Foliate szebb, egységesebb kinézettel érkezik

A Foliate az egyik legjobb e-könyv-olvasó Linuxhoz, és most jelent meg egy jelentős frissítés.
Az alkalmazást „a nulláról újraírták a legújabb platformkönyvtárak, a GTK4 és az Adwaita segítségével, frissített felülettel és jobb teljesítménnyel” – mondja a fejlesztő.

A GTK4-re való portoláson túl a Foliate 3.0 saját könyvtárat is használ az ePub-ok elemzéséhez és megjelenítéséhez, és már nem támaszkodik az Epub.js-re vagy a KindleUnpack-re. Ennek az az előnye, hogy „nagyon lecsökkenti az indítási időt és a memóriahasználatot”, mivel a teljes fájlok már nem töltődnek be teljes egészében a memóriába.

Bár a mondás azt tartja, hogy soha nem szabad egy könyvet a borítója alapján megítélni, a Foliate 3.0 különféle vizuális fejlesztéseivel (a libadwaita jóvoltából) nehéz nem megtenni!

Sokkal egységesebb

A könyvek megjelenítéséhez a Foliate 3.0 egyetlen, egységes ablakot használ a könyvtár és e-könyvnézegető képéhez. Ez nagy változást: könnyebben koncentrálhatok a tartalom olvasására, nem pedig az alkalmazásablakok, munkaterületek és így tovább kezelésére. Nagyon igényes kinézete van így nem csalódsz benne!

A lapozó módban már több mint 2 oszlop (az ablak szélességétől függően) van, valamint bevezető animációk, valamint 1:1 arányú érintőképernyő és érintőpad mozdulatok érhető el. Ezen kívül egy új ctrl + mbillentyűparancs megkönnyíti a lapozásos és görgetett elrendezések közötti váltást. Hasznos funkció.

A könyvtár betöltése görgetéskor indul el, nem pedig gombkattintásra, a „könyvjelző hozzáadása” gomb átkerül a fejlécsávba (és a könyvjelzővel ellátott oldalakon szalagsáv látható), míg egy új oldalsáv könyvjelzőket, tartalomjegyzéket, megjegyzéseket és „keresést” tartalmaz.
Az elrendezés így praktikus, kezelése gyors lett.

Másol, beilleszt kezelése

Szeretek szöveget másolni az e-könyvekből, majd máshová beilleszteni. Új lehetőségek állnak rendelkezésre, beleértve a szöveg másolását HTML formázással, a „másolás idézettel” (szerző és könyvcím hozzáadása a másolt szöveghez), vagy ha ePub-fájlból másolok, „másolásazonosító” a CFI másolásához beillesztéshez illetve megosztáshoz.

További változtatások közé tartozik a Foliate szövegfelolvasó funkciójának Speech Dispatcher alkalmazása (támogatás a szüneteltetéshez, kihagyáshoz, szókiemeléshez, SSML-hez, valamint sebesség- és hangmagasság-szabályozáshoz); időbélyegek hozzáadása a megjegyzésekhez; fejezetek és válogatások nyomtatásának képessége; és a PDF-fájlok kísérleti támogatása.

Olvasd el a hivatalos változásnaplót, ha további részleteket szeretnél megtudni minden pontról, kötőjelről és különbségről ebben a kiadásban. Vagy csak fedezd fel és használd a programot.

Ami problémás lehet

Ennek ellenére érdemes elhalasztani a frissítést. Néhány funkciót, köztük az OPDS-t és az offline szótárakat használó részt még ki kell dolgozni, ezért nem szerepelnek a v3.0.0-ban. A CBR, CBT és CB7 fájlok támogatását is eltávolították, bár a CBZ továbbra is támogatott. Igaz egyre jobban csak CBZ tömörítvényben terjednek a dolgok.

Az NVIDIA-felhasználóknak fel kell készülniük arra, hogy az ePub-fájlok megtekintésekor renderelési problémákkal találkozhatnak, főként abban az esetben, ha az ePub-oldalak teljesen üresek. Ez a WebKit ismert hibájának köszönhető. Megoldás A Foliate GitHubon található ) az alkalmazás futtatása WEBKIT_DISABLE_COMPOSITING_MODE=1 környezeti változóval megoldja a problémát. Ezt nem tudtam tesztelni, nincs NVidia kártyám.

A Foliate legújabb stabil kiadását beszerezhető a a Flathubon vagy a Snap Store-ból (bár most a v3.0 csak a --edge csatornában található meg).