Mentsük, ami menthető!

kami911 képe

A World Backup Day, magyarul a Világméretű Mentési Nap, egy olyan esemény, amelyet évente március 31-én tartanak. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fontosságra, hogy biztonsági mentéseket készítsünk az értékes adatokról, fájlokról, képekről és dokumentumokról. Miket használtok mentések készítésére? Ti mikor mentettetek utoljára? Ééés, mikor ellenőriztétek vissza?

A mentés azt jelenti, hogy másolatot készítünk az adatokról, amelyet a számítógépen vagy más eszközökön tárolunk. Egy biztonsági másolat az összes fontos fájlról készült másolat - például a családi fényképeidről, otthoni videóidról, dokumentumaidról és e-maileidről. Ahelyett, hogy mindent egy helyen (mint például a számítógépeden vagy okostelefonodon) tárolnál, mindenről készítesz egy másolatot, valahol biztonságos helyen. Ez lehetővé teszi, hogy az adatok ne vesszenek el, ha valami történik a számítógéppel vagy az eszközzel, például ha elromlik, eltűnik, ellopják vagy meghackelik - például zsarolóvírus áldozata lesz. A mentések segítségével visszaállíthatjuk az adatokat a mentés előtti állapotba, így megóvjuk őket a végleges elvesztéstől.

Ahogy a régi mondás tartja:

Egy mentés nem mentés, két mentés fél mentés, három mentés egy mentés. Ez a régi bölcsesség jól rezonál a napjainkban elterjedt 3-2-1-es szabállyal.

A 3-2-1 szabály a mentési stratégia egyik elterjedt módszere, amely biztosítja, hogy az adatokat megfelelően védjük és könnyen helyreállíthatóak legyenek, ha szükséges.

A 3-2-1 szabály három alapelvet foglal magában:

  1. Legalább három másolatot kell készíteni az adatokról: Az eredeti adatok mellett legalább két másik másolatot kell készíteni. Ezek lehetnek például egy külső merevlemezre mentett másolatok, a felhőben tárolt másolatok vagy másik számítógépen található másolatok.

  2. A másolatokat különböző helyeken kell tárolni: A másolatokat különböző fizikai helyeken kell tárolni. Például egy másolatot lehet otthon tárolni, egy másikat az irodában vagy adatközpontban, és egy harmadikat a felhőben.

  3. Legalább az egyik másolatot offline, azaz fizikailag elkülönített tárolóeszközön kell tárolni: Az offline másolatot, például egy merevlemezt vagy USB meghajtót, olyan helyen kell tárolni, amelyet nem érhet el az internet vagy más hálózatok, így védve az adatokat a kártékony szoftverektől vagy hackerek támadásaitól.

Az ilyen módon elmentett adatokat könnyen helyreállíthatjuk, ha szükséges, és biztosítjuk az adatok megfelelő védelmét és hozzáférhetőségét.

A World Backup Day arra ösztönzi az embereket, hogy gondoskodjanak a mentésekről, és az üzenete az, hogy „Egy mentés a semminél jobb.” A mentések elkészítése nem csak az otthoni felhasználóknak fontos, hanem a vállalkozásoknak és a szervezeteknek is, akiknek jelentős mennyiségű fontos adatuk van.

A rengeteg kereskedelmi termék mellett, számos kiváló szabad szoftveres mentőeszköz van. A Linux Mint operációs rendszerbe a legegyszerűbben használható eszköz évekkel ezelőtt integrálva lett ez a TImeshift. De emellett kiválóan használható a rdiff-backup, Borg Backup, rsync, Syncthing, Duplicati, Cobian Backup/Cobian Reflector, Proxmox Backup Server, Amanda, Bacula.

(kép)

Hozzászólások

Mentsük, ami menthető!

Olyan mennyiségű adatom van háttértárakon, hogy én csak 2 példányban mentem őket (más-más lemezeken), méghozzá .zip, vagy .7z formátumban a könnyebb ellenőrizhetőség miatt. Ha csak simán menteném a fájlokat, akkor egyenként kellene megnézni, hogy jók-e, de ha egyenként tömörítve vannak, akkor csak ráeresztem az adott könyvtárat a tömörítőprogramra, ami végigellenőrzi a tartalmát, és a végén jelzi, hogy hibás-e valamelyik fájl. A lemezeken általában ntfs fájlrendszert használok, mert logikai hiba esetén könnyebb a helyreállítás, amit virtuális XP-n is el tudok végezni. Csak a 3 TB-os HDD van ext4-re formázva.
A fájlok minden lényeges adata egy .ods táblázatban megtalálható (a mentés helye is).
A qt-fsarchiver kimaradt a felsorolásból, én már nem használom a Timeshiftet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sőt, a Mint-ben mintbackup

Menü->Adminisztráció->Mentéskezelő.

