Te milyen problémákkal találkoztál a Linux használata során? Mi volt a megoldás?

kami911 képe

Milyen kihívásokkal találkoztatok a Linux használata során? Mi az, ami nem ment?  Hogyan tudtatok megoldani? Lett-e végleges megoldás? Valamiben tudunk-e még segíteni?

Hozzászólások

Én nem találkoztam semmi

Én nem találkoztam semmi gonddal, nagyjából tisztában voltam vele, hogy a Linux mire használható és mire nem, igy, amelyik gépre az került fel, azokon gyönyörűen teszi dolgát és nincs semmi nyűgje. Illetve, 1 Cannon nyomtató/scan volt 1 kis probléma, de az is kb 10 perces keresgélés után, megoldódott. Az idők folyamán, igaziból, azokon lepődök már meg, hogy egyre több dolog megy már linuxon is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

klónja?!

kami911!

Nekem ez valahogy kilóg címből. Gyenge tippem, hogy a szerkesztői változat címéből nem lett törölve a „klónja” szó és véletlenül így lett aktiválva a cikk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

#2 igen, így lett, javítva.

#2 igen, így lett, javítva.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#2 igen, így lett, javítva.

#2.1 Köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Te milyen problémákkal találkoztál a Linux használata során?

Talán a hardverekkel volt a legtöbb gondom. Debianon az USB-s WiFi-adapter nehezen kelt életre, ami Linux Minten nem probléma - itteni segítséggel végül sikerült működésre bírni (a Debiant amúgy mostanában nem használom). Az USB-s AVerMedia TV-tuner nem volt hajlandó működni, úgyhogy ment vissza az üzletbe (pedig jó lett volna, mert a DVB-T2-t is támogatta). A mostani gépemben az NVIDIA GeForce 940M videóchip használhatatlan, pedig adnak ki újabb-és újabb drivereket hozzá - így kénytelen vagyok az Intel processzorban lévő grafikus chippel dolgozni (szerencsére ez utóbbi legalább a hardveres videókódolást támogatja).
Ami a rendszert illeti, legutóbb az upgrade nem sikerült főverzió váltáskor, mert nem indult utána a Linux Mint, így most van egy 20.3-as és egy 21-es verzióm (két lemezen). A másik az UEFI-telepítés: a gépem támogatja, de én nem használom, mert problémás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NVIDIA GeForce 940M és verziófrissítés 20.3-ról 21-re

#3

... legutóbb az upgrade nem sikerült főverzió váltáskor, mert nem indult utána a Linux Mint, így most van egy 20.3-as és egy 21-es verzióm (két lemezen).
Apósom gépén én fellépdeltem több verziót (azt hiszem 19.3-ról) 21.2-ig. Azért macerás tud lenni, ha van már amúgy is működő 21-esed, akkor nem erőltetném, persze, ha a bakancslistádon rajta van, akkor ugorjunk neki!

A mostani gépemben az NVIDIA GeForce 940M videóchip használhatatlan, pedig adnak ki újabb-és újabb drivereket hozzá - így kénytelen vagyok az Intel processzorban lévő grafikus chippel dolgozni.
Ha van kedved, ennek viszont igazán nyithatnál egy témát, szerintem erősen sanszos, hogy ezt közös erővel meg lehetne oldani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NVIDIA GeForce 940M és verziófrissítés 20.3-ról 21-re

#3.1 Szia,

Ugyan ez a gondom. Mondjuk most épp Bunsen-t nyüstölök, de hiába próbáltam, meg olvastam a debian wiki-t nem ment. Vagyi s nem megy most sem. Addig fajult a dolog, hogy jelenleg csak parancssorig jutok, mert kicsit letérdelt a gui. Itt is volt egy vonal, de most épp nem találom.

Ezeket próbáltam:

https://forums.developer.nvidia.com/t/error-nvidia-driver-is-not-loaded-ubuntu-22-04/248732

https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers

Ha tudsz segíteni (tudom nem Mint), akkor telepítek egy frisset. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NVIDIA GeForce 940M és verziófrissítés 20.3-ról 21-re

#3.1.1 A Bunsent én nem ismerem, de ha jól látom Debian az alapja. Az, hogy én tudok-e segíteni nem számít, bízni kell a közösségben erejében. Ha jól látom ez is egy Debian alapú fejlesztés. A Debianban is  van nouveau.
https://packages.debian.org/search?keywords=nouveau

Én első blikkre egy

sudo apt install xserver-xorg-video-nouveau

paranccsal próbálkoznék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

találkozás problémával

Szia mindekinek!

A címben szereplő kérdésre válaszolok.  Tehát csak észrevétel és nem panasz!

Van egy HRI200 eszközöm (japán márka) aminek a szoftverét nem lehet használni a linuxmint 20.03 UNA alatt.

Nem tudtuk megoldani.

Van egy HP 1005 laser nyomtató, nem kezeli a linuxmint 20.03 UNA.

Nem tudtuk megoldani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HP 1005 lézernyomtató

#4 https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=370297
Én már Epson nyomtatóval jártam úgy, hogy csak a PPD fájlt kellett betallózni a megfelelő helyre, ehhez a nyomtatóhoz pedig az rendelkezésre áll: foo2zjs/PPD/HP-LaserJet_P1005.ppd at master · koenkooi/foo2zjs · GitHub

A HPLIP telepítése, esetleg a PPD fájl megadása, szélsőséges esetben a hp-doctor futtatása nálam eddig a HP nyomtatónál mindig elég volt Debianon, Ubuntun.
A korábbi témádat is megtaláltam erről: https://linuxmint.hu/forum/lm-193-cinnamon-hp-1005-nyomtato-hiba

Ha van most is Minted és a nyomtató még mindig a kezed alatt van, meg lehetne próbálni újra.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HP 1005 lézernyomtató

#4.1 Szia!

Nem használok napi szinten winXX rendszert. LM 20.03 megy napi szinten.

Letöltöttem:  hplip-3.23.8.run

futtatás közben itt elakad:

RUNNING HPLIP LIBS REMOVE COMMANDS
----------------------------------
sudo apt-get remove libhpmud0 libsane-hpaio printer-driver-postscript-hp

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Légy oly kedves, nyiss neki egy új témát!

#4.1.1 Attól tartok, jogosan kikapunk, ha itt belefogunk egy esetlegesen sok hozzászólásos próbálkozásnak, talán a régebbit sem volna jó folytatni, én szívem szerint azt javasolnám, hogy nyiss neki egy új témát.

(Én nem vagyok Kim szintjén a parancssoros turkálásban, de igyekszem neked segíteni. A PPD fájl letöltését és megadását nincs kedved kipróbálni? Már írtam, ezt a témát megoldottnak jelölték és itt csak a PPD fájlt kérték, az alany egy Linux Mint 20.3 MATE felülettel. Anyukám Linux alatt nem támogatott EPSON nyomtatóján is elég volt a PPD fájlt betallózni és máris nyomtatott a masina, ezért esélyesnek látom akár azt is, hogy ennyi nálad is elég volna.
Amit még ajánlani tudok: Virtuális gépre feldobok egy Mint 20.3-at és megyek veled, amíg szerény tudásommal képes vagyok. Ha ezt így elfogadod, akkor hajrá! [Az én szerény tudásom határa sokszor nem akadály, elég, hogy látják a többiek, derekasan küzdünk a témával és általában kiegészítik a hiányzó részt. Ez a közösségi segítségnyújtás nagy ereje, a tudás összeadódik. :-) ]
Előkészülök, feldobom virtuális gépre a Mint 20.3-at, csinálok egy rendszer-visszaállítási pontot, letöltöm a legfrissebb HPLIP-et és megpróbálom rá feltelepíteni, ha a folytatás mellett döntesz, legyen alapunk.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HP 1005 lézernyomtató – hplip-3.23.8.run futtatása elakad

#4.1.1 Egyelőre nem nyitottál neki témát, így addig csak ide jegyzetként mindenkitől elnézést kérve!
No feltettem virtuálisba a 20.3-at. Most már én is látom, csak pörög a kurzor... :-(
Visszaállítottam a rendszert.
De nem vagyok ám benne biztos, hogy feltétlen telepíteni kell a legújabb hplip-et és nem felel meg az, ami éppen a tárolóban van.
Amikor korábban próbálkoztatok, akkor épp a 3.20-ast próbáltátok feltenni, most pedig a hplip 3.21.8+dfsg0-1+klbkfocal automatikusan telepítve van.

Ilyen nyomtatóm nincs, de én vagy a PPD kézzel való hozzáadásával vagy a

hp-setup -i -a

utasítással próbálkoznék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

nyomtató

#4.1.1.2

#4.1.1.2

A cups telepítve van?

sudo apt install cups

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HP 1005 lézernyomtató – hplip-3.23.8.run futtatása elakad

#4.1.1.2 Vagy feltenni az LM 21.2-t, vadiúj friss ropogós HPLIP van benne egy sereg HP nyomtató támogatással,

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HP 1005 lézernyomtató – Futattam terminálból...

#4.1.1 Erre aludnom kellett egyet, hogy eszembe jusson. :-)

Futtattam terminálból a

sudo apt-get remove libhpmud0 libsane-hpaio printer-driver-postscript-hp

parancsot, így rendben lement.

Utána az

sh ./hplip-3.23.8.run

már nem akadt el.

Mint már írtam, nem vagyok egy nagy terminálos guru. Van egy HP MF1132 MFP nyomtatónk, azt Ubuntun és Debianok alatt én a

hp-doctor

parancs kiadásának következtében végbemenő folyamat által tudtam eddig összebarátkoztatni a rendszerekkel, rábírni, hogy nyomtasson.
Az éles Mint rendszeremen tegnap megpróbáltam kiadni, de hibát dobott, most viszont a virtuális gépre telepített 20.3-on ez is elindult.
(Annyi nehézséggel én találkoztam már Debianon ezzel kapcsolatban, hogy a sikeres lefutásához a root-nak adnom kellett jelszót, de itt most ez még nem jelentkezett, bár ugye most nincs is HP nyomi csatlakoztatva, pláne nem olyan, mint a tied, így a folyamatok csak részlegesek.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

HP 1005 lézernyomtató – Futattam terminálból...

#4.1.1.3 Megoldódott! cups telepítve volt.

Megoldás csuhas32 által: 

hp-setup -i -a

Felismerte, nyomtat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szuper! Gratulálok!

#4.1.1.3.1 Örülök neki! És talán nem is lettünk annyira OFF-ok, a bejegyzés alatt egy régi problémára sikerült megoldást találnunk.
(Amúgy feltelepítettem egy külső lemezre a 20.3-at, hátha kellenek éles rendszer alól a tapasztalatok a HP nyomtatónkkal kapcsolatban, de erre most már nem lesz szükség.)
Hurrá, hurrá! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve