Megjelent az AlmaLinux 8.9 béta verziója

kami911 képe

Az AlmaLinux OS Foundation bejelntette az AlmaLinux 8.9 béta „Midnight Oncilla” nevű verzió elérhetőségét, amely a CentOS Linux és a RHEL (Red Hat Enterprise Linux) operációs rendszerek ingyenes és nyílt forráskódú alternatívája. Az Alma Linux 8.9 béta verziója számos izgalmas újdonságot és frissítést hoz a felhasználók számára. Az új kiadás számos területen javítja az operációs rendszer teljesítményét és funkcionalitását.

Az Alma Linux 8.9 béta verziójában a következő újdonságok találhatók:

  • Új Modul Streams: A legújabb Node.js 20 verzió elérhetővé vált az Alma Linux felhasználók számára, lehetővé téve a Node.js alkalmazások fejlesztését és futtatását a legújabb változatban.

  • Frissített Komponensek: Az Alma Linux 8.9 frissítette a Git-et a 2.39.1 verzióra és a Git LFS-t a 3.2.0 verzióra, így a fejlesztőknek a legújabb verziókat használhatják a projektjeikben.

  • Teljesítmény Eszközök és Hibakeresők: A Valgrind a 3.21 verzióra, a SystemTap a 4.9 verzióra és az Elfutils a 0.189 verzióra frissült, segítve a fejlesztőket a hatékonyabb hibakeresésben és teljesítményelemzésben.

  • Frissített Teljesítményfigyelő Eszközök: A grafana a 9.2.10 verzióra, a grafana-pcp pedig a 5.1.1 verzióra frissült, így könnyebben figyelemmel kísérhető és optimalizálható a rendszer teljesítménye.

  • Fordítóeszközök Frissítései: A GCC Toolset a 13 verzióra, az LLVM Toolset a 16.0.6 verzióra, a Rust Toolset a 1.71.1 verzióra, a Go Toolset pedig a 1.20.6 verzióra frissült, lehetőséget adva a fejlesztőknek a modern eszközök használatára.

  • Biztonság: Az Alma Linux 8.9 a 1.3.8 verziójú OpenSCAP-ot és az ANSSI-BP-028 SCAP biztonsági profilokat a 2.0 verzióra frissítette. Az SCAP Security Guide javított szabályokat tartalmaz a konzisztens interaktív felhasználói konfigurációhoz, és a DISA STIG profil támogatja az "audit_rules_login_events_faillock" funkciót.

Az Alma Linux 8.9 béta verziója számos új funkciót és javítást hoz a rendszer teljesítményéhez, biztonságához és funkcionalitásához. Az Alma Linux folyamatosan azon dolgozik, hogy a felhasználók számára stabil és modern operációs rendszert biztosítson a vállalati környezetekben. Ahogy általában szokás, fontos megjegyezni, hogy ez egy BÉTA verzió. Nem szabad használni produktív telepítéseken. A kiadott frissítési utasításokat sem szabad produktív gépeken használni. Ha azonban szeretné tesztelni valahol, valahogy, hogy lássa, hogyan fog működni az 8.9 stabil verzióban.

AlmaLinux 8.9 béta tesztelésre szánt kiadása, már letölthető a hivatalos weboldalról.