfejlesztve mind az indító, mind az alkalmazáskönyvtár számára, biztosítva, hogy a már megnyitott alkalmazások a kért oldalra navigáljanak ahelyett, hogy új ablakot nyitnának meg.

Bár az asztali környezetet másfél éve fejlesztik, még mindig messze van attól, hogy nyilvános tesztelésre kínáljon kiadást. A várakozások szerint azonban 2024-ben ez meg fog valósulni.

További információt a Pop!_OS 22.04 LTS frissítéseiről és a COSMIC asztali környezet fejlődéséről a System76 blogbejegyzésében találhat.

Hozzászólások

Jól hangzik, lehet megint

Jól hangzik, lehet megint majd kipróbálom, ha más miatt nem, emiatt a kernel verzió miatt :D elég ördögi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve