Az EndeavourOS Galileo megjelent, dobta az XFCE-t

Az EndeavourOS Galileo megjelent, az Xfce-ről a Plasmára váltott alapértelmezett asztali számítógépként, és néhány közösségi kiadást elvetett.

Az EndeavourOS egy felhasználóbarát, Arch Linuxon alapuló Linux disztribúció, amely arról híres, hogy egyesíti az Arch rugalmasságát és a legmodernebb szoftvereket egy felhasználóbarátabb megközelítéssel.

Az Arch Linuxtól eltérően, amely megköveteli a felhasználóktól a rendszer konfigurálását az alapoktól kezdve, az EndeavourOS egyszerűbb beállítást biztosít egy grafikus felhasználói felület telepítőjével, így ideális belépési pont az Arch ökoszisztéma újoncainak.

Ezeknek a jellemzőknek köszönhetően az Arch Linux-rajongók kedvelt választása lett, akik alig várják a legújabb verzióját. És most megérkezett – bemutatjuk az EndeavourOS Galileót.

EndeavourOS

A 6.6.1-es Linux kernelre épülő EndeavourOS Galileóval való munka igazi öröm az érzékszervek számára, mivel a részletekre való odafigyelés nyilvánvaló. Mielőtt azonban továbblépnénk, meg kell osztanunk valami fontosat. A telepítés szép, jól bekonfigurált és a modern kornak megfelelően a kinézetre is sokat adnak. Bár a funkcionalítást nem segíti a jó jinézet, de vonzóvá teheti a Linux disztribúciót, hizsen a könyvet is a borítójáról itélünk meg.

Galilei akadályai

A Galileo megjelenése korábban várható volt, de a fejlesztők kissé késleltették. Mostanra kiderült, hogy ennek a visszaesésnek az egyik aggályos oka az, hogy néhány eredeti fejlesztő távozott a projektből.

Sajnos a legtöbb eredeti fejlesztő kilépett a projektből, és senki sem vette át tőlük, hogy minden Calamares frissítéssel működjenek.

Ez az oka annak, hogy a Galileo kiadás az első, amely megszünteti a Sway, Qtile, BSPWM, Openbox és Worm kiadásokat. Szerencsére továbbra is elérhetők manuális telepítésre ezen a GitHub oldalon.

Remélhetőleg a Linux űrhajós állomás feletti csillagok ismét fényesen ragyognak majd, és ezek a kihívások történelemmé válnak, ahogy új fejlesztők csatlakoznak ehhez a fantasztikus projekthez. Most térjünk vissza magához a kiadáshoz.

A KDE plazma a középpontba kerül

Az EndeavourOS Galileo az Xfce-t KDE Plasmára cserélte, mint alapértelmezett asztali környezetet élő módban és offline telepítésben, amely a legújabb és legjobb Plasma 5.7.29-et kínálja a KDE Frameworks 5.112 és a KDE Gear 23.08.3 alkalmazásgyűjteményével együtt.

Ez a fejlesztés és karbantartás egyszerűsítését célzó döntés natívabb élményt biztosít a Calamares telepítőt használó fejlesztők számára. Természetesen az Xfce opció marad az online telepítés során.

Megjegyzés: nem biztos, hogy én jónak találom, hiszen a gyors KDE fejlesztés, és egy Arch közel azonnali frissítési metódusa okozhat problémákat. Bár az Arch nem feltétlen azt a réteget célozza meg, akiknek ez gondot okoz, de nagyon kezdőket zavarba ejtheti még a legkisebb hiba is.

Továbbfejlesztett hálózati szolgáltatások és biztonság

Az új kiadás a közösségi visszajelzésekre reagálva engedélyezte a helyi gazdagépnév-feloldást az új telepítéseknél, és egyszerűsítette a hálózati nyomtatók beállítását.

Ezenkívül a Galileo kiadásával a disztribúció megerősítette biztonsági intézkedéseit azáltal, hogy robusztusabb LUKS2 titkosítást (argon2id) valósított meg, amikor a systemd-boot rendszerindítással rendelkező LUKS-t választották. Ez a változás biztosítja, hogy a LUKS titkosítást választó felhasználók a fokozott adatvédelem előnyeit élvezzék.

Ha már a biztonságról beszélünk, megemlítjük azt is, hogy az EndeavourOS egy előre konfigurált tűzfalat tartalmaz, amelyet könnyen kezelhetünk egy praktikus grafikus felhasználói felületen keresztül..

Egyszerűbb telepítés és rendszerfejlesztés

A csomagütközések elkerülése érdekében az EndeavourOS Galileo eltávolította a több asztali környezet telepítésének lehetőségét a telepítés során. A felhasználók mostantól csak egy DE/Window Managert választhatnak ki a Calamares telepítőben. A csomagválasztó képernyőt is átalakították az áttekinthetőség és a felfedezhetőség érdekében.

Ráadásul a fejlesztések kiterjednek a rendszerkonfigurációkra is. Az EFI-partíciók engedélyei szigorúbbak lettek, különösen a kettős rendszerindítást használó felhasználók számára. Ezenkívül az „ fstab ” fájl már nem tartalmaz felesleges alapértelmezett beállításokat, és a félreértések elkerülése végett eltávolították a telepítés közbeni SELinux figyelmeztetéseket.

"Üdvözöljük" az alkalmazás fejlesztései között

Ebben a kiadásban a Welcome App néhány szép fejlesztést kapott. Például ezek egyike a KDE támogatása mind a telepítőben, mind a telepített rendszerben. Ezenkívül a telepítő nyelvválasztási funkcióját is tartalmazza.
Végezetül az alkalmazás vizuális átalakításon esett át egyszerűsített ikonokkal, ami egy tisztább és intuitívabb felhasználói felülethez járult hozzá. Ezek a kifinomult ikonok illeszkednek a disztribúció által kínált modern esztétikumhoz, javítva az általános megjelenést és a Linux érzést.

Frissített csomagalap

Végül megemlítjük, hogy az EndeavourOS Galileo frissített csomagalappal érkezik, a fontosabb frissítésekkel, többek között:

  • Calamares 23.11.1
  • Firefox 119.0.1
  • mpv 0.36.0
  • Mesa 23.2.1
  • Xorg-server 21.1.9
  • nvidia-dkms 545.29.02

A kiadási közleményben többet is közölnek a fejlesztésekről.

Összefoglalva

Szebb és jobb lett. Aki kedveli az Arch vonalat egy logikus választás ez a Linux disztribúció. Kezdőknek, vagy Arch-ra áttérőknek megfelelő: a KDE kezelése viszonylag egyszerű, tetszetős és funkcionális a beállító felülete. Haladó Arch ahsználóknak a gyors és grafikus telepítés miatt megfelelő lehet, mert az összes Arch előnyt élvezhetik, de a manuális telepítési procedura nélkül.

Hozzászólások

Megjegyzés:

Én használtam egy ideig, semmi komolyabb hibája nem volt. Bár sokan az Arch alapokon működő rendszereket instabilnak tartják, de ezt kis odafigyeléssel ki lehet kerülni: nem kell azonnal, naponta többször frissíteni, ki kell várni, hogy mások leadják a hibákat és azok javítva legyenek.

 

Ha van tapasztalatod, vagy akár véleményed erről a Linux Disztribúcióról, írd, meg kommentben!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Endeavour OS

Igen van némi tapasztalat az Endeavour OS-ról, igaz nem KDE, hanem Cinnamon asztali környezettel, ami már 6.0 Cinnamont, és 6.6.2 kernelt tartalmaz. Az is igaz, hogy bármely Arch alapú disztro, amelyik az Arch repot használja tudja ezt. Ezért inkább az a kérdés, hogy melyik DE-t vagy WM-et akarod használni. A különböző disztrok más és más beállításokkal hozzák a különböző kőrnyzeteket, a kérdés az hogy neked melyik felel meg a legjobban. Lehet az is megoldás, hogy felteszel mondjuk egy Arch esetleg Debian alapot és a kiválasztott környezetet, azután szépen beállítod. Nem kis munka és utánjárás.

Ha már Arch és KDE, akkor nekem a Garuda jött be, de tetszett a Q4OS is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen ez a kedvenc operációs

Igen ez a kedvenc operációs rendszerem, sok Linuxot kipróbáltam de ép hardveren ennél nincs gyorsabb. Amit hiányolok benne az a Manjaroban megvan. Nevezetesen a panelen lévő kis pajzs ami a frissítéseket jelzi. Balacy írja "  nem kell azonnal, naponta többször frissíteni, ki kell várni, hogy mások leadják a hibákat és azok javítva legyenek."  Igen ekkor kellene megjelenni az értesítésnek a kis pajzson. Szorgalmasan írogatom minden nap parancssorba Sudo pacman -Syu vagy sudo pacman -Syyu. Sokat dolgozhatnak a rendszeren mert nagyon sűrűn jön kisebb nagyobb frissítés. Kicsi a csapatuk de igen szorgalmas. Megpróbálom napokig nem frissítem parancssorból, talán egyszer jelezni fog valahol, hogy ideje lenne. Ennyi, ha valakinek van tapasztalata erről kérem írja le ide.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen ez a kedvenc operációs Igen ez a kedvenc operációs

#3

#3 Manjaroban erröl a pamac csomagok gondokodnak, az Arch tárolókban nem szerepel, de AUR-ból feltehető, ez Manjaro progi, az Endeavour-ban szándékosan nem szerepel a fórumuk szerint. Esetleg conkyban a checkupdates segítségével rögtön kijelezheted, hogy van-e frissités.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A mai napig ez a

A mai napig ez a leggyakrabban használt asztali operációs rendszerem. Tapasztalataim alapján még zökkenőmentesebben működik, mint a Linux Mint, és persze gördülő kiadású disztribúció lévén jóval frissebb csomagokat is tartalmaz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve