Tárt karokkal vár a qbparty 7

kami911 képe

A szervezők szeretettel meghívnak mindenkit az év első, hivatalos magyarországi demoscene találkozójára, a qbparty-ra! Ha csak egy kicsit is érdekelnek a számítógépes alkotások, legyenek az játékok, grafikák, animációs filmek vagy bármi egyéb informatikai csoda, akkor ott a helyed! Ismerd meg a hazai számítógépes grafika és informatika krémjét!

A rendezvényen részt vehetsz kültéri és beltéri programokban egyaránt, és ezúttal két napig tartják, ezért elég tömény lesz a program, hogy a sok minden érdekesség beleférjen a programba. Azonban fontos, hogy idén nem pénteken délután, hanem szombaton kora reggel kezdődik a rendezvény, és sajnos nem lesz büfé a helyszínen. Az előbbinek az az oka, hogy így tudjuk kordában tartani az elrugaszkodott rezsi és bérleti díjakat. A szervezők bíznak benne, hogy a besűrített program mozgalmasabbá teszi a szombat délelőttöt, és így még többen tudtok eljönni az „egynapos” eseményre. A részletes információkat az esemény oldalán található.

Újdonságként lesz 45 másodperces Fast Demo compo is, hogy több lehetőség legyen a party codingra és az újoncoknak a demoscene-re lépéshez.

A szervezők reményei szerint, nem csak velünk együtt szórakoztok majd és együtt ünnepeltek velünk, és nem csak a jelenlétetekkel, hanem egy-két izgalmas produktummal is megtisztelitek a rendezvényt!

Gyertek el Ti is, tapasztaljátok meg milyen is a digitális underground művészet, amelyet jól bemutatja a méltán népszerű Vakondok dokumentumfilm-sorozat második epizódja:

Versenyek

 • Photo competition
 • Game development competition
 • Combined graphics competition
 • Combined music competition
 • Wild demo/animation competition
 • 256 byte intro competition
 • 4k Intro Competition
 • 64k Intro Competition
 • Fast Demo Competition
 • Demo Competition

Információk

A rendezvény honlapja: https://www.qbparty.hu/

Időpont: 2023. május 13-a 8 órától 14-e 12 óráig.

Helyszín: Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár - 2241 Sülysáp, Szent István tér 6 (GPS: 47.450239, 19.534046)

Jegyárak a honlapon:

 • I❥qbparty jegy: 10.000HUF ! (~27 EUR)
 • Általános jegy: 6000HUF (~ 16 EUR)
 • Diákjegy: (érvényes igazolvánnyal): 3000HUF (~8 EUR)
 • Gyerekjegy: (14 év alattiaknak): 0 HUF (~0 EUR).

Regisztráció: az FB eseményen.

Mi az a demoscene?

A demoscene, öltönyös megfogalmazással élve, "valós idejű non-interaktív multimédiás prezentációkkal foglalkozó underground szubkultúra". Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Egy demó valahol egy játék és egy animációs kisfilm vagy egy videóklip között van; bár látványilag az utóbbiakkal sorolhatók egy kategóriába, technikailag az előbbihez vannak közelebb: a demók "valós időben" futnak, tehát amíg egy film minden képkockája egyszer lett kiszámolva és eltárolva, addig egy demó egy képkockája a másodperc törtrésze alatt számolódik akkor, amikor azt a demót megnézzük. Egy demó ugyanolyan, mint egy színielőadás, az egész akkor és ott történik az orrunk előtt, amikor megtekintjük, és ahogy egy színielőadásnál, ugyanúgy egy demónal is szerepet játszhat a véletlen; vannak demók, amelyek minden lefuttatáskor máshogy néznek ki. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy amíg egy film több száz megabyte-os is lehet, addig a demók jóval kisebbek, nem ritkán nem érik el a 64 vagy 4 kilobyte méretet sem. A demoscene azoknak a művészeknek az összessége, akik ilyen demókat készítenek. A scene tagjai kóderek, zenészek, grafikusok, 3D modellerek, vagy egyszerű laikusok, akik ugyan a produktív részéhez nem értenek, de szeretik a demókat és a jó társaságot.

További információ található a demoscene-ről a következő címeken: