Megjövendölték a minotaurusz eljövetelét

kami911 képe

A Canonical bejelentette az Ubuntu következő verziójának, a 23.10-es verziónak a kódnévét, ami a „Mantic Minotaur” lesz, és terveik szerint idén október 12-én kerül kiadásra.

Az Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” a Canonical 39. Ubuntu kiadása, és ez is egy rövid ideig támogatott kiadás, amelyet csak kilenc hónapig támogatnak majd szoftver- és biztonsági frissítésekkel, egészen 2024 júliusáig. Ez az utolsó ideiglenes kiadás a következő LTS (Long Term Support - hosszú támogatású) kiadás előtt, azaz Ubuntu 24.04 LTS előtt.

A „Mantic Minotaur” kifejezés magyarul „Mantic Minotaurusz”-t jelent. A „mantic” szó az ókori görög mitológiából származik, és az előrejelzést vagy jövendölést jelenti. A „minotaurusz” pedig a görög mitológiában egy bika fejű ember testű jelent, amelyet egy labirintusban tartottak fogva, mint Minósz bikája. Tehát összességében a „Mantic Minotaurusz” kifejezés egy olyan nevet jelent, amely ötvözi az előrejelzést és a mitológiai szörnyeteget.

A Canonical elindította a hat hónapos fejlesztési ciklust amelyet a felépítések készítéséhez használt toolchain (esközkészlet) feltöltéssel, és egy hivatalos kiadási ütemtervvel kezdett, amely szerint a béta verzió szeptember 21-én, az Ubuntu 23.10 végleges verziója pedig október 12-én jelenik meg.

Az Mantic Minotaur kiadás ütemtervének további érdekes dátumai közé tartozik két Ubuntu tesztelési hét június 29-én és augusztus 24-én, a Feature Freeze szakasz augusztus 17-én, a Kernel Freeze szakasz szeptember 28-án, valamint a Final Freeze szakasz és a Release Candidate október 5-én.

Bár még korai beszélni az Ubuntu 23.10 új funkcióiról, úgy érzem, hogy az következő GNOME 45 asztali környezettel érkezik majd, amelyet szeptember 20-án terveznek kiadni, és valószínűleg a rendszer az új Linux 6.5 kernel sorozattal lesz majd hajtva, amely várhatóan 2023 augusztusának végén vagy szeptember elején jelenik meg.

Addig is várjuk, hogy megjelenjenek a napi build ISO-k az hivatalos szervereken, hogy kipróbálhassuk az Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” következő kiadását. Várjuk továbbá, hogy a Canonical bejelentse az Ubuntu 23.10-ben szereplő néhány alapvető összetevőt, például a GCC-t, a GNU C könyvtárat, a PHP-t, a Python-t és a többieket.

(forrás, kép)