Megérkezett a Clonezilla Live 3.0.3

kami911 képe

A Clonezilla Live 3.0.3 a legújabb Linux 6.1.11-1-es kernelre épül, hogy jobb hardvertámogatást nyújtson a felhasználóknak. Az alapul szolgáló GNU/Linux operációs rendszert frissítették. A rendszer része a 2023. február 12-i Debian Sid csomagtárolóra épül. A Clonezilla egy ingyenes, nyílt forrású szoftver, amely lehetővé teszi a rendszermentés, az adatok klónozása és a rendszer visszaállítása folyamatát. Az új verzió több fontos fejlesztést és hibajavítást tartalmaz.

Az alapul szolgáló GNU/Linux operációs rendszer frissült, és a Linux kernel is naprakész lett, a 6.1.11-1 verzióra frissült. A Partclone, amely a fájlrendszer-klónozásért felelős, frissült a 0.3.23-as verzióra, amely a btrfs-t 6.0.1-re frissítette.

Az új verzió további fontos újdonsága az, hogy az opció "-j2" a restoreparts menüben látható, alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. A swap partíció megjelenik a saveparts párbeszédpanel menüben, és két mód közül lehet választani a swap partíció mentésekor: csak UUID / címke megtartása vagy dd módon történő mentés. Javították a mechanizmust, hogy jobban kezeljék ezeket a két forgatókönyvet.

Az LUKS mechanizmus is javult, hogy támogassa a több LUKS eszközt - a hibajavítás ezen az oldalon található. Az LUKS swap eszköznek csak UUID-t és címkét kell tartalmaznia, nem szabad dd üzemmódot használni.

A frissítés egy új programot is tartalmaz, az ocs-live-ver-t, amely a Clonezilla éles verziójának megjelenítésére használható. Az ocs-bttrack helyett az opentracker került bevezetésre, mivel a Debian Sid-ban már nem érhető el a python2. Tovább a Memtest86+ frissült a v6.00 verzióra.

A frissítés során javították a Live-config-ot, amely nem volt javítva az újabb verziók miatt. A LUKS eszközök is több mint 1-et tartalmazhatnak a crypttab-ban. A LUKS képfájl linkelése javítva lett, és nem másolva. Egy problémát is orvosoltak az image BT formátummá történő konvertálása során. Ezek a hibák több felhasználó által jelentettek, és a hibajavításokat a megfelelő forrásokban lehet megtalálni.

A Clonezilla a True Image® vagy a Norton Ghost® programhoz hasonló partíció- és lemezkép készítő és klónozó program. Segít a rendszer telepítésében, a teljes gép biztonsági mentésben és a helyreállításban. A Clonezilla három típusa érhető el:

A Clonezilla live egyetlen gép mentésére és visszaállítására alkalmas. Míg a Clonezilla Lite Server vagy SE a tömeges telepítésre való, sok (több mint 40!) számítógépet tud egyszerre klónozni. A Clonezilla csak a merevlemezen használt blokkokat menti és állítja vissza. Ez növeli a klónozás hatékonyságát. Néhány csúcskategóriás hardverrel egy 42 csomópontos fürtben 8 GB/perc sebességű multicast helyreállításról számoltak be.

További részletek a Clonezilláról

A Clonezilla Live 3.0.3-as kiadása a 2022. június 22-i Debian Sid tárolón alapul, és frissített nyelvi fordításokat tartalmaz. Letölthető már most a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva: