Friss és kezes a GhostBSD legújabb verziója

Megérkezett a GhostBSD első új verziója több mint egy év után. Ha ki akarod próbálni a FreeBSD-t, a Linux legmegbízhatóbb riválisát és versenytársát a FOSS OS piacon, nincs könnyebb út. Bár sokan tartanak a BSD vonaltól, mert nagyon másnak gondolják, mint a Linux-ot, de kísérletező kedvűeknek egy próbát megér. Jó alternatíva, és egyre jobb lesz!

A GhostBSD, amely jelenleg a FreeBSD 13.2-re épülő 23.10.1-es verziója, 2010 óta létezik. Bár a projekt ez idő alatt néhány változáson ment keresztül, ismét az, aminek indult a FreeBSD disztribúciója, amely barátságos grafikus környezet és egyszerű telepítés ad, amit a modern Linux-felhasználók elvártak.

Egyenesen a grafikus asztalon indul el, és van egy egyszerű grafikus telepítőprogramja, amely másfél évtizede alapnak számít a Linuxban, de a BSD-földön továbbra is feltáratlan terület.

A GhostBSD a MATE-tel ismerős környezetet biztosít, amelyet a régi GNOME-felhasználók kényelmesnek találnak. aki pedig linux Mint-et használ… 2018 és 2021 között a GhostBSD a TrueOS downstream disztribúciójára váltott, és megváltoztatta a verziószámozási sémát. A 11.1-es verziót a TrueOS-alapú 18.10-es verzió váltotta fel. A True OS maga is a FreeBSD könnyen használható grafikus disztribúciója volt. Eredetileg PC-BSD néven, 2006-ban vásárolta meg a TrueNAS alkotói iXsystems, majd 2016-ban átkeresztelték TrueOS-re, majd 2020-ban leállt. Ezt követően a GhostBSD csapata visszaváltott magára a FreeBSD-re a 21.04.27-es verzióval. Tehát ez egy viszonylag kiforrott disztró, mintegy 27 kiadással 13 év alatt.

A TrueOS – amint azt meglehetősen bombasztikus neve is sugallja – egy ambiciózus projekt volt, amely az alap FreeBSD operációs rendszeren túlmenően jelentős kiegészítéseket hozott, saját Lumina nevű asztali környezetet és saját szoftvercsomagoló rendszert, a PBI-t fejlesztette ki. Az igazság kedvéért, a projekt indulásakor a FreeBSD nem tartalmazott csomagkezelőt. A jelenlegi a FreeBSD 10-től vált hivatalossá.

A GhostBSD valamivel szerényebb hatókörű, mint a korábbi upstream. Csupán két hagyományos asztali számítógépet kínál a Linux világából, a MATE-t és az Xfce-t. Ez a két kiadás külön letölthető, és mindkettő sokkal teljesebb, mint a nagyon minimális Lumina asztali számítógép, amely alig több egy ablaknál és fájlkezelőnél. A GhostBSD hozzáad néhány olyan szabványos eszközt, amelyeket a Linux-felhasználók ismernek – a Firefox, a VLC és a Transmission BitTorrent kliens, valamint az asztali számítógépek szokásos tartozékgyűjteménye. A Software Station egy kicsit csiszolatlan, de sokkal egyszerűbb, mint a héjból navigálni a „portok” közt.

Néhány egyszerű, de hasznos rendszergazdai eszközt is tartalmaz: egy rendszerfrissítő eszközt, a Control Center nevű beállítási alkalmazást, a Software Station nevű grafikus csomagkezelőt, és néhány más alapvető finomságot, amelyeket a Linux magától értetődőnek tekint, de még mindig újdonságnak számít a rendszerben a többnyire terminál orientált BSD-világban. Az alapértelmezett shell a fish , bár a Bash is elérhető. Mivel ez a FreeBSD, az alapértelmezett fájlrendszer a ZFS.

Elmondhatjuk, hogy lényegesen könnyebben telepíthető és konfigurálható, mint maga a FreeBSD.

A GhostBSD 23.10 a legújabb teljes FreeBSD-kiadáson, a 13.2-es verzión alapul, bár vészesen közel került a FreeBSD 14-hez, amely még kiadásjelölt státuszban van, napokon belül várható.

Mint ilyen, a GhostBSD a FreeBSD legegyszerűbb és legkifinomultabb asztali verziója – de ne feledd, hogy nincs nagy verseny. Ez a BSD vonal nem a Linux disztribúció dömping vonala. A Hello System nagyszerű lehetőségeket rejt, de még nem érte el az 1.0-s verziót, és az utolsó kiadásból hiányoznak azok a funkciók, amelyek a 0.5-ös verzióban jelen voltak, például az asztali dokkoló.

Hozzászólások

Ha valaki...

Ha valaki kipróbálta, egy rövidke összefoglalót írhatna róla...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve