A Calibre 7.0 tényleg jobb lett!

A Calibre fejlesztője, Kovid Goyal ma bejelentette a Calibre 7.0 legújabb stabil verziójának kiadását és általános elérhetőségét, valamint ennek a hatékony, ingyenes, nyílt forráskódú és többplatformos e-könyvkezelő szoftvernek a jelentős frissítését.

A Caliber 7.0 több mint egy évvel a Caliber 6.0 után érkezik, és bevezeti a linkeket, képeket, valamint a szerzők, sorozatok, kiadók, címkék és kapcsolódó elemek rich text formázását tartalmazó jegyzetek tárolásának lehetőségét. A felhasználók kereshetnek, böngészhetnek, linkelhetik ezeket a jegyzeteket az alkalmazáson belül, vagy exportálhatják őket önálló HTML-fájlként. Így nem csak a könyveket katalogizálják, hanem azokból egy komolyabb adatbázis is építhetnek. Sorozatok, összetartozó témákat linkelhetnek össze.

Egy másik érdekes újdonság a Calibre 7.0-ban az úgynevezett „Audio EPUB” könyvek támogatása, amelyek előre rögzített hangot tartalmaznak, amely felolvassa a szöveget. A Calibre fejlesztője, Kovid Goyal azonban megjegyzi, hogy ez a funkció a szabadalmaztatott kodekekkel kapcsolatos problémák miatt vagy működhet vagy nem Linux rendszereken. Ha szöveget szeretnél felolvastatni, akkor a már említett SpeechNote lehet a megoldás.

Az új Calibret kiadás egy régóta kért funkciót is tartalmaz, nevezetesen a könyvhöz társított „adat” fájlok tárolásának lehetőségét, valamint a fájlok alkalmazáson belüli automatikus kezelésének támogatását. A felhasználók további adatfájlokat adhatnak hozzá a könyvhöz, ha kiválasztják a könyvet.

„Az adatfájlokat úgy is kezelheti, hogy jobb gombbal kattintson a Metaadatok szerkesztése gombra, és válassza az Adatfájlok kezelése lehetőséget. Az adatfájlok egyszerű fájlok, amelyeket a könyv mappájában lévő adatalmappában tárolnak. Az ilyen fájlok gyakori felhasználása a könyvhöz kapcsolódó más borítók vagy kiegészítő anyagok tárolása” – mondta Kovid Goyal.

Végül, de nem utolsósorban, a Calibre kapott egy saját privát Lomtárat, amely megkerüli az operációs rendszer kukáját. Ez lehetővé teszi egy könyv és metaadatainak egyszerű visszaállítását a véletlen törlés után, egyetlen kattintással. A Lomtár funkcióval a nemrég törölt könyvek között is böngészhet.

Ettől eltekintve a Calibre 7.0 támogatja a HTML képtérképeket az e-könyv-nézegetőben, hozzáad egy „Elemek megjelenítése a kiválasztott könyvekben” opciót a címkék és szerzők kezeléséhez, és egy új gombbal frissíti a tartalomkiszolgálót, hogy visszatérjen a Könyv részleteihez, valamint a három legutóbb hozzáadott könyv megjelenítése az alapértelmezett könyvtárban.

Támogatja továbbá az új hírforrásokat, köztük a Bookforumot, a Kirkus Reviews-t és a Poetry Magazine-t, valamint javítja a meglévő hírforrások támogatását, mint például a Financial Times, a National Geographic, a Hamilton Spectator, az MIT Tech Review, a Bloomberg, a Washington Post, a Project Syndicate, Cumhuriyet, Foreign Affairs, Harvard Business Review és Wall Street Journal.

Természetesen számos hibát és problémát megoldottak a jobb stabilitás és megbízhatóság érdekében, ezért nézd meg a teljes változásnaplót további részletekért. Letöltheted a hivatalos webhelyről_ a Calibre 7.0 -t bináris csomagként 64 bites és AArch64 (ARM64) rendszerekhez, amelyeket gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúción futhat anélkül, hogy bármit is telepíti kellene. Természetesen a flathub oldalon már a legújabb van fenn!