Az OpenMandriva új kiadása megérkezett

Az OpenMandriva Lx 5.0 a legújabb KDE Plasma 5.27.9 asztali környezetet tartalmazza, amelyet a legmodernebb 6.6.2-es Linux kernel hajt. Itt vannak az újdonságok!

Az OpenMandriva különleges helyet foglal el a tapasztalt Linux-felhasználók szívében, felidézve figyelemre méltó örökségének dédelgetett emlékeit. A Mandrake és a Mandriva, két történelmileg jelentős Linux disztribúció folytatását és evolúcióját képviseli, amelyekkel sokan kezdtük Linuxos kalandunkat több mint 20 évvel ezelőtt.
Anno rég, még a hőskorban ezeket is kipróbáltam, akkoriban nagyon megtetszettek, Könnyű volt telepíteni, és majdnem minden azonnal müködött is.

Ezért minden új kiadás figyelemre méltó alkalom, és ez vonatkozik a most bemutatott OpenMandriva Lx 5.0-ra is, amely 21 hónappal az előző Lx 4.3 verzió után érkezett. Lássuk tehát, mi változott.

OpenMandriva Lx 5.0 jellemzői

Kezdjük egy magyarázattal, hogy tisztázzuk az esetleges zavarokat azok számára, akik nem követik szorosan a terjesztési kiadásokat. Az OpenMandriva Lx a disztribúció stabil, rögzített kiadásait képviseli, míg a 2023 elején indult ROME sorozat a gördülő kiadási ág.

Ennek tudatában figyelemre méltó, hogy az OpenMandriva Lx 5.0-t izgatottan várták, és az eredmény indokolja a várakozást.

Mielőtt azonban rátérnénk az újdonságokra, a nagy hír az, hogy a Linux disztríbúció új változatokkal tervezi bővíteni látókörét, beleértve a szerverközpontú pörgetést és a különböző ARM-kártyákra szabott verziókat, amelyek várhatóan hamarosan használatra készek lesznek.

Ennek fényében törekednek a teljesen nyitott grafikus stack beépítésére, még a Rockchip 3588 kártyákban található Mali G610-hez hasonló GPU-kon is, a jelenlegi pillanatképek pedig ígéretes eredményeket mutatnak.

Sőt, egy RISC-V port is folyamatban van, bár várhatóan nem lesz kész a fixpontos kiadásra a 6.0-s verzió megjelenése előtt. Most térjünk vissza a kiadáshoz.

Az OpenMandriva Lx 5.0 a legkorszerűbb 6.6-os Linux kernellel érkezik, amely egy váratlan fordulat következtében LTS-vé vált. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók az elkövetkező három évben stabil és támogatott élményre számíthatnak.

De természetesen a disztribúció középpontjában mindig is az asztali felhasználók álltak, és ebből a szempontból igencsak kielégítőnek találják a kínálatát. A KDE felhasználók élvezni fogják a legújabb Plasma 5.27.9-et, a KDE Frameworks 5.112-vel és a KDE Gear 23.08.3 alkalmazáscsomaggal együtt.

A GNOME 45.1 legújabb verziója, amely számos fejlesztést tartalmaz, lenyűgözi a felhasználókat az OpenMandriva Lx 5.0 GNOME kiadásban.

OpenMadriva Lx 5.0 GNOME Edition

Ezenkívül azok, akik kedvelik a hatékony LXQt asztali környezetet, elégedettek lesznek a legújabb LXQt 1.4-es frissítéssel, amely az OpenMandriva megfelelő kiadásában szerepel.

” fájlrendszerek egyesítése Egy másik figyelemre méltó változás ebben a kiadásban a „ / ” és „ / usr , ami az OpenMandriva fixpontos kiadásainál az első. Ez a változtatás igazodik a Linux ökoszisztéma szélesebb trendjéhez, és várhatóan leegyszerűsíti a fájlrendszer hierarchiáját és karbantartását.

Ebben a kiadásban a biztonság volt a legfontosabb. Az összes közelmúltbeli sebezhetőséget, beleértve a kritikus könyvtárakat, például a glibc-t és a curl-t érintő sebezhetőséget is, azonnal orvosolták a megfelelő javításokkal, amelyek bemutatják a disztribúció elkötelezettségét a felhasználók biztonsága és a rendszer integritása iránt.

Szoftver szempontból az OpenMandriva Lx 5.0 frissítéseket kínál az összes kliens alkalmazáshoz, és az alapértelmezett telepítésben a következőket találja:

  • LibreOffice 7.6.3
  • GIMP 2.10.36
  • Krita 5.2.1 (Plasma Edition)
  • Chromium 119 (Plasma Edition)
  • Firefox 120 (GNOME kiadás)

Természetesen az ismert rendszerkezelő eszközök, köztük a dnfdragora is könnyen elérhetők, a házon belüli OpenMandriva Control Centerrel együtt. Ezek az eszközök arról híresek, hogy hatékonyan kezelik a rendszer különféle szempontjait, és zökkenőmentes és intuitív élményt nyújtanak a felhasználóknak.

Végül, fennállásának 10. évfordulója alkalmából az OpenMandriva egy különleges csemegét is beiktatott a hátterek rovatba: a legjelentősebb OpenMandriva háttérképek felvonulását, nosztalgikus utazást kínálva az évek során fejlődő esztétikán keresztül.

Itt olvashatsz többet a kiadási közleményben Az összes változásról részletes tájékoztatást kapsz, bár a legtöbb felhasználónak elegendő: ez szép és jó lett!. Ha szeretnéd kipróbálni az OpenMandriva Lx 5.0-t, a telepítő ISO lemezképek elérhetők a SourceForge webhelyen.

A fejlesztők nyomatékosan javasolják, hogy az OpenMandriva Lx 4.x kiadások felhasználói az 5.0 új telepítését válasszák! Ha azonban továbbra is helyben szeretne frissíteni, kövess az itt leírt utasításokat.

Pár szó az OpenMandriva Linuxról

Az OpenMandriva Linux egy közösség által fejlesztett, könnyen használható és sokoldalú operációs rendszer, amelyet főként személyes és asztali számítógépekhez terveztek. Azért érdemes lehet használni, mert:

  1. Felhasználóbarát: Könnyen telepíthető és használható, így kezdő felhasználók számára is megfelelő választás lehet.
  2. Frissítések és csomagkezelés: Rendszeresen frissülnek a szoftverek és a csomagok, így mindig a közel a legújabb változatokat kaphatod meg.
  3. Közösségi fejlesztés: Az OpenMandriva-t egy aktív közösség támogatja, amely folyamatosan dolgozik azon, hogy javítsa és fejlessze a rendszert
  4. Kiterjeszthetőség: Széles körű alkalmazások és szoftvercsomagok állnak rendelkezésre az OpenMandriva rendszerén belül, így sokféle felhasználási lehetőséget kínál.
  5. Szabad és nyílt forráskód: Az OpenMandriva Linux nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy a felhasználók szabadon megismerhetik és módosíthatják a kódot, ha szükségük van rá.

Ezek az előnyök meggyőző lehetőséget kínálnak azoknak, akik szabadon és könnyedén használni szeretnék az operációs rendszerüket, illetve akik értékelik a közösségi támogatást és a frissítéseket. Azonban mindenki saját igényei szerint választ operációs rendszert, így mindig érdemes kipróbálni többet is, hogy megtaláld az igényeidnek legjobban megfelel.

Ha esetleg kipróbálod, vagy netán ezt használod, akkor a linuxmint.hu oldalon egy blogbejegyzést, vagy a hír alatt egy kommentet tegyél meg!