Végre ismét sok-sok kiegészítőt fog támogatni az androidos Firefox

kami911 képe

Amióta az androidos Firefox váltott a GeckoView infrastruktúrájára, azóta hiányoznak a Firefox fő erősségének tekinthető kiegészítők derékhada a mobilis böngészőből. A lényegesebbnek gondolt közel 20 kiegészítő eddig is elérhető volt, de a Mozilla most arra törekszik, hogy ez év utolsó negyedében szélesebb körben elérhetővé tegye ezt a szolgáltatást ismét.

Ennek megfelelően az elkövetkező hónapokban a Mozilla elindítja a Firefox for Android bővítmények nyílt ökoszisztémájának támogatását az addons.mozilla.org (AMO) oldalon. Szeptember elején jelentik be a végleges indulási dátumot, de az év vége előtt biztosan számíthatunk a bevezetésre. Íme minden, amit a fejlesztőknek tudniuk kell ahhoz, hogy asztali Firefox-bővítményeiket felkészítsék az AMO-n történő Android-használatra és felfedezhetőségre…

A Firefox lesz az egyetlen nagy Android böngésző, amely nyílt bővítmény-ökoszisztémát támogat majd

Az elmúlt néhány évben a Firefox for Android hivatalosan a bővítmények egy kis részhalmazát támogatta, miközben erőfeszítéseinket a Firefox for Android alapfunkcióinak megerősítésére és a mobil böngésző felhasználók egyedi igényeinek megértésére összpontosítottuk. Mára a Mozilla kiépítette a Firefox for Android nyílt kiterjesztési ökoszisztémájának támogatásához szükséges infrastruktúrát. Jelentős felhasználói igényt várunk további bővítményekre a Firefox for Androidon, ezért miért ne kezdje el azonnal optimalizálni asztali bővítményét a mobilhasználatra?

„A mobilböngészők területén még rengeteg kreatív lehetőség rejlik. A Mozilla a lehető legjobb támogatást szeretné nyújtani a fejlesztőknek, hogy fel legyenek szerelve és képessé váljanak modern mobil webbővítmények készítésére.”

– Giorgio Natili, a Firefox fejlesztési igazgatója

A bővítményfejlesztők ökoszisztémájának támogatása érdekében további útmutatókat, erőforrásokat hoztak létre, és közösségi rendezvényeket tartunk, hogy támogassuk az Androidhoz hasonló, irányított többprocesszoros környezetre való átállást.

Háttérszkriptek átállítása nem állandó eseményoldalakra

A Mozilla mérnökei közelmúltban vezették be a többfolyamatos támogatását a Firefox for Android Nightly-ban. Ez azt jelenti, hogy a kiegészítők már nem ugyanabban a főfolyamatban vannak elhelyezve, mint a Firefox felhasználói felülete. Ez kulcsfontosságú fejlesztés, mivel az Android hajlamos az erőforrás-igényes folyamatok, például a kiegészítők leállítására. A kiegészítők váratlan leállításának kockázatát csökkentendő, bevezették az eseményoldalak architektúráját, hogy ne legyen perzisztens és ellenállóbb legyen a folyamatok leállításával szemben. Ezért a Mozilla részéről nyomatékosan javasolják a fejlesztőknek, hogy álljanak át a perzisztens hátterszkriptekről a nem perzisztens eseményoldalakra. Ezzel a kiegészítők fejlesztői javítani tudják a kiegészítők stabilitását.

Összefoglalva ezt a fejlesztők részéről kipróbálható

  1. Frissítse a manifest.json fájlt, és adja hozzá a "persistent": false.
  2. Győződjön meg arról, hogy a listenerek szinkronban vannak regisztrálva a legfelső szinten.
  3. Rögzítse a globális állapotot a tárolási API-ban, például a storage.session-ben.
  4. Módosítsa az időzítőket riasztásokra.
  5. Váltson át az extension.getBackgroundPage használatáról a háttéroldalról történő függvényhívásra az extension messaging vagy a runtime.getBackgroundPage használatára.

Ha készen áll a kiegészítője mobil verziójának tesztelésére, hozzon létre egy gyűjteményt az AMO-n, és tesztelje a Firefox for Android Nightly alkalmazáson. Ha a bővítményét az AMO-n való közzététele előtt szeretné csiszolni, akkor a web-ext segítségével is hibát kereshet és futtathatja a kiegészítőt.

Izgalmas időszak ez a fejlesztők számára, akik asztali kiegészítőik működési körét a mobil Android térben is ki szeretnék terjeszteni. A közösség támogatásáért és hozzájárulásáért szívesen látjuk, ha csatlakozik a beszélgetéshez a Firefox Add-ons Discourse-on.

(forrás)