Amazon Linux verziót fejleszt magának?

Az Amazon a hírek szerint saját Linux-alapú operációs rendszerén dolgozik, hogy leváltsa az Androidot Fire TV-jein, okoskijelzőin és egyéb, nem táblagépein. Vega kódnéven fejlesztik.
Források szerint az Amazon saját iOS/Android versenytársát építi fel, és az Amazon Device OS csoporton belül több száz embert bízott meg ennek megépítéséhez.
Ide tartozik Zibi Braniecki, a Mozilla egykori mérnöke is, aki az év elején Twitter-üzenetben közölte, hogy az Amazonnál dolgozik egy „következő generációs operációs rendszeren az intelligens otthonokhoz, autóiparhoz és más Amazon Devices termékcsaládokhoz”.
Az operációs rendszer fejlesztésének nagy része már megtörtént. A hírek szerint arra számítanak, hogy a Vega a jövő év elején Fire TV-kben debütál. Most készül egy SDK a kiadásra, így a fejlesztőknek van idejük átadni alkalmazásaikat a Vegára a debütálás előtt

„Az Amazon új operációs rendszere szintén a Linux egy ízére épül, és egy webes továbbító alkalmazásmodellt használ. Az alkalmazásfejlesztőknek azt mondják, hogy a React Native-ot használják alkalmazási keretrendszerként, amely lehetővé teszi számukra, hogy natív alkalmazásokat készítsenek Javascript-alapú interfészekkel” – mondja Roettgers.

A React Native egy okos választás, mert több platformon működik, így azok a fejlesztők, akik már készítenek iOS/Android alkalmazásokat, könnyen eljuttathatják azokat az Amazon Vegához.

Az Amazon nem használ már Linuxot?

A Vegát kisebb fogyasztású, erőforrású eszközökben fogják használni, mint például a Fire TV és hasonló, nem számítástechnikai termék. Az Amazon számos eszközt gyárt, beleértve az okostévéket, kijelzőket és hangszórókat.

Míg az Android szintén Linux-alapú operációs rendszer, és az Amazon saját Fire OS-e egy Android-alapú fork, a Vega láthatóan nem egy másik Android-fork, és nem is AOSP-n alapul. Ez egy teljesen új, használható Linux kiadás.
A források szerint az Amazon végső célja az, hogy az összes új hardvereszköz esetében letérjen az Androidról. Ami logikus lépés, mert így független lesz egy másik nagy vállalkozás termékétől.

A Vega olyan kisebb fogyasztású eszközökre készült, amelyek küzdenek az Android, a látszólag mobiltelefon operációs rendszer által biztosított méretnövekedéssel. Vagyis Fire TV-vel, intelligens kijelzőkkel és okoshangszórókkal, IoT-eszközökkel és az Amazon automatizált ambícióival egy szikárabb, ezekre hangol rendszer érkezhet.

Tehát a Vega nem lesz Android-gyilkos, nem fog nagy neves alkalmazásokat hozni a szokásos Linux disztribúciók javára, és az Amazont nem dicsérjük, hogy valami őrülten menőt csinált, például új Linux-táblagép-felületet hozott létre! Ez nem egy új disztribúció vagy Linux alapú eszköz lesz, hanem a saját termékeit hajtja csak. De ha a Vega beválik, ha jól működik, és ha sikernek bizonyul a fogyasztók körében, ki tudja, mit tudna támogatni, megtenni vagy futni a jövőben.

Többi Linux mit nyer?

A Vega minden bizonnyal csökkenteni fogja az Amazon Androidtól (és bizonyos mértékig a Google-tól) való függőségét, gyorsabb innovációt tesz lehetővé (sok Fire-eszköz továbbra is Android 7-en fut), és agilis, könnyű és egységes platformot biztosít számukra minden eszközükön. Az ilyen eszközön biztosan nyernek a fogyasztók, de a többi Linux nem valószínű.