Ma délután: 2023 Október - OSM minőségellenőrző eszközök, Ublox RTK GPS, közösségi közlekedés

kami911 képe

A hazai az OpenStreetMap közösség formába hozná a havi rendszeres találkozót, amely minden hónap második hétfő délutánjára, estéjére szerveződik. Az első előadás során meg lehet majd tudni, hogyan lehet hatékonyan használni minőségellenőrző eszközöket az OpenStreetMap térképszerkesztés során. A második előadásban két évnyi RTK (Real-Time Kinematic) GPS használat kapcsán összegyűlt tapasztalatokat osztanak meg. Végül az OpenStreetMap és a hazai közösségi közlekedés kapcsolatát mutatja be a realCity fejlesztője.

A havi rendszeres találkozóikon összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetnek térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Helyszín: Millenáris irodaház, Classic oldal, az Ulyssys Kft. harmadik emeleti tárgyalói. A bejutásról majd további részletek lesznek.
(https://www.openstreetmap.org/way/268362233)

1024. Budapest, Lövőház utca 39.

17:00: Végre újra meetup, kezdők és újrakezdők fél órája, kötetlen beszélgetés, ad-hoc közös szerkesztés: kívánságműsor, kérdezz-felelek, bármi közönség igényei szerint, indoor mapping,

18:00: Előadások

Első előadás:
Úr Balázs: Minőségellenőrző eszközök hatékony használatának bemutatása
Az OpenStreetMap térképszerkesztők biztosítják az adatokat a navigációs szoftverekhez, a tematikus megjelenítőkhöz, illetve a nyomtatott változatokhoz is. Ahhoz, hogy a térkép következetes minőséget nyújtson, a meglévő objektumok folyamatos felülvizsgálata szükséges, valamint a kezdő vagy kevésbé jártas szerkesztők hibáinak javítása is elengedhetetlen. A hibák egy részét a felhasználók jelzik térképjegyzetetkkel, másokat a szerkesztők jelölnek meg fixme=* címkékkel, de az adatbázis nagy mérete miatt a hibák jelentős része csak minőség-ellenőrző eszközökkel, automatizáltan kereshető meg. Az előadásomban ezeket az eszközöket és a javítások módját fogom bemutatni 20 percben.

Második előadás:
Gervai „grin” Péter: Két év + RTK
Eltelt azóta egy csomó idő, mióta Kolesár András mesélt a csodapontos GPS-ekről; mesélek egy kicsit a gyakorlati tapasztalatokról, problémákról, amivel egy „átlagos” térképező találkozhat.

Harmadik előadás:
Kőszegi Ricsi: A hazai közösségi közlekedés, a realCity és az OpenStreetMap kapcsolata
Ha utaztatok az elmúlt években a Budapesti Közlekedési Központ, vagy a Volánbusz járatain, esetleg igénybe vettétek a veszprémi, paksi, székesfehérvári közlekedési vállalatok szolgáltatásait, vagy használtátok a utas.hu weboldalt, akkor az utazáshoz OpenStreetMap adatok is felhasználásra kerültek. A fejlesztő realCity bemutatja, hogy a különböző közösségi közlekedési területeken hogyan használja és segíti az OSM-et.

20:20: Zárás, közös séta szintén a Lövőház utcában lévő CoolTour Bár-ba

20:30: Az CoolTour Bár kötetlenül beszélgethetünk tovább. https://www.openstreetmap.org/node/2979673433

HOGYAN JUTHATSZ EL ERRE A MEETUPRA?

A Széll Kálmán téri közlekedési csomóponttól gyalog a Fény utcán keresztül balra fodulva a Lövőház utácára az irodaépület a 39 szám alatt jobb oldalon lesz.

Széna térről egyenesen a Lövőház utcán a keresztül az irodaépület a 39 szám alatt jobb oldalon lesz.

Hozzászólások