Egymillió euró a GNOME-nak!

 Sovereign Tech Fund-tól a GNOME projekt hatalmas 1 millió eurós befektetést kapott!
A GNOME azt tervezi, hogy a készpénzt
„a platform korszerűsítésére, a eszközök és a hozzáférhetőség javítására, valamint a közérdekű funkciók támogatására használja fel” , hozzátéve, hogy a következő projektek és kezdeményezések 2024 folyamán közvetlenül profitálnak majd:

  • A hozzáférhetőség jelenlegi állapotának javítása
  • Egy új akadálymentesítési megoldás tervezése és elkészítése
  • A felhasználói saját könyvtárak egyenként titkosítása
  • Modernizálja a titkosítást
  • Növeli a hardvertámogatás skáláját és minőségét
  • Javítja a minőségbiztosítást és a fejlesztői tapasztalatok támogatását
  • Bővíti a freedesktop API-kat
  • Konszolidálja és javítja a platform összetevőit

A GNOME az egyik legelterjedtebb asztali környezet, talán az egyik legtöbbet használt felület.

A GNOME az alapértelmezett asztali környezet a legnépszerűbb Linux-disztribúciókban, alkalmazásait emberek milliói használják világszerte, és a GNOME-támogatású technológiák az eszközök, platformok és iparágak szédületes sokaságán alapozzák meg a linuxos tapasztalatokat. Könnyebbé teszi a váltást más operációs rendszerekről.

Mivel a Sovereign Tech Fund célja, hogy támogassa „…a nyílt digitális infrastruktúra fejlesztését, javítását és karbantartását” , egyértelmű szinergiája a GNOME projekttel.

Sovereign Tech Fund, mi is ez?

A Sovereign Tech Fund egy, a német kormány által finanszírozott kezdeményezés, amelyet Adriana Groh és Fiona Krakenbürg vezet, akik „sok éves tapasztalattal rendelkeznek a nyílt forráskódú technológiák népszerűsítésében” nemzeti és nemzetközi szinten.

Az Alap a honlapján megjegyzi: „…a nyílt forráskódú ökoszisztéma, bár hihetetlenül sikeres, egyre sérülékenyebb. Sokkal többen használják a szoftvert, mint ahányan hozzájárulnak hozzá. Itt az ideje, hogy befektessünk a digitális közterületekbe, önkéntes közösségekbe, hogy felépítsük azt a digitális világot, amelyet látni szeretnénk.”

Sokkal többen használják a szoftvert, mint ahányan hozzájárulnak hozzá. Felmerül a kérdés, hogy ki, mivel járul hozzá a Linux fejlesztéséhet a maga szintjén? Nem csak anyagiakkal, vagy komoly fejlesztéssel járulhatsz hozzá. Lehet hibákat jelezni egy projektben, amit használsz, lehet blogolni, lehet fórumok kulturáltan segíteni stb. Ha mi nem tesszük ezt meg, akkor ki teszi ezt meg?

Az alap befektetéseinek korábbi kedvezményezettjei közé tartozik a curl, a Fortran, a WireGuard, az OpenSSH, a Yocto Project, valamint az OpenJS Foundationnel való együttműködés a Javascript ökoszisztéma infrastruktúrájának és biztonságának javítása érdekében. Látható, hogy nem kezdő csapat a jó és érdekes projektek támogatásában!

A Sovereign Tech Fund támogatja a nyílt forráskódú infrastruktúrát a legkritikusabb módon: pénzzel.

Jövőnk finanszírozása

Ez a GNOME projekt, a nyílt forráskódú és mindannyiunk számára, akik az általa felügyelt technológiákat használjuk és azokra támaszkodunk, jelentős győzelem. Ezzel a befektetéssel a GNOME tovább összpontosíthat a jól működő dolgokra, új funkciókat fejleszthet ki, és megkönnyítheti az emberek számára a projekthez való hozzájárulást.

Hozzászólások

kami911 képe

Az Sovereign Tech Fund

Az Sovereign Tech Fund jelentős 1 millió eurós befektetése a GNOME projektbe valószínűleg pozitív hatással lesz a projekt jövőjére és fejlesztéseire. Az ilyen típusú támogatások lehetővé teszik a projekt számára, hogy fejlessze és javítsa a meglévő funkciókat, valamint újításokat vezessen be, ami nagyon izgalmasan hangzik. Az említett tervek, mint a hozzáférhetőség javítása, titkosítás modernizálása, hardvertámogatás bővítése és minőségének növelése, a minőségbiztosítás és fejlesztői tapasztalat növelése mind hozzájárulhatnak a GNOME projekt vonzerejének és hatékonyságának növekedéséhez.

A Sovereign Tech Fund korábbi támogatása más nyílt forráskódú projekteknek, mint például a curl, a Fortran, a WireGuard és az OpenSSH, azt mutatja, hogy a támogatott projektek magas minőségűek és fontosak a digitális infrastruktúra fejlesztése szempontjából. A GNOME projektnek való támogatásukkal a Sovereign Tech Fund hozzájárulhat a Linux és a nyílt forráskódú szoftverek egészének fejlődéséhez és stabilitásához.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bocs, egy kicsi kukacoskodás

Nézzétek el nekem, de van egy furcsa érzetem.

Miért a pont GNOME? Meg a múltbelieket nézve, miért a Fortran?

Jó, tudom nem itt kellene ezzel pampogni, most csak hablatyolok.

Persze, a nyílt megoldások fontosak. Erre jutott a Linux alapítvány is egy idén közzétett tanulmányában. (Az a Linux alapítvány, amelyiknek az alapítói, és tagjai a nagy IT multik, amelyik a munka során MAC meg Windowsos gépeket használ, és a közzétett dokumentumokat Adobe szoftverekkel készíti - mindez kiolvasható a dokumentumok tulajdonság lapján).

Szóval a tanulmány egy nagy felmérésen alapult, és az volt a megállapítása, hogy a nyílt rendszerek penetrációja úgy 57%. Ebbe nem csak a Linux van benne, hanem az összes nyílt ipari megoldás is, mint RISC, Arduino, de egyéb "névtelen" megoldások is, amik sokkal nagyobbak. (Érthetőbben, pl. egy gyári gépsor lehet zárt, ebben az esetben a telepítő cég kiköti, hogy azt javítani, karban tartani és főleg bővíteni csak neki van jogosultsága, vagy lehet nyílt, az ilyen gépsor azért nyílt, mert a telepítő cég nem alkalmaz semmiféle kikötést, azt bárki más javíthatja, és főleg ha bővíteni kell, akkor bárki más hozzáilleszthet)

Szóval a civilizációnk technikájának az 57%-a nyílt, ez több, mint a zárt, tehát  fontos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve