Az új, sokkal jobb systemd 255 megérkezett

Megérkezett a Systemd 255, a népszerű Linux rendszer- és szolgáltatáskezelő legújabb stabil kiadása. Ez a jelentős frissítés számos új funkciót és fejlesztést tartalmaz, amelyek jelentősen javítják a platform funkcionalitását és használhatóságát.
Igen, én most kerülni fogon a "kék halál képernyő" Blue Screen of Death (BSOD) és egyéb hatásvadászat címeket. Igen, olyan lesz a hibajelentő képernyő, mint a Windowsban elhíresült!

Systemd 255: Új funkciók

  • Systemd Storage Target Mode: A macOS által ihletett systemd mostantól kínál egy remek „systemd-storagetm” funkciót, amely az összes zárolt blokkeszközt NVMe-TCP-ként teszi közzé. Ez lehetővé teszi a tárolóeszközök távoli elérését és kezelését, új lehetőségeket nyitva az adatközpontok telepítése előtt.
  • Blue Screen of Death (BSOD) Linuxra: Mondjon búcsút a rejtélyes hibaüzeneteknek! A Systemd 255 bemutatja a „systemd-bsod”-ot, egy új összetevőt, amely rendszerindítási hibák esetén teljes képernyőn jeleníti meg a vésznaplókat (LOG_EMERG). Ez lényegében BSOD-szerű élménnyel ruházza fel a Linuxot, ami sokkal könnyebbé teszi a rendszerindítási problémák hibaelhárítását.
  • Modernizált szolgáltatások létrehozása: A Systemd 255 felülvizsgálja a szolgáltatások létrehozásának módját a jobb hatékonyság és megbízhatóság érdekében. Mostantól a CLONE_VM-et és a CLONE_VFORK-ot használja a posix_spawn()-on keresztül, így nincs szükség a CoW-n keresztüli memóriamegosztásra.
  • TPM2 PCR-ek kezelése: A Systemd most egy új „systemd-pcrlock” nevű eszközt kínál, amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára a helyi TPM2 PCR-szabályok kezelését a 0-7 és hasonló PCR-ekhez. Ez fokozott biztonságot és ellenőrzést biztosít az érzékeny adatok felett.

További frissítések a systemd 255-höz

  • systemd-vmspawn: Ez az új eszköz ugyanazokat a funkciókat kínálja a virtuális gépeknek, mint a systemd-nspawn a konténerekhez, lehetővé téve a virtuális gépek egyszerűbb kezelését.
  • varlinkctl: Ez az eszköz megkönnyíti a Varlink szolgáltatásokkal való kapcsolódást, bővítve a kommunikációs lehetőségeket.
  • LoongArch 64 bites támogatás: A SECCOMP mostantól támogatja a LoongArch architektúrát, ami szélesebb körű kompatibilitást biztosít.
  • Egységes kernelkép (UKI) tudatosság: a systemd-bootctl mostantól megmutatja, hogy a rendszert UKI-ból indították-e el, így értékes betekintést nyújt.
  • Az új rendszerindító menü gyorsbillentyűi: „B” az újraindításhoz és „O” a kikapcsoláshoz kényelmes parancsikonokat kínálnak a felhasználók számára.
  • PIDFD-k a folyamatkövetéshez: Továbbfejlesztett belső folyamatkövetés PIDFD-k segítségével a támogatott kerneleken.
  • Automatikus gyökérfájlrendszer soft-reboot: a systemctl automatikusan újraindul egy új gyökér fájlrendszerbe, amely a /run/nextroot/ címen található.
  • „SurveFinalKillSignal” opció: Ez az opció lehetővé teszi, hogy a szolgáltatások túléljék a soft-reboot műveleteket.
  • ConditionSecurity=measured-uki: Ez a beállítás biztosítja, hogy a szolgáltatások csak mért UKI-n keresztül történő rendszerindításkor fussanak, növelve a biztonságot.
  • TPM mérések naplózása: A TPM mérések naplózásra kerülnek a jobb megfigyelés és elemzés érdekében.
  • Hibernálás a Btrfs swap fájlokon: A Systemd mostantól támogatja a hibernálást a Btrfs által támogatott cserefájlokba, ami nagyobb rugalmasságot biztosít.

Elavulás és eltávolítás

  • Osztott felhasználók támogatása: Az osztott felhasználó támogatása megszűnt a systemd 255-ben.
  • System V szolgáltatási szkriptek: A System V szolgáltatási szkriptek támogatása elavult, és a jövőbeni verziókban megszűnik.

Záró jegyzetek

Összességében a systemd 255 jelentős előrelépést jelent a platform számára. Rengeteg új funkciót és fejlesztést kínál, amelyek javítják a funkcionalitást, a biztonságot és a használhatóságot. Ez egy jelentős frissítés, amelyre minden Linux-felhasználónak meg kell fontolnia a frissítést.

Az összes főbb Linux disztribúció, mint például a Debian, a Fedora, az Ubuntu, az Arch Linux és mások a következő kiadás részeként elkezdi csomagolni ezt. A forráskódot a hivatalos GitHub oldalról szerezheted be. Ha nem vagy technomágus, akkor inkább a systemd és egyéb rendszerszintű eszközök saját fordítását, vagy nem a saját disztribúciód által előre csomagolt lehetőségein kívül való telepítését inkább ne tedd meg.