Milyen lesz az új ikonkészlet a KDE 6.0-ban?

Egy gyors pillantás a hamarosan megjelenő Plasma 6 ikonjaira – formálódnak, de még nem a végleges formájukban. Az ikonok többet jelentenek, mint egyszerű grafikák a képernyőn; ezek a vizuális esszencia, amely egy asztali környezet identitását, használhatóságát és lelkét adja. A KDE Plasma 6 javasolt ikonjainak nézegetése során döntő fontosságú, hogy ne feledjük, hogy amit látunk, az egy folyamatban lévő munka!

Más szóval, ezek az ikonok nem a végleges változat! Bepillantást nyújtanak a lehetséges jövőbe, egy olyan javaslatba, amely várhatóan több iteráción is átesik, mielőtt elérné végső kialakítását.

Amint azt már tudjuk, a Plasma 6 asztali környezet várva várt megjelenése 2024. február 28-ra várható. Amellett, hogy a fejlesztők keményen dolgoznak az általa kínált új funkciókon, odafigyelnek a környezetre is. Egy környezetet vonzóvá tehet a szép kinézet. Bár könyvet nem a borítójáról ítélünk meg, de egy csúnya asztali környezet elriassza a felhasználót.

Ennek fényében néhány napja Niccolo Venerandi, a KDE csapatától benyújtott egy javaslatot a Plasma 6 új alapértelmezett ikontémájára, amelyet Ken Vermette készített. Így néznek ki jelenleg.

https://invent.kde.org/frameworks/breeze-icons/uploads/044e3eb9e47def438331eb37f3ab7ce8/image.png

Javaslat az új alapértelmezett Plasma 6 ikontémájához.

Első olvasatra a javasolt terv azonnal felkeltetheti a figyelmünket, és úgy gondoljuk, hogy ez egy lépés a helyes irányba. Az elsődleges színséma, a lágy kék továbbra is jelen van, de a formák sokkal simábbak és oválisak, "kerekebbek" ellentétben a jelenlegi Breeze témával. Összességében a Plasma 6 előzetes ikonjai modern, letisztult megjelenést sugallnak, amely illeszkedik a legújabb tervezési trendekhez, miközben megőrzi a jellegzetes KDE-érzetet.

Ugyanakkor néhány vizuális akcentus, mint például a vízszintes csíkok a mappákon, meglehetősen vitatható, hogy szükség van-e rájuk. Azonban ezeket a részleteket a Plasma fejlesztőinek még belső megvitatásra várnak, amíg meg nem születik a végleges verzió. Ez csak egy javaslat, amely még nem egyesült a főággal, így ne is keresd a őket.
De egy dolog szinte garantált. A Plasma 6 mérföldkőnek számít az asztali környezet fejlődésében, fejlesztői a megfelelő módon járnak el. Kiaknázva a funkcionalitást és a jövőképet számtalan felhasználó megismerte és támaszkodik rá, új funkciókkal és modernebb identitással építenek rá.

Ez azt ígéri, hogy a másik zászlóshajó környezet, a GNOME esete nem fog megismétlődni. Mire gondolok? Nos, a GNOME 3 drámaian megváltozott megjelenésével és funkcióival lepte meg a felhasználókat, és még egy évtized elteltével is erősen vitatott téma marad.

Összefoglalva, a KDE Plasma 6 még három és fél hónapra van a megjelenésig, így már csak egy kicsit kell várnunk. Azonban minden jel, beleértve a javasolt közelgő alapértelmezett Plasma ikontémát is, arra utal, hogy megérte a várakozás!

Mi lesz, ha nem ezt teszik bele? Reméljük független ikontémaként megjelenik, és azt lehet külön is telepíteni.