Anno cégnél, még nagyon régen ki lett találva, hogy legyen mentés. A DOS-nak volt erre jó  beépített programja,  az MSBAKCUP. Flopira tudott menteni (sok flopira), inkrementálist is, meg teljeset is. Használtuk. Aztán frissült a DOS, az 5 után jött az 5.2, vagy melyik is, már nem emlékszem, csak az történt, hogy az abban levő MSBACKUP már nem volt kompatibilis az előző mentéssel, azt nem tudta kezelni, és pont kellett volna valami abból. A flopikon levő adatokhoz semmivel nem lehetett hozzáférni, csak azzal a programmal, amivel mentve lettek. 

Akkor kiseskű, hogy büdös életbe adatmentő program soha. Ott az ARJ, az amióta létezik, az akkor készült ARJ tömörítvényeket a mai verzió is meg tudja nyitni, sőt, számos egyéb program is. ARJ tudott több köteges tömörítvényt, és számos kapcsolóval lehetett akár inkrementális, akár bővített, vagy frissebb verziót megtartó stratégiával tömöríteni.

Ma már jobbára a tömörítésnek nem sok értelme van, hacsak nem szeretnénk mondjuk jelszavazva tárolni a mentést. Ma az adatok 99%-a (dokumentumok, képek, videók) eleve tömörített formátumok, nem lesz kisebb attól az adathalmaz, ha összetömörítjük. Az a kevés TXT, ami ezek közé keveredhet, az nem sokat változtat ezen..

Tehát mentés az állhat abból, hogy másolatot készítünk.

Azt jó tudni, hogy Timeshift alapból nem menti a felhasználói fájlokat, azt külön be kell állítani, hogy mentse.
Az esetek többségében ez a mentés ugyanarra a meghajtóra történik, mint ahol az adatok vannak. Nem sok olyan megátalkodott van, mint én, hogy egy ugyanakkora másik meghajtót beáldozok arra célra, hogy arra mentsen a Timeshift. (1 TB a rendszermeghajtó, akkor egy másik 1 TB meghajtó a Timeshiftnek. Ez lehet HDD, de sokszor SSD.)

Azt is jó tudni, hogy a Timeshift -annak ellenére, hogy több cikk állítja a neten- nem ramsonware biztos, azaz a mentéséhez hozzá lehet férni, felhasználó jogosultsággal módosítani lehet a mentett fájlokat.

Gondolkodtam azon, hogy felviszek a Githubra egy igényt, hogy ezen a téren tegyenek valamit, legyen külön Timeshift user olyan jelszóval, amit csak ő ismer, és csak ő férjen hozzá a fájlokhoz - de még nem értem rá, Kami, ha arra jársz, jelezhetnéd Te is, nem kell rám várni....

Szóval, ha a meghajtó megdöglik, akkor az azon levő Timeshift mentésnek is annyi. Ezt jó szem előtt tartani. A Timeshift nem erre való. Ha véletlenül törölve volt egy fájl, akkor azt visszaállítani, vagy ha megkergült a rendszer valami frissítéstől, vagy ha valamit kísérleteztünk és nagyot telepítettünk, akkor egy előző állapotra visszaállítani a rendszert, ez erre jó.

És akkor a mentési stratégia: El kell dönteni, hogy mi a fontos. Most pl. van uncsi. Az élete meg annyira dokumentálva van, hogy nem is tudom, Napi tucat kép, meg rövid videók, telefonnal, megosztva, átküldve Viberen, meg helyi felvételek, szóval már most 750 GB fotó meg videó van, -nincs még 3 éves sem-  és hiába szerintem ennek semmi értelme, soha nem lesz idő ezeket végignézni később, másfelől meg mindig újabbak jönnek, nem csak én vagyok a világon. Úgyhogy folyamatban van egy 2 TB-s vinyó beszerzése. Csak erre.

Amúgy saját fotóink azok egy 500 GB-s külső vinyón vannak elmentve, és nincs is tele. Meg megvannak a gépen, meg a laptopon, a laptop meghajtójáról van lemezkép másik vinyón, stb.

Vannak még PATA HDD-ken is mentve adatok, a nagy gépemben csak azért van olyan RACK fiók, hogy ha ezeket olvasni kell valamiért, akkor legyen erre is lehetőség. A lábamat lejártam, bontókat, boltokat végig kutattam, hogy hátha van valahol PATA vezérlő, mert a mai alaplapokon nincs ilyen. Sehol nem volt, úgy néztek rám, mint aki más bolygóról jött volna. Aztán találtam szerencsére a kacatjaim között egyet, és csodák csodájára, működik.

Másik helyen nincsenek mentve adataim, mert én azt gondolom, ha leég a ház, akkor a legkisebb gondom lesz az, hogy mi lett a sok hülye fotóval. Viszont kuncsaftok esetében vannak elmentve lemezképek, amiket megtartok jó ideig, csak akkor törlöm, ha elég sok idő eltelt. Szóval az esetükben megvalósul az egy mentés másik helyen.

Az is érdekes, hogy kinek mi fontos. Van kuncsaft, akinek az összes levelezése mindennél fontosabb. Annyira, hogy van saját e-mail szolgáltatója, ahol ameddig lehet, a levelek fent maradnak a szerveren, de le is jönnek, azon kívül be van állítva, hogy minden levélről menjen másolat a GMAL fiókjára is, ott külön tárhelyre is elő van fizetve. És mentés az összes levélről. Azóta kb. amióta e-mail létezik. Azóta megvan az összes levele, és nem napi 1-2 levélről van szó.
Régen voltam náluk, akkor valami 7 TB levél volt. Amikor még csak 5 évi adag volt, akkor megkérdeztem, mikor fogja ezeket újra elolvasni? Mert kb. addig nem él, mire a végére érne.

Akkor a húgom, pl. neki a legfontosabb a Csillagkapu meg az X-akták sorozat. Ez annyira, hogy ezek megvannak DVD-n, a gépen, meg külön lemezen, és még egy HDD-n is, ami itt van nálam. Ha valamelyikkel valami történik, akkor pótolni lehessen.

Én időnként próbálok rendet tartani a HDD-k között, mert vannak a műhelyben szekrényben, a munkaasztalom fiókjában, meg bedobozolva. Van pár SCSI HDD, (SCSI-1, és 2 is), már nem is emlékszem, mi van rajtuk. Össze kell egyszer dobnom egy gépet, aminek van PCI csatlakozója, mert csak PCI SCSI vezérlőim vannak.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Balazs_B képe

Sőt, a Mint-ben mintbackup

#2 Tudom ez kissé személyes szférába behatolás és így tovább, de amikor majd egyszer rendbe rakod a régi SCSI lemezeket meg mentéseket, készíthetnél róluk egy jó kis cikket képekkel, vagy akár videót is amin elmeséled a leírtakat is!

 

Tudom ez sok munka meg vesződés, de nagyon érdekes lenne sokak számára hidd el!!!!!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nálam kevesebb ami fontos

Igaz több gépen többször 1 terán garázdálkodok de most utánanéztem.
Konkrétan ami nekem igazán fontos az 28GB.
Ez egy portable programgyűjtemény, kb. 100darab archivált email, kb. 400 fénykép, 80-100 egyéb fájl, txt pdf fájl és egy elektronikai gyűjemény amit 23 éve bővítgetek magamnak. Van még kb. 20 darab olyan videóanyag amit én eltettem mert tetszik. 
És ennyi.
A többi az film, játék, PSX iso-k, oprendszerek telepítői és más ényegtelen adathalmaz. Bármikor letölthető a netről vagy nem hagy mély nyomot a hiányuk.

Van még egy mentegetős hdd-m amire a Linux(ok) Timeshift mentései és a Windows(ok) rendszermentései mennek kb. 3-4 heti rendszerességgel.
Ennek mérete perpill 130Gb körüli de ez se annyira létfontosságú bár nehéz lenne a két használt fő rendszeremet nulláról elindítani de megoldható ez is. 

Nekem is van egy ilyen szempontból érdekes barátom aki a kislányáról minden héten több 100 fotót csinált.
A "kislány" most 17 éves, a fotók száma valahol 2-300ezer közötti.
Mondom neki ha ezt slideshowba 5 másodperces váltással most elindítod és naponta 8 órát nézed akkor 2050-be még nem érsz a végére.
Nem érdekli, mindenkinek van monomániája.

Ennek ellenére fel nem fogom hogy nem lehet elférni egyeseknek egy 8-10terás NAS-on vagy bármi más ekkora háttértáron.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve