Ha majd lesz Qemu 8.1, erre számíthatunk

kami911 képe

A QEMU 8.0 megjelenésével a QEMU fejlesztőcsapata most teljes erőbedobással dolgozik az új funkciók bevezetésén és a meglévők javításán az előző főverzió alapján. A QEMU 8.1 nagy kiadására készülnek, mely egy hatékony, nyílt forráskódú virtualizációs szoftver, amely különböző architektúrák emulálására szolgál.

A QEMU 8.1 ígérete szerint új PipeWire hangrendszer backendet (-audiodev pipewire) és jobb hangkimenetet kínál, valamint javítja a kompatibilitást. Továbbá támogatást nyújt a TPM TIS I2C eszközmodellhez, az SCTLR_ELx.EPAN (FEAT_PAN3) emulációhoz az ARM architektúrán, valamint az Allwinner WDT őrkutyájának emulációjához az Orange Pi PC és CubieBoard SBC-k esetében.

Az ARM eszközökhöz kapcsolódóan a közelgő QEMU 8.1 verzió lehetővé teszi a második Ethernet vezérlő PHY használatát a NXP MCIMX7D-SABRE és MCIMX6UL-EVK NXP eszközökön.

Jó hír a RISC-V emulációval kapcsolatban is, hogy a QEMU 8.1 támogatást nyújt a Ventana Veyron V1 CPU-hoz, valamint más érdekes változásokat is tartalmaz, például a QMP query-cpu-definitions parancs bevezetését, a működő vendégfizikai címfordítást és az mstatus.MPP-hez kapcsolódó támogatást, és még sok mást.

A közelgő QEMU kiadás más érdekes változásai között lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy függetlenül határozzák meg a bemenetet a kimenettől a -chardev file paranccsal, például:

-chardev file, id = repro, path = /dev/null, input-path = input.txt

- és frissíti a Python támogatást Python 3.8, illetve újabb verziókra.

A QEMU 8.1 végleges kiadását várhatóan nyár elején jelentik be, valószínűleg 2023 augusztus végén lesz. Addig is, ha szeretnék kipróbálni az új funkciókat és fejlesztéseket, érdemes a GitLab tárolóból letölteni és a jelenlegi fejlesztési verziót feltelepíteni. A QEMU következő verziójának első RC (Release Candidate) fejlesztési verzióját valószínűleg 2023 júliusának közepén vagy végén fogják kiadni, miután a Soft és Hard feature freeze szakaszok lezárultak.

Addig is érdemes figyelemmel kísérni a fejlesztéseket, és ha lehetőség van rá, tesztelni az új funkciókat és jelenteni a talált hibákat a projekt fejlesztői számára. A QEMU folyamatosan fejlődik és újításokkal gazdagodik, így ezek a frissítések hozzájárulhatnak a virtuális környezetekben történő hatékonyabb és stabilabb munkavégzéshez.

(forrás)