Wine 8.20 érkezett, újabb hibajavításokkal

Mindenki kedvenc Wine programja frissült a Wine 8.20-as fejlesztői kiadásara.
A Wine segítségével futtatni tudunk Windows-os programokat játékokat. Legalábbis a legtöbbet. Hasznos, és sok esetben nem kell dualboot rendszert építeni, ha ez kiváltja a Windows telepítést. Érdekesség - a phoronix oldal mutatott rá - egy 13 éves hibát is javítottak.
Mi is ez a hiba? Egy 2010-ből származó szolgáltatáskérés, hogy lehessen regisztrálni az URL-protokollkezelőket Linux alatt. A Wine már régóta képes automatikusan regisztrálni a fájltípus-társításokat és menüket készíteni Linux alatt. A 2010-es hibajelentés az URL/URI protokollkezelők Linux alatti regisztrálásának lehetőségét kérte. Ebben a jelentésben a Spotify URL-eket használta példaként arra, hogy jó lenne, ha a Linux asztal automatikusan megnyitná a megfelelő Wine alkalmazást.

A kezdeti késedelem az URL-protokoll-kezelők Linux alatti kezelésében az volt, hogy nem létezett több asztali eszköz a protokollkezelők regisztrálásához. Az év eleje óta a WineStaging-ben javítások készültek .desktop fájlok létrehozására az URI-ket megnyitó programok számára. Most végre a Wine Gitben e héttől kezdve ez a változás lezárja a 13 éves hibajelentést.
A protokolltársítások (Linux) asztalra történő exportálása mellett a Wine 8.20 továbbra is dolgozik a DirectMusic API-k megvalósításán. A közelmúltban a Wine kiadásai a DirectMusic támogatására összpontosítottak, és ez valószínűleg meg is valósul.. Ebben a kéthetente készülő pillanatképben kódtisztítás és 20 ismert hibajavítás is található.

A Wine 9.0 kód befagyasztása és a megjelenésre jelöltek kiadása négy hét múlva következik be. A szokásos módon december elején kezdődik a Wine következő éves stabil megjelenési folyamata. A Wine 9.0 stabil kiadás viszont 2024 első heteiben debütál, amely magában foglalja az idei Wine 8.xx kéthetente megjelenő fejlesztési kiadások során végrehajtott összes változtatást.

Pár program futtatási hibáját is javították:

  • warframe nem indult el kísérleti wow64 módban
  • Folio Views 4 összeomlott a módosított fájl tárolásakor
  • Wine összeomlott a Captvty V3 indításakor
  • Spectralayers 9 Pro összeomlott hanglejátszáskor
  • Max Payne-nek (2001) nem volt hangja
  • A wget.exe nem töltött le semmit
  • Neverwinter Nights 2 Complete (GOG.com) összeomlott, miközben új játékot indít a menüből
  • cygwin lefagyott telepítés közben a libzstd1-1.5.5-1 címen

    Vedd figyelembe, hogy - bár jellemzően stabil - de ezek a kiadások még a tesztelési, hibajavítási fázist mutatják!

    A forrás elérhető:
    https://dl.winehq.org/wine/source/8.x/wine-8.20.tar.xz
    A bináris csomagok különféle disztribúciókhoz elérhetők lesznek a következő címen:
    https://www.winehq.org/download

Miért érdemes használni a Wine programot?

Linux alatt a Wine alkalmazása azért lehet hasznos, mert segítségével Windows alapú szoftverek futtathatók Linux operációs rendszerek alatt. A Wine egy kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Windows alkalmazások futtatását más operációs rendszereken anélkül, hogy teljesen szimulálná a Windows környezetet.

Néhány lehetséges előnye a Wine használatának Linus alatt:

  1. Kompatibilitás: Sokan Windows alapú szoftvereket használnak, és a Wine segítségével ezek a szoftverek futtathatók Linux alatt is anélkül, hogy a felhasználóknak meg kellene változtatniuk a rendszerüket.
  2. Teljesítmény: Bár a Wine nem mindig biztosít azonos teljesítményt a Windows rendszerrel, egyes alkalmazások még mindig jól futnak rajta, és elfogadható teljesítményt nyújtanak Linux rendszeren.
  3. Nyílt forráskódú: A Wine nyílt forráskódú projekt, így lehetőség van a fejlesztésre és testreszabásra. A közösség által támogatott projekt, így folyamatosan frissítik és fejlesztik a kompatibilitást.
  4. Alternatív megoldás: Bár vannak más megoldások is, mint például a virtualizáció vagy a dual-boot rendszer, a Wine egy könnyű és gyorsabb lehetőséget kínál azoknak, akik csak néhány Windows alkalmazást szeretnének futtatni Linux alatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wine nem garantálja minden Windows alkalmazás hibamentes futtatását, és néhány esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák. Érdemes az alkalmazásoknak a WineHQ weboldalán történő ellenőrzése is, hogy megtudjuk, mely alkalmazások támogatottak, és milyen mértékű támogatást nyújtana