Hiányzik az Adobe Flash? A Ruffle első jelentése jó hír lehet

Az Adobe Flash 2020-ban meghalt, de az Adobe Flash Player iránt nosztalgia vagy archiválás céljából érdeklődők számára jó hír, hogy a Ruffle azon dolgozik, hogy emulálja az Adobe Flash támogatást a nyílt forráskódú projektjén keresztül, amihez Rust programozási nyelvet használ.

Az elmúlt évek során voltak ehhez hasonló nyílt forráskódú projektek, mint például a Gnash és a Lightspark, de ezek a projektek enyhe sikereket értek el a céljaik szempontjából, és soha nem voltak teljesen egyenértékűek az Adobe Flash Playerrel. Most viszont ígéretesebb a helyzet, mert a Ruffle projekt egy modern Rust alapú Flash emulátoron dolgozik, és a napokban kiadta az első helyzetjelentését.

https://ruffle.rs/blog/2023/03/12/progress-report.html

Ebben részletezik, hogy már több tucat ActionScript 2 alapú játék működik az emulátorukban, halad az ActionScript 3, és javították a Ruffle mobileszközök támogatását.

Ezt pedig látványos példákkal illusztrálják:

(javasolt a Ruffle bővítmény telepítése a böngészőhöz:

A játékok nekem működtek bővítmény nélkül is, de első alkalommal megpróbálta telepíteni a bővítményt, amihez egy lapot nyitott, de ott TLS hibát jelzett az FF. Ezt bezárva, az eredeti lapon viszont simán ment minden )

A Ruffle egy Rust nyelven írt Flash Player emulátor, amely minden főbb operációs rendszeren működik, és a WebAssembly segítségével modern webböngészőkkel is működik. A Rust memóriabiztonsági garanciái miatt úgy vélik, hogy ez a Flash biztonságos megvalósítása. A céljuk az is, hogy az összes meglévő Flash-tartalom működjön a Ruffle-lel.

Azok, akik többet szeretnének megtudni erről a modern Rust-alapú Flash Player emulátorról, több infót talának a Ruffle.rs oldalon . A Ruffle kódja Apache 2.0 és MIT licenc alatt is elérhető, és megtalálható a GitHubon.

Hozzászólások

kami911 képe

 

Az Adobe Flash egy olyan technológia, amely régebben széles körben elterjedt volt az interneten található multimédiás tartalmak, játékok és webalkalmazások megjelenítésére. Azonban ma már nem ajánlott a Flash használata több okból kifolyólag:

  1. Biztonsági kockázatok: A Flash nagyon sebezhető a biztonsági támadásokkal szemben. Az Adobe rendszeres frissítéseket biztosított a biztonsági rések javítására, de mivel a Flash már nem támogatott technológia, az Adobe nem fog további frissítéseket biztosítani, ami azt jelenti, hogy az esetleges biztonsági rések felfedezése után már nem lehet őket javítani.

  2. Teljesítmény: A Flash teljesítménye is problémát okozhat, mivel sok forrásigényes funkciót és folyamatot tartalmaz, ami az eszközök és az internetböngészők lassulását okozhatja.

  3. Kompatibilitási problémák: A Flash használata már nem garantálja a kompatibilitást a modern böngészőkkel és operációs rendszerekkel. A modern böngészők és operációs rendszerek nem támogatják a Flash-ot, és az Adobe Flash Player telepítése után a böngészők különböző biztonsági figyelmeztetéseket jeleníthetnek meg, amelyek megakadályozzák a Flash tartalmak megjelenítését.

Összességében a Flash már nem ajánlott technológia, és helyette ajánlott más, modern és biztonságosabb technológiákat használni a multimédiás tartalmak, játékok és webalkalmazások megjelenítésére.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ha vonzanak a Flash játékok,

Ha vonzanak a Flash játékok, amely szerintem a korszak egyik lenyomata, az Internet Archive például bejelentette, hogy eltárolja az internet-örökség a 90-es évek közepétől fejlődő ezen fejezetét is.

Íme!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve