GCC hibajavító fázisba került

A funkciók fejlesztése a GCC 14-n nagyrészt véget ért, megkezdődik a fejlesztés harmadik szakasza, az "általános hibajavítási mód", és túllépnek az új funkciókon a következő éves GNU Compiler Collection kiadásban.

A GCC 14 3. fázisú fejlesztésre való átállás kivétele továbbra is lehetővé teszi a nagyobb változtatások végrehajtását, amelyeket az 1. szakasz vége előtt küldtek el a levelezési listára, áttekintésére. Így továbbra is láthatunk néhány aktív munkát, például a nemrég közzétett további Intel APX funkciókat.
Eltekintve a még felülvizsgálat alatt álló változtatásoktól, a fejlesztés ezen hibajavítási szakaszában várhatóan nem fognak nagy újdonságokat közzétenni. Amint azt tavaly láthattuk a GCC 13 3. szakasza során, amikor az AMD Zen 4 (znver4) végre sikerült, ebben a késői szakaszban még új CPU-kat lehetett hozzáadni. Ezúttal azonban nem világos, hogy az AMD Zen 4 (znver5) megfelel-e a GCC 14-nek.

 

Míg az upstream GCC fordító már kezdetben támogatja a Granite Rapids, Sierra Forest, Grand Ridge, Lunar Lake stb. szoftvereket, az Intel korán bevezette új CPU ISA képességeit, és erősen dolgozik az AVX10-en, APX-en stb., az AMD nem olyan ambiciózus korai fordító upstreaming. Csak új Zen-verziókat adnak hozzá a GCC-hez (és a Clang-hoz) a bevezetés után, ami kár, hogy a főbb GCC-verziók éves megjelenési üteme és a Linux-disztribúciók nem váltanak át gyorsan az új verziókra. Ez nyilván csak az újabb CPU tulajdonosokat érinti.
Mivel nem várható Zen 5 CPU bevezetése a GCC 14.1 megjelenése előtt 2024 első hónapjaiban, ezért nem valószínű, hogy a znver5 megérkezik ehhez a verzióhoz, hacsak nem történik változás az AMD fordítóengedélyezési helyzetében.

A GCC 14 számos új funkcióval rendelkezik, ami az Intel processzorok soron következő generációit illeti, a Zhaoxxin Yongfeng támogatást végül upstream, tiszteletben tartva a C23 -std=c23 és -std=gnu23 fordítói opcióit, kezdeti munka azon, hogy mi lehet az IBM POWER11, szoftveres megoldás az Intel Downfall teljesítményének elkerülésére, RISC-V Vector titkosítási bővítmény támogatás, MIPS16e2 ISA támogatás, kezdeti -std=c++26 előkészületek és még sok más.

Mivel a 3. szakasz már működik, a mai állapotjelentés azt mutatja, hogy a GCC 14 jelenleg 30 legmagasabb prioritású ismert P1 regressziónál van. További 499 P2 regresszió és 244 P3 regresszió várakozik. A P1 regressziókat végső soron javítani kell (vagy le kell csökkenteni), mielőtt a GCC 14 stabil GCC 14.1-ként megjelenhetne a jövő év első hónapjaiban. Ha a hagyományok tartják, a GCC 14.1 március-áprilisban jelenik meg.

Ősszefoglalva: Gyakorlatilag a fejlesztés folyik, nekünk nincs ezzel teendőnk. Ha nem vagy technomágus, akkor nagyon ritkán, vagy soha nem találkozol ezzel...

A GCC (GNU Compiler Collection) egy nyílt forráskódú gyűjtemény, amely számos programnyelvhez tartalmaz fordítókat. A legtöbb ember a C, C++ és más nyelvekhez használja, de támogatást nyújt más nyelvekhez is, például Fortranhoz vagy Ada-hoz. A GCC népszerűsége részben annak köszönhető, hogy számos platformon és operációs rendszeren elérhető, és széles körű támogatást nyújt a különböző nyelvekhez és funkciókhoz.