A Lubuntu 24.04 LTS opcionális Wayland Sessionnal érkezik

A Noble Numbat kiadás frissített Calamares telepítőt tartalmaz, amely új lehetőségekkel javítja a Lubuntu telepítési élményét.

A Lubuntu fejlesztője, Simon Quigley ma közölte a hírt - kizárólag a 9to5Linux.com számára - hogy a közelgő Lubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) operációs rendszer opcionális Wayland munkamenettel érkezik az asztali LXQt kínálatához.

Hat hónap van hátra a 2024. április végi végleges kiadásig, a Lubuntu 24.04 LTS máris izgalmas kiadásnak tűnik a könnyű LXQt asztali környezet rajongói számára. Korábban mondtam, és újra elmondom, 2024 a Wayland asztali számítógép éve, és a Lubuntu 24.04 LTS nem fog csalódást okozni felhasználóinak.

Míg a Lubuntu csapata azt tervezi, hogy 2026-ig támogatja az Xorg munkamenetet a régebbi GPU-kkal rendelkező felhasználók számára, a közelgő Lubuntu 24.04 LTS kiadás opcionális Wayland munkamenetet kínál a felhasználóknak az alapértelmezett Xorg munkamenet mellett. Jövőre a lehetőségek azonban megfordulnak a Lubuntu 24.10-es kiadással, amely alapértelmezés szerint a Waylanddal lesz felszerelve. De ez nem azt jelenti, hogy opcionálisan nem választatjuk a hagyományos Xorg megoldást.

Az opcionális Wayland munkameneten kívül a Lubuntu 24.04 LTS jobb telepítési élményt ígér azáltal, hogy a Calamares grafikus telepítőhöz hozzáad egy „Customize” oldalt, amely egy új asztali ikont tartalmaz majd, így a felhasználók három előre meghatározott telepítési lehetőség közül választhatnak, nevezetesen Minimális telepítés (Snaps nélkül), normál telepítés és teljes telepítés.

Ezenkívül a Calamares telepítőjének új „Testreszabás” oldala lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy további harmadik féltől származó szoftvereket telepítsenek, amelyekre szükségük lehet az új Lubuntu telepítéshez. Ide tartozik a népszerű Krita digitális festőalkalmazás, a Mozilla Thunderbird e-mail-, naptár- és csevegőkliens, az Element Matrix-alapú végpontok közötti titkosított üzenetküldő alkalmazás, valamint a virtuális gépek libvirt-en keresztüli kezelésére szolgáló Virtual Machine Manager.

A közelgő Lubuntu 24.04 LTS (Nobal Numbat) kiadás másik érdekessége egy „First Boot” képernyő, amely az élő ISO-képfájl indításakor figyelmezteti a felhasználókat. Ezen a képernyőn kiválaszthat egy Wi-Fi hálózatot, és beállíthatja az alapértelmezett rendszernyelvet, mielőtt megpróbálná vagy telepíteni a Lubuntu-t.

"Ha van internetkapcsolata, vagy ha a nyelve a világ öt legjobbja közé tartozik, akkor ez a GNOME, KDE és LibreOffice nyelvi csomagokat is letölti. Egy nem angol anyanyelvűnek soha nem kellene angolul olvasnia a Lubuntu használatához, ez a célunk. Ez sem növeli sok lemezterületet (nyelvenként kevesebb, mint 20 MB)” – mondta Simon Quigley.

A Lubuntu 24.04 LTS egy GTK-alapú grafikus alkalmazást is ígér a Bluetooth-eszközök kezeléséhez, egy SDDM Configuration Editor eszközt a bejelentkezési képernyő konfigurálásához, az alapértelmezés szerint előre telepített Redshift eszközt a képernyő éjszakai elsötétítéséhez, valamint számos új LXQt témát alapértelmezés szerint egy új, modern sötét téma és egy Windows Eleven által ihletett téma.

Ezen túlmenően az energiagazdálkodási felhasználói élményt érintő fejlesztések, egy frissített akkumulátor ikon, egy frissített Lubuntu Manual ikon, és valószínűleg sok apróbb felhasználói felületi módosítás lesz, hogy még élvezetesebbé tegyék az LXQt asztali számítógépes élményt. További részletekért tekintsd meg a hivatalos blogbejegyzést .