Videó- és podcast-lejátszás a háttérben a Firefox Android-on futó verziójával

kami911 képe

Egyes szolgáltatások prémium változata által kínált lehetőség, hogy a médiatartalmakat háttérben tudja lejátszani mobil eszközön. Alapból viszont csak akkor játszhatóak le az ilyen tartalmak, ha a böngésző előtérben van és nincs lezárva a billentyűzet a mobil eszközön. Ilyen például az alap YouTube, amely leállítja a lejátszást minden olyan esetben, amikor a lejátszási alkalmazásablak nem látható. Ti szoktatok, vagy szeretnétek lezárt képernyő mellett lejátszani tartalmat?

A Firefox Andoid rendszereken futó böngészőjében azonban a háttérben is lejátszhatók a videók, podcastok és egyéb tartalmak, például a YouTube estében akár reklámok nélkül is.

A háttérben történő lejátszás kezdeményezéséhez indítsa el a lejátszani kívánt tartalmat a Firefox android-os verziójában:

Majd nyomja meg a „Home” gombot. A lejátszás ekkor leáll, de a felső értésítési területet lehúzva elérhető a Firefox lejátszás-vezérlője.

A lejátszás ismételt indításához kattintson a lejátszás gombra. Ennek hatására elindul ismét a lejátszás, ami ettől kezdve már nem függ az ablak láthatóságától, így működik lezárt billentyűzettel is, vagy akkor is, ha egy másik alkalmazás van az előtérben.

Bizonyos telefonoknál előfordul, hogy a fenti megoldás nem működik. Ekkor telepíthető a Firefox androidos, 82-es verziójú vagy újabb böngészőbe a „Video Background Play Fix” nevű kiegészítő, amely ezt a problémát hivatott orvosolni. A Firefox alkalmazás menüből válassza ki a Kiegészítők almenüt, majd keresse ki a „Video Background Play Fix” kiegészítőt. A „+” (Plusz) gombot megnyomva hozzáadhatja ezt a kiegészítőt:

Ismerje meg, hogy milyen adatokhoz akar hozzáférni a kiegészítő, ha ezt elfogadja, akkor nyomja meg a „Hozzáadás” gombot.

Igényének megfelelően engedélyezheti a kiegészítőt privát böngészési üzemmódban is. Általában ezt nem szokták javasolni. A „Rendben, értem” gombot megnyomva elérhető a kiegészítő új szolgáltatása.

A kiegészítő most már engedélyezve van, használható.

De csak a Firefox for Android 82-es, vagy annál újabb verziójainál. A kiegészítő külön engedélyezhető, vagy akár a privát böngészési menetekre is:

A lejátszás indítható és szüneteltethető lesz a rendszermenüből:

Akár a lezárt képernyőnél is:

A képeken látható uBlock Origin kiegészítő telepítésével akár a lejátszás közben reklámok is megszüntethetőek. A Firefox alkalmazás menüből válassza ki a Kiegészítők almenüt, majd keresse ki a „uBlock Origin” kiegészítőt. A „+” (Plusz) gombot megnyomva hozzáadhatja ezt a kiegészítőt: