Clonezilla új verziója 6.5.8 kernellel

A Clonezilla Live karbantartója, Steven Shiau bejelentette a Clonezilla Live 3.1.1 kiadását és általános elérhetőségét, mint a Debian-alapú (Sid alapon) élő rendszer legújabb stabil verzióját, amely lemezklónozási és lemezképalkotási feladatokat hajt végre a nyílt forráskódú Clonezilla segédprogrammal.

A legnagyobb újdonság egy új kernel, nevezetesen a Linux 6.5.8 verzió, amely jelentős frissítés az előző kiadásban használt Linux 6.1.25-höz képest, annak ellenére, hogy tény, hogy a Linux 6.1 egy hosszú távon támogatott sorozat. De ez az újabb eszközöket is támogatja, így megfelelőnek tünik a váltás.
A Clonezilla Live 3.1.1 számos lemezklónozási/lemezképalkotási fejlesztést tartalmaz, kezdve a Partclone 0.3.27 frissítéssel, amely hozzáadja a --read-direct-io (adatok olvasásához a SOURCE partícióról gyorsítótár nélkül) és --write-direct-io (az adatok gyorsítótár nélküli TARGET partícióra írásához) opciókat.
Támogatja a gyökér fájlrendszer extra „root” könyvtárát is GRUB újratelepítéssel, így javítani tudja a Fedora Linux 38 és újabb rendszereket is. Ráadásul egy új -edio opció került hozzáadásra a szöveges módú felhasználói felület varázslóhoz, amely lehetővé teszi a közvetlen IO-t, amikor a Partclone-t használja az NVMe SSD-meghajtók mentésére vagy visszaállítására.
Aki SSD-t használ, jó hírként értékelheti, hogy a Clonezilla Live 3.1.1 frissíti az ocs-park-disks segédprogramot, hogy csak a HDD lemezmeghajtókat parkolja le, és az SSD-ket ne.
Az új Clonezilla Live kiadás alapértelmezés szerint használatos lett a -z9p (párhuzamos zstd tömörítés) a szöveges módú felhasználói felületen lemezkép mentésekor, lecseréli a mlocate csomagot plocate-re a fájlok megtalálásához, támogatja a linux/initrd GRUB parancsokat az UEFI rendszerindításhoz stb.
A Clonezilla Live 3.1.1-es verziójában található változásokkal kapcsolatos további részletek a kiadási bejelentésben.

Ha valakit nem nagyon érdekelnek a technikai részletek, elég annyit tudni: az új jobb lett. Ami ennél a programcsomagnál, - bár inkább lehetne egy speciális disztribúciónak mondani, - nem újdonság.

A Clonezilla Live 3.1.1 letölthető a hivatalos webhelyről .

Mi az a clonezilla?

A Clonezilla egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver csomag, amelyet a merevlemez vagy a számítógép teljes másolására és visszaállítására használnak. Gyakran alkalmazzák rendszermásolásra és biztonsági másolatok készítésére. Tehát gyakorlatilag egy olyan eszköz, amely segít a merevlemez másolásában és az adatok biztonsági másolatának készítésében. Szóval, ha valaha szükséged lenne egy megbízható másolási és visszaállítási megoldásra, a Clonezilla jó lehetőség lehet. Élő (Live) módban működik, ami gyors, hatékony beavatkozást adhat olyan eseteben is, amikor a gépen nem tudunk rendszert indítani. Lemezek, rendszerek másolásához, mentéséhez, és visszaállításához az egyik legelterjedtebb megoldás.

Én a Ventoy rendszerű USB-s telepítős, élő képeket tartalmazó pendrájvomon már frissítettem az új verzióra! Szerencsére nem nagyon van szükségem rá, de jobb ha van, mintha gond esetén nem lenne!

Hozzászólások

Szuper alkalmazás amúgy!

Majd egyszer talán, nem tudom mikor, írok egy kis összehasonlítást, de tényleg szabad a gazda, ha valaki átvállalja.

A lényeg, hogy bár fapadosnak tűnik, egy sereg olyan dolgot tud, amit más programoknak csak a drága kiadásai tudnak. Ugyanis lemezklónozó, partíció kezelő alkalmazással Dunát lehet rekeszteni, de azok ingyenes verziói keveset tudnak, bár tény, hogy sokkal dizájnosabb a megjelenésük.

Az én kedvencem az, hogy össze tudja nyomni a másolatot, ha pl. a cél lemez kisebb, mint a forrás lemez. Ilyent az egyéb lemezklónozóknak csak az extra fizetős változatai tudnak. Vagy ha van, ingyenes partíció menedzser, amivel össze lehet zsugorítani másolás előtt a partíciót, akkor az rendszerint csak egyféle fájlrendszert ismer. Mondjuk Gparted tud többet is, de Clonezilla esetén nem kell ilyesmikkel külön vacakolni sem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